VIDEO Povestea puiului de urs polar orfan salvat de mineri, pe o insulă din Arctica

urs polar

Minerii care lucrează la o mină de aur de pe insula Bolshevik – insulă nelocuită, care face parte din arhipelagul Severnaya Zemlya din zona Arctică – s-au trezit într-o bună zi că un pui de urs polar dădea târcoale bazei lor, fiind atras de mirosul de mâncare.

Minerii au ajuns la concluzia că puiul – o femelă – a rămas orfan, astfel că l-au adoptat pe ursuleț, oferindu-i nu doar mâncare, ci și afecțiunea și compania lor.  Așa se face că în decurs de câteva luni puiul a devenit blând ca un câine, după cum au relatat ei, potrivit Siberian Times.

Zoologii de la un parc din Krasnoiarsk au aflat povestea puiului la începutul lunii februarie.

„Tot ce știam era că mama puiului a murit și că el descoperise baza cu câteva luni înainte, fiind atras de mirosul de mâncare. Minerii i-au salvat viața, pentru că puiul nu avea nicio șansă să supraviețuiască singur.

Au hrănit animalul și astfel el s-a îmblânzit, a explicat Andrey Gorban, directorul grădinii zoologice Royev Ruchei din Krasnoyarsk, cel care s-a implicat activ în a doua misiune de salvare a ursului polar.

Din nefericire, minerii nu stau în permanență pe insulă, iar puiul ar fi rămas singur mai multe luni pe an. Fiind un urs blând, obișnuit cu prezența oamenilor, i-ar fi venit foarte greu să se acomodeze în mediul lui natural, astfel că s-a pus problema aducerii lui în Rusia continentală, operațiune în care s-au implicat mai multe organizații ale statului.

Fiind vorba de o specie amenințată, protejată în Rusia, legea este foarte strictă și prevede protocoale speciale în aceste situații.

În momentul de față, puiul este în drum spre un parc zoologic din Moscova, unde sunt condiții pentru a fi ținut în carantină câteva luni.

A fost luat de pe insulă cu un elicopter. Însă toată această operațiune este mult mai complicată decât pare la prima vedere.

Minerii au povestit despre urs abia când și-au terminat schimbul și au ajuns pe continent, pentru că pe insula Bolshevik nu există rețele de telefonie sau alte mijloace de comunicare.

Înainte de a pleca, s-au asigurat că îi lasă puiului suficientă mâncare pentru câteva săptămâni și adăpost.

Andrey Gorban a spus că echipa care a ajuns pe insulă pentru a-l recupera și a-l duce la Moscova l-a găsit într-o stare bună.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.