Eugen Nicolaescu: ” Medicul de familie va fi baza sistemului public de sanatate”

Pachetul de servicii medicale de baza si modificarile care vor surveni in sistemul public de sanatate au fost unele dintre temele dezvoltate de Eugen Nicolaescu, ministrul sanatatii si Cristian Leonte, Claudiu Pandaru si Cristian Hostiuc, duminica, la Dupa 20 de ani, emisiune difuzata de Pro Tv incepand cu ora 10.00.

Scopul acestor reforme in sistemul public de sanatate ar fi acela de a facilita accesul pacientului la serviciile medicale, dar si de a se asigura o cheltuire mai eficienta a banilor, lamureste ministrul Nicolaescu. O parte dintre serviciile medicale pentru care oamenii se duc la spital pot fi tratate in ambulator, explica Eugen Nicolaescu. 40% dintre serviciile medicale  care au fost oferite in spitale in 2012 puteau fi tratate in ambulator, mai spune ministrul sanatatii.

SM9_2289si vor fi orientate atat spre preventie, dar si tratament, mai spune ministrul sanatatii.

O data la trei ani  cu aceasta frecventa vor fi obligati tinerii sub 39 de ani sa efectueze pachetul de analize din programul de preventie. Insa cei peste 40 de ani si cu un risc mai crescut vor putea beneficia anual de acest serviciu. Ministrul Nicolaescu a precizat ca se urmareste si legiferarea unor sanctiuni pentru cei care nu-si vor face analizele recomandate de programul de preventie.

Programele nationale de sanatate, urgenta si preventia vor fi serviciile  medicale incluse in pachetele de baza pentru neasigurati. Insa copiii, chiar si cei ai caror parinti nu sunt asigurati, vor beneficia de servicii de
preventie, inclusiv de cele stomatologice, ca orice asigurat.

Masurile prevazute de aceasta reforma a sistemului public de sanatate trebuie sa fie implementate in 3 ani, mai lamureste ministrul Eugen Nicolaescu, care este de parere ca folosirea mai eficienta a fondurilor din sanatate va duce si la cresterea salariilor personalului medical chiar din anul care va urma.

Cat despre succesul USL-ului, dar si al lui Crin Antonescu in viitoarele alegeri prezidentiale, Eugen Nicolaescu este optimist. USL trebuie sa reziste, crede ministrul Sanatatii, care, de altfel, nu vede nici un motiv pentru care Crin Antonescu sa nu aiba succes in viitoarele alegeri.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.