Irina Păcurariu – întâlnire cu românii deştepţi de pe Coasta de Vest a USA

• TVR 1 difuzează episodul patru al seriei „România deşteaptă” luni, 28 mai, ora 21.00

După Harvard, Oxford, Columbia, Cambridge, London School of Economics, Yale şi Princeton, realizatoarea Irina Păcurariu ajunge la cele mai importante universităţi de pe costa de Vest a USA, mai exact la Berkeley şi Stanford. Cel de-al patrulea episod al seriei de reportaje va fi difuzat de TVR 1 luni, 28 mai, de la ora 21.00.

„Cel mai bogat român din Sillicon Valley, George Haber, şi-a descoperit pasiunea pentru tehnică prin anii ´70 -´80, când încerca să facă funcţională discoteca din Oradea. Acolo obişnuia să cânte împreună cu prietenul său, Adrian Pintea. Acum stă pe aceeaşi stradă cu şefii marilor corporaţii IT şi ne-a arătat adevărata comoară pe care o deţine: propriul cinema, visul lui împlinit”, aşa îşi începe Irina Păcurariu povestea despre românii de pe Costa de Vest a USA.

Berkeley şi Stanford, cele mai importante universităţi de pe coasta de Vest a USA, sunt diferite ca statut: Stanford este privată, apanaj al celor bogaţi, iar Berkeley este cea mai titrată şcoală superioară publică.

Cele două îşi împart nu doar gloria, numărul de laureaţi Nobel sau premierele ştiinţifice, ci şi românii de prestigiu. La Berkeley, Irina Păcurariu l-a întâlnit şi pe singurul matematician român care a primit premiul Societăţii Americane de Matematică, prof. Daniel Tataru, cel despre care s-a spus că face „ínvizibilul-vizibil”. „Iar la Stanford am descoperit ce înseamnă lista îngerilor, cea care face posibil un start-up chiar şi celor mai necunoscuţi dintre îndrăzneţi; aşa am întâlnit 3 români care, după ce au renunţat la slujbele lor de la Nokia sau Google, au trecut printr-un incubator de afaceri la Vancouver, sunt acum în căutare de finanţare pentru ideile lor”, povesteşte Irina Păcurariu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.