Mihai Buculei promite că va termina Monumentul Marii Uniri la timp

mihai buculei

Sculptorul Mihai Buculei a descris pentru Mediafax modul în care va progresa construcţia Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia. „Vom încheia lucrarea înainte de termen, dacă nu vor apărea elemente neprevăzute”, a declarat Buculei. Ziua Nationala a Romaniei, sarbatorita la TVR prin programe speciale

„Lucrarea va fi făcută în fabrică şi o voi transporta, ca pe un lego, in situ, la Alba Iulia. Deja, constructorul poate să se apuce de lucru, pe baza calculelor realizate de domnul Zoltan Kiss, profesor la Cluj-Napoca şi inginer de rezistenţă. Proiectul este desfăşurat şi în 3D şi va fi transmis firmei din Bulgaria (furnizorul de piatră, n.r.). E un aspect al proiectului controlat electronic, astfel încât ştiu oricând cum pot să închei anumite operaţiuni. Acum subcontractăm firma bulgară. Am noroc de faptul că este acolo un inginer-şef român”, a declarat sculptorul Mihai Buculei pentru MEDIAFAX.

Mihai Buculei: S-a întârziat foarte mult

Potrivit artistului, „miercuri, a fost o zi importantă. Legea monumentului a apărut în noiembrie, anul trecut. S-a întârziat foarte mult. Din motive pe care nu vreau să le discutăm, aceleaşi ca în cei 25 de ani de când s-a câştigat concursul, eram foarte aproape să nu pornim lucrarea, dar am învins”.

Cu toate că aventura birocratică a monumentului s-a încheiat, din momentul începerii lucrărilor, încă mai sunt câteva motive de emoţii, dar artistul asigură că monumentul va fi gata înainte de termen.

„Constructorul se apucă de fundaţie. Este o foraţie complicată, pentru că este vorba de o adâncime destul de mare şi nu ştim ce poate să apară, pentru că este sit arheologic acolo. (…) Dacă, până acum, am avut de-a face cu comisii peste comisii în 25 de ani, de când am câştigat concursul, acum e prima data când am vorbit pentru acest monument cu profesioniştii şi vorbim aceeaşi limbă. Vom încheia lucrarea înainte de termen, dacă nu vor apărea elemente neprevăzute. Tehnic, suntem bine sincronizaţi”, a spus Buculei.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.