Tamara Buciuceanu-Botez primeşte Premiul Gopo 2012 pentru intreaga activitate

Una dintre cele mai iubite actriţe românce, Tamara Buciuceanu-Botez, va primi Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, în cadrul Galei care va avea loc la Platinum Bussiness & Convention Center luni, 26 martie 2012.

Iubitorii teatrului şi filmului o vor putea revedea pe cea supranumită doamna comediei românești în direct şi în exclusivitate la ProCinema, online pe www.premiilegopo.ro şi www.voyo.ro, dar şi în inima Capitalei, pe mediafaţada Cocor Media Channel. Transmisiunea de la covorul roşu, găzduită de Amalia Enache şi Mircea Solcanu, va începe la ora 19.00, în vreme ce Gala, prezentată de Andi Moisescu, e programată să înceapă la ora 20.00.

Tamara Buciuceanu-Botez s-a născut în 1929, la Tighina (astăzi în Republica Moldova). Figură legendară a teatrului și a filmului românesc, Tamara Buciuceanu-Botez are o carieră impresionantă, ce se întinde pe parcursul a șaizeci de ani.

Absolventă a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din Bucureşti (1952), clasa profesorului Ion  Bălţăţeanu, actriţa a debutat în film în 1964, în Titanic Vals (r. Paul Călinescu), unul dintre titlurile de referință ale anilor de început ai cinematografului românesc. Filmografia sa include roluri în producții precum Grăbește-te încet (r. Geo Saizescu), Bocet vesel (r. Mircea Moldovan), sau Primăvara bobocilor (r. Mircea Moldovan). A rămas în amintirea unei generaţii întregi cu rolul profesoarei Isoscel din seria de succes Liceenii (r. Nicolae Corjos).

Un alt rol antologic interpretat de Tamara Buciuceanu-Botez rămâne cel al moșierei Aneta Duduleanu în Cuibul de viespi (r. Horea Popescu, 1987), ecranizarea după piesa lui Alexandru Kirițescu, Gaițele. Una dintre cele mai apreciate comedii ale cinematografului românesc, Cuibul de viespi reunește în distribuție, alături de Tamara Buciuceanu, alte nume celebre precum Gheorghe Dinică, Ovidiu Iuliu Moldovan, Coca Andronescu, Ileana Stana Ionescu sau Tora Vasilescu.

Pentru rolurile emblematice în istoria filmului românesc, Tamara Buciuceanu a fost recompensată cu Premiul pentru Întreaga Carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania în 2008, întâlnirea cu publicul după proiecţia Cuibului de viespi fiind unul dintre cele mai emoţionante momente din istoria de 10 ani a festivalului.

Vezi aici Filmografia Tamarei Buciuceanu

Tamara Buciuceanu-Botez a jucat și pe scenele marilor teatre ale Capitalei: Bulandra, Național, Teatrul de Comedie. Actrița s-a remarcat în piese precum Coana Chirița, Romeo și Julieta la început de noiembrie, Cumetrele, Mamouret. Dimineață pierdută.

În 2012, una dintre cele mai iubite actriţe românce revine pe marile ecrane, alături de cuplul-cult al comediei autohtone, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel, în filmul Toată lumea din familia noastră (r. Radu Jude, 2012).

Premiile Gopo vor răsplăti în 2012, de asemenea, cariera unei creatoare cu o filmografie impresionantă. Scenografa Lidia Luludis va primi Premiul Special.

Născută pe data de 1 aprilie 1928, Lidia Luludis este absolventă a Institutului de Arte Plastice din București. Este unul dintre cei mai apreciați pictori de costume din România, colaborând la peste 40 de lungmetraje de ficțiune, printre care se numără Alo?…ați greșit numărul! (1958), Liceenii (1986), Un petic de cer (1983), Năpasta (1982) sau Tănase Scatiu (1975). Pentru acesta din urmă, Lidia Luludis a primit în 1976 premiul ACIN.

Tamara Buciuceanu-Botez se alătură, astfel, actorului Iurie Darie, care va primi Premiul pentru Întreaga Carieră, iar asistentul de imagine Dumitru Gaiţă este celălalt cineast recompensat anul acesta cu Premiul Special, alături de Lidia Luludis.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc (APFR), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC), Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi al Babel Communications.

Vezi aici Filmografia Lidiei Luludis

Sponsori principali: Apa Nova Bucureşti, Dacia, Enel, Orange
Sponsori: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Santal, MAC Cosmetics, Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, Campari, Russian Standard Vodka
Parteneri: Empire, ODS, Platinum Business & Convention Center, Melkior Beauty Supply, Tribute by GS
Partener de promovare: Cocor Media Channel
Servicii profesionale furnizate de: PricewaterhouseCoopers
Partener media principal: Pro Cinema
Parteneri media: Music FM, The One, Pro TV Magazin, Mediafax.ro, Gandul.info, Șapte Seri, Oops! Media, România Liberă, Academia Cațavencu, Media Image, Happy Digital

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.