Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita la TVR prin programe speciale

1 Decembrie la TVR1 

 

• Sub genericul Omul şi timpul, TVR 1 propune telespectatorilor o ediţie specială dedicată zilei de 1 Decembrie. În patru părţi (08.00-09.00, 09.00-10.00, 10.00-11.00 şi 12.00-13.00), emisiunea va dezbate trei teme mari: De ce a fost aleasă ziua de 1 Decembrie zi naţională a României?, cea de-a doua dezbatere va fi despre istoria secretă, neelucidată a acestei zile, iar cea de-a treia parte va trasa o istorie naţională a filmului românesc. În transmisiune directă, emisiunea Omul şi timpul va continua, de la ora 12.00, cu Te Deum-ul de la Alba Iulia.

• Programul Omul şi timpul, realizat de Filaret Acatrinei, este o abordare în timp şi spaţiu a ideii de Imn şi Zi Naţională la români: de la “Marşul Triumfal şi primirea Steagului şi a Măriei Sale Prinţului Domnitor” (1862-1884) până la “Deşteaptă-te române” (1990 -), de la 10 Mai la 23 August şi 1 Decembrie. De ce şi de când 10 Mai? De ce şi de când 23 August? De ce şi de când 1 Decembrie? Invitaţii emisiunii (prof.univ.dr. Ioan Bulei, prof.univ.dr. Adrian Cioroianu, dr. Alin Matei, dr. Laurenţiu Constantiniu şi dr. Damian Mocanu), împreună cu invitatul permanent, prof.univ.dr. Mihai Retegan, vor parcurge împreună cu telespectatorii TVR 1 pagina de istorie românească ce are înscrise imnurile României şi felul în care (şi când) românii şi-au sărbătorit Ziua Naţională: cu momentele puţin cunoscute şi secretele ascunse în spatele uşilor închise ale politicienilor de atunci şi de acum. Punctele de vedere ale invitaţilor sunt însoţite de filme documentare realizate, în cadrul Redacţiei Istorie-Religie, de Georges Boisnard, Ileana Puzdreac, Ion Vorovenci, dar şi de filme de epocă aflate în Arhiva TVR sau în Arhiva Naţională de Filme.

• De la ora 11.00, TVR 1 va transmite în direct parada militară de 1 Decembrie şi depunerea de coroane de la Arcul de Triuf din Bucureşti.

• O ediţie specială Profesioniştii, în care Eugenia Vodă are invitat un elev performant, care pe 1 decembrie împlineşte 18 ani, va fi transmisă de TVR 1 începând cu ora 13.00.

• De la 14.45, TVR 1 programează un film românesc clasic deja, extrem de îndrăgit – Actorul şi sălbăticii, pe al cărui afiş îi regăsim pe Toma Caragiu şi Marin Moraru. Drama este o producţie România 1957, inspirată din viaţa actorului Constantin Tănase, vedetă a teatrului românesc de revistă, în perioada interbelică.

•Seara, de la 21.00, TVR 1 transmite Concertul aniversar Benone Sinulescu. Sute de turnee, mii de spectacole şi milioane de admiratori – sunt doar câteva dintre coordonatele celor 55 de ani de carieră pe care Benone Sinulescu i-a împlinit în acest an. Evenimentul a fost sărbătorit cu mare fast la Sala Palatului, pe 7 noiembrie. La concertul aniversar au participat vedete cu nume sonore: Andra, Irina Loghin, Marcel Pavel, Laura Lavric, Maria Dragomiroiu, cu toţii acompaniaţi de Nicolae Botrgos şi Orchestra „Lăutarii”.

 

Muzică bună, divertisment, filme româneşti de dragoste şi de aventuri (mai precis „Trilogia Mărgelatu”) şi invitaţi de marcă – sunt câteva dintre „ingredientele” programului special pregătit de TVR 2 pentru Ziua Naţională a Românilor. Fiecare emisiune ce va fi difuzată la TVR 2 de 1 Decembrie este dedicată acestei sărbători. Cu umor sau într-un registru serios, cu oameni obişnuiţi sau cu personalităţi, cu ediţii speciale despre români aşa cum sunt ei văzuţi de conaţionali sau de străini, ziua de 1 Decembrie la TVR 2 va fi serbată de fiecare emisie din program fără un festivism anume dar cu foarte multe lucruri dragi românilor. Citeste mai mult despre 1 Decembrie la TVR2

La TVR 3, de la ora 15.00, Alex Vasiliu de la Studioul teritorial Iaşi a pregătit, la „Cap de afiş”, o temă generoasă: „Muzicieni ieşeni – Muzicieni ai lumii”, emisiunea luând forma unei gale. La 17.30, într-o ediţie aniversară a emisiunii „Retro-vizor”, realizată de TVR Bucureşti, Andrei Iliescu trece „De la 23 August la 1 Decembrie”. La „Cantec şi poveste”, de la ora 20.00, timişorenii Felicia Stoian şi Adrian Cireap sărbătoresc alături de Ciprian Roman, unul dintre cei mai reprezentativi interpreţi hunedoreni din generaţia tânără. Citeste mai mult despre 1 Decembrie la TVR 3

 

O docu-dramă cu o temă inedită, un concert cu tradiţie cunoscut în zeci de ţări, o dezbatere culturală cu două personalităţi importante şi un eveniment cultural aflat la prima ediţie. Acesta este programul pe care l-a pregătit TVR Cultural pentru ziua de 1 decembrie. De la ora 13.00, telespectatorii pot urmări “Doamnele României şi Marea Unire”, o docu-dramă în care o puteţi revedea pe actriţa Carmen Ungureanu. De la ora 18.10, TVR Cultural difuzează „Concertul unei Nopţi de Vară”, susţinut anul acesta de Orchestra Filarmonică din Viena la Palatul Schönbrunn. Ediţia din data de 1 decembrie a emisiunii „Înapoi la argument”, moderată de Horia Roman Patapievici, îl are ca invitat pe Dan C. Mihăilescu, într-o emisiune dedicată unei cărţi mărturie, „Călătorie la Muntele Athos”. Tot joi, de la ora 22.10, TVR Cultural difuzează prima ediţie a „Galei poeziei române contemporane”, organizată anul acesta de Uniunea Scriitorilor din România la Ateneul Român. Citeste mai mult despre1 Decembrie la TVR Cultural.

 

TVR INFO dedică trei ore de program unei Ediţii speciale având tema „Aniversarea Zilei Naţionale”. Transmisiunea în direct va fi difuzată în intervalul 10.00 – 13.00.

Citeste mai mult despre1 Decembrie la TVR INFO.

One thought on “Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita la TVR prin programe speciale

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.