VIDEO Ahmad Jamal, mare jazzman al secolului XX, a murit

Ahmad Jamal @ Flagey Brussels Oct. 14, 2006, cu Ahmad Jamal trio

Renumitul pianist de jazz, compozitor și lider de trupă Ahmad Jamal a murit la vârsta de 92 de ani, a anunţat soția sa.

A murit Ahmad Jamal, mare jazzman

Cauza a fost cancerul de prostată, a declarat fiica sa Sumayah Jamal, pentru New York Times, notează BBC. Ahmad Jamal a fost un prieten de o viață cu Miles Davis și a influențat o generație de muzicieni.

Era cunoscut pentru un stil de a cânta rar, adesea folosind tăcere între note, iar criticii i-au salutat stilul, spunând că „mai puțin este mai dinamic”.

Jamal, care a numit jazz-ul „muzică clasică americană”, a spus în timpul vieții sale că îi plăcea să onoreze ceea ce el a descris drept spațiile din muzică.

Citeşte şi: Sediul Corului Madrigal devine galerie de artă

Și-a început cariera de jazz acum șapte decenii, ca adolescent, în epoca bebop, a spectacolului virtuoz, dar stilul său a evoluat rapid.

Abordarea sa relaxată a devenit rapid influentă, iar succesul comercial a urmat, cu albumul său din 1958, „At the Pershing: But Not for Me” – unul dintre cele mai bine vândute discuri instrumentale ale vremii.

Într-o piesă scrisă anul trecut, pentru a marca lansarea unora dintre înregistrările sale inedite, revista „The New Yorker” a scris că, în anii 1950, „conceptul său muzical a fost una dintre marile inovații ale vremii, chiar dacă originalitatea sa îndrăzneață a pierdut mulți ascultători”.

Citeşte şi: Griviţa 53, primul teatru privat care va fi construit de la zero

Prietenul de o viață al lui Jamal, trompetistul Miles Davis, a spus odată: „Toată inspirația mea vine de la Ahmad Jamal”.

În autobiografia sa, Davis a scris că Jamal „m-a lovit cu conceptul său de spațiu, ușurința sa de atingere, subestimarea și modul în care a formulat note, acorduri și pasaje”.

Acesta a fost un sentiment repetat de Herbie Hancock și Keith Jarrett, printre alții. Chiar și în ultimele decenii, influența sa a fost evidentă, cu riff-urile sale de pian eșantionate de artiști hip-hop, inclusiv Nas și De La Soul.

Jamal a câștigat nenumărate premii, de-a lungul carierei sale, inclusiv Ordre des Arts et des Lettres, din Franța, în 2007, și un Grammy Lifetime Achievement Award, în 2017.

„Încă evoluez, ori de câte ori mă așez la pian”, a spus Jamal, într-un interviu, în 2022, pentru Times. „Încă mai vin cu câteva idei proaspete”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.