De Ziua Naţională a Franţei, „Marat-Sade” de Peter Weiss la TVR 2

Cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, Casa de Producţie TVR a programat luni, 14 iulie, de la ora 19.10, la TVR 2, spectacolul cu piesa „Marat-Sade” de Peter Weiss (traducerea în limba română de Gellu Naum), un spectacol sub direcţia de scenă a lui Victor Ioan Frunză, realizat în colaborare cu Teatrul Naţional din Cluj Napoca.

În distribuţie: Marius Bodochi (Marat), Gheorghe Nuţescu (Sade), Dorin Andone, Ligia Moga, Vasilica Stamatin, Ion Marian, Bíró Eszter, Miriam Cuibus, Viorica Mischilea, Mariana Cocora, Anda Chirpelean, Petre Băcioiu, Dan Leonard ş.a. Muzica originală îi aparţine lui Marius Marchiş, iar decorul şi costumele sunt realizate de Adriana Grand.

„Marat-Sade” este un spectacol despre nemaipomenita Revoluţie Franceză, privită prin ochii unor „nebuni”. Însă Frunză adaugă şi tema manipulării şi a teatralităţii unei lumi în schimbare: spectacolul Revoluţiei şi al cetăţenilor ei. Un teatru nou despre o lume veche. Un spectacol despre Revoluţie şi despre oameni „nebuni” care scriu Istoria.

Atras – încă de la debut (Dragonul de Evgheni Şvarţ) – de tema injustiţiei sociale şi a puterii duse până la paranoia, Victor Ioan Frunză a imaginat un program teatral intitulat TEATRUL REVOLUŢIILOR, pe care l-a inaugurat la Teatrul Naţional din Cluj cu Marat Sade şi l-a continuat apoi la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş (trupa maghiară) cu Tom Paine de Paul Foster şi apoi, din nou la Cluj cu Beckett de Jean Anouilh.

Marat-Sade face parte din Arhiva de Aur a Televiziunii Române (premiera tv: 1993), a fost realizată în colaborare cu Teatrul Naţional Cluj-Napoca şi a fost transpusă pentru televiziune de regizoarea Olimpia Arghir. Piesa a fost reprezentată pentru prima oară la 29 aprilie 1964 la Schillertheater din Berlin, în direcţia de scenă a lui Konrad Swinarski şi muzica lui Hans de Martin Majewski.

Anul acesta se împlineşte o jumătate de secol de la premiera în limba engleză, pusă în scenă de Peter Brook în stagiunea „Teatrului Cruzimii” la Royal Shakespeare Company.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.