Începe Cinepolitica 2014: Filme puternice, masterclass-uri, dezbateri

Cea de-a treia ediție a Festivalului Internaţional de Film Cinepolitica începe marți, 8 aprilie, ora 20.00, la Cinema Studio, cu premiera națională a filmului Diplomatie/ Diplomație, în regia lui Volker Schlöndorff. Gala de deschidere va fi prezentată de realizatorul TV Cătălin Ștefănescu.

« DIPLOMATIE » Un film de Volker SCHLÖNDORFF

Până pe 13 aprilie, la Cinema Studio, Elvira Popescu și Union vor rula peste 20 de filme puternice, pe teme politice actuale, unele propuse sau nominalizate la Oscar, în două secțiuni mari: Competiția și Panorama. Invitații speciali Serge Avedikian, premiat cu Palme d’Or pentru Chienne d’histoire și protagonist în Paradjanov, și Cristian Tudor Popescu vor susține masterclass-uri pe tema politicului în cinema și a cenzurii.

Niels Arestrup si Andre Dussollier - Diplomatie

Proiectat la Berlin 2014, în premieră mondială, Diplomație reia un moment de răscruce din istoria Parisului: la ordinele lui Hitler, generalul nazist Dietrich von Choltitz se pregătește să dinamiteze orașul, înainte de a-l părăsi. Consulul suedez Raoul Nordling încearcă să-l convingă de absurditatea gestului. În rolurile principale, doi dintre marii actori europeni: Niels Arestrup și André Dussollier. Volker Schlöndorff este unul dintre cei mai apreciați regizori germani. Cu adaptarea romanului lui Günter Grass, The Tin Drum/ Toba de tinichea (1979), a câștigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes și Oscarul pentru film străin.Poster_Cinepolitica 2014

Opt filme puternice vor concura pentru trofeul Cinepolitica 2014. Proiecțiile din Competiție încep miercuri, 9 aprilie, ora 18.00, la Cinema Studio, cu Ocupaţia, a 27-a imagine / Occupation, the 27th Picture, de Pavo Marinović, un documentar-portret despre un cineast din fosta Iugoslavie care, după căderea comunismului, devine, dintr-un răsfăţat al vechiului regim, un trădător constrâns să emigreze.

Vezi aici PROGRAMUL CINEPOLITICA 2014

De la 20.00, la Cinema Studio, mult-așteptatul The Square, nominalizat anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film documentar, va fi proiectat în premieră. Filmul lui Jehane Noujaim explorează schimbările sociale petrecute în Egipt de la „Primăvara arabă” până în prezent, și felul în care evoluat relaţiile dintre protestatarii din Piaţa Trahir, prin intermediul unor povești personale.

Tot miercuri, la Cinema Union, de la ora 18.00, cineastul francez de origine armeană Serge Avedikian, distins cu Palme d’Or pentru Chienne d’histoire, co-regizor, alături de Olena Fetisova, și actor principal în filmul Paradjanov – adus în premieră la Cinepolitica joi, de la 20.00, la Cinema Studio – va vorbi despre „Cenzura ideologică şi cenzura economică în cinema”.

The SquareDupă dezbatere, de la 20.00, la Union va urma primul titlu din subsecțiunea Eye On Films, tulburătorul Poliţistul / Policeman, de Nadav Lapid. Selectat în peste 40 de festivaluri și distins cu Premiul special al juriului la Locarno, în 2011, Polițistul este drama unui soldat din trupa de elită, anti-tero, a Israelului, căruia îi sunt zdruncinate toate convingerile când întâlnește o grupare de stradă radicală și extrem de violentă.

Eye on Films este o rețea unică de profesioniști, care se asigură că filmele cineaștilor începători – primul și/sau al doilea lungmetraj – ajung să fie proiectate în festivaluri, în cinematografe, la televiziuni sau pe alte suporturi.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.