Vedetele ProTV la 18 ani (1)

La 18 ani de la lansarea Pro TV, vedetele postului vorbesc despre ce semnifica pentru ele „visul romanesc”, cum isi imaginau la  18 ani ca va fi tara in care vor trai si nu in ultimul rand, cum aratau la acea varsta.

 

 

Ce inseamna pentru voi “Gindeste liber”, corelat cu “Eu fac Romania”?

Costi Diţă (actor din serialul „Las Fierbinţi”) Sa gandesti liber pentru mine inseamna sa gandesti 18 anipozitiv, sa privesti dincolo de limite, de minusuri, de impedimente, de slabiciuni si rautate, dincolo de urat.

Sa gandesti liber pentru mine inseamna incercarea de a primi gandurile bune, gandurile frumoase, care te ajuta sa nu te lasi doborat de probleme si te mentin treaz si atent la detaliile extraordinare ale vietii care, din cauza rutinei zilnice, iti scapa.

Nu poti avea starea asta decat atunci cand ai inceput sa realizezi ce e cu adevarat important pentru tine si pentru cei din jurul tau. A gandi liber, in felul in care eu inteleg vorbele astea, e strict legat de „Eu fac Romania”. Gandesti liber atunci cand cunosti istoria neamului tau, cand ai ascultat ce au spus parintii tai si bunicii tai si toti oamenii mai intelepti decat tine de la care ai avut de invatat.

Gandesti liber cand stii ce inseamna ”liber” si cand intelegi ca libertatea nu inseamna nici libertinaj, nici haos si nici o existenta fara directiesi lipsita de rost. Gandesti liber atunci cand realizezi ca ai crescut, ca ai o tinta, ca ai prioritati si un sistem de valori si cand decizi in mod responsabil sa actionezi, pentruca nu te mai simti un copil al nimanui, ci o persoana care poate aduce o schimbare; cand ai deschis ochii si vezi spatiul din jurul tau, vezi oamenii, iti vezi tara si incerci sa faci ceva bun.

A gandi cu adevarat liber e conditia necesara, fara de care nu poti spune „Eu fac Romania”. Fara 18 ani nsa gandesti liber si responsabil esti inca confuz la nivel de valori si inca astepti sa iti spuna mereu cineva ce si cum sa faci. Daca gandesti liber inseamna ca iti permiti curajul sa construiesti in spatiul tau de existenta o Romanie mai frumoasa, mai asa cum ai vrea tu sa fie. Pentru mine „gandesc liber” se traduce prin „inca nu am renuntat, inca nu m-am lasat doborat, inca mai vreau sa fac o Romanie”.

Corina Caragea Pro Tv m-a invatat ca nu exista limite, ca putem face lucruri care nimanui nu i-au trecut prin cap, ca daca gandesti liber si depasesti granitele imaginatiei, poti transforma in realitate orice. Vad zilnic fata urata a Romaniei, a sistemului sanitar, a coruptiei, dar la fel de des sunt prezentati romani care au gandit liber si au ridicat sus de tot numele tarii noastre. Pe toti deopotriva ii vad in reportaje si stiri, aici.

Anca Nastasi Gandeste liber! e un principiu dupa care traiesc. Cu cat vom fi mai multi care 938A4712_resizegandesc liber, fara prejudecati, fara sa-i ia pe NU si pe NU SE POATE, si pe NU SE CADE, si pe NU SE FACE in brate, cu atat suntem mai liberi sa facem Romania asa cum ne-o dorim, ca sa traim in ea demn, fericit.

Cătălin Radu Tănase Sa gandesc liber inseamna pentru mine sa-mi pot exprima apoi, la fel de liber, gandurile. Nu avem cum sa “facem Romania”, daca gandurile noastre nu se materializeaza in spuse, pe care sa le impartasim celorlalti, ca, apoi, comunicand sa cladim ceva.

Care este pentru voi “visul romanesc”?

Costi Diţă (actor din serialul „Las Fierbinţi”) Pentru mine „visul romanesc” presupune libertate inteleasa corect, prosperitate economica, dreptul fiecarui rtcetatean de a avea o viata decenta, de a avea o casa, o familie, liniste si siguranta ca sistemul ii va purta de grija atunci cand, din diverse motive, acel om nu o sa mai poata produce bani.

Mai inseamna si sa fim mai uniti, sa redevenim mai constienti de cine suntem si mai bucurosi de toata frumusetea neamului nostru si a tarii in care traim. Evident, un pesimist ar spune ca e doar un vis, o himera, un miraj.

Dar eu spun ca oricat de departe am fi noi, deocamdata, de acest vis, orice prim pas pe care il facem in directia asta ne va aduce mai aproape de el.

Corina Caragea Visez la o Romanie civilizata. In care oamenii au respect pentru natura, pentru munca, pentru valori, pentru cel de langa ei. Sunt mandra de romani, imi dau zilnic zeci de motive pentru asta, dar imi doresc ca viitorul sa se construiasca din scoala cu acest respect. Din pacate, cred ca suntem cu ani lumina in urma altora.

Anca Nastasi Deocamdata avem visuri meschine: sa gasim o pila la doctor, sa aiba la farmacie fgsjhdjfymedicamentul compensat pe care nu l-am gasit la celelalte farmacii, sa ne ajunga banii de factura de gaz si de rata, sa fugim la munca in Vest…. visul meu romanesc este ca orice roman sa poata spune cu mana pe inima:

„Ce noroc ca m-am nascut in Romania! Ce noroc ca ai mei copii fac scoala in Romania, si ce noroc ca ma pot trata in Romania, fiindca n-as avea incredere in sistemul medical sau de educatie din alta tara!”

Cătălin Radu Tănase Un om (Martin Luther King) a murit pentru ca a avut curaj sa spuna: “I have a dream” – am un vis. La noi, in urma cu multi ani, au murit si mai multi oameni, la Revolutie, pentru visurile lor. Acelea de a fi liberi. Liberi sa gandeasca, liberi sa viseze, liberi sa Catalin Radu Tanase 18 anitraiasca, liberi sa faca.

Pentru mine, visul romanesc este sa pot intoarce zambetul semenilor mei. Dar pentru asta ar trebui ca noi romanii sa putem zambi. Iar in ziua de astazi, nu e deloc usor. E greu.

Si oamenii au si motive sa fie posaci si nefericiti. Poate invatam de la cei mai tineri, poate privindu-i pe ei vom regasi in noi puterea de a face din nou ceva cu vietile noastre.

Cum va doreati la 18 ani sa arate Romania zilelor noastre?

Costi Diţă (actor din serialul „Las Fierbinţi”) La 18 ani eram destul de confuz, eram iesit recent de sub proiectia comunista asupra societatii, aveam imaginea Romaniei vazuta prin ochii ”tovarasului”, eram lipsit de repere si aveam doar dorinta disperata de a nu mai fi ca inainte, pe sistemul: ”orice, dar nu cum a fost”.

Pe atunci imi doream ca Romania sa fie exact asa cum e Occidentul, copiam disperat orice venea din afara, pe pricipiul ca tot ce vine din afara e mai bun decat ce avem noi. Dupa un timp insa, am inceput sa ma simt pacalit…

Corina Caragea La 18 ani visul meu era sa profesez in domeniul pe care mi l-am ales – jurnalismul. Portretul Romaniei din viitor il creionam in nuante destul de sumbre. Am fost descurajata de cei din jur care bagau mana in foc ca iti trebuie pile, relatii, spaga, m-am lovit de multe ori de fraza „asa merge in Romania, ce sa ii faci?”, insa sunt un exemplu viu ca NU, in 18 aniRomania nu reusesti doar daca ai pe cine trebuie in spate, in pat sau in buzunar. Eu mi-am implinit visul, am intalnit situatii de toate felurile si sunt exact unde ma simt foarte bine, fac ce imi place.

Anca Nastasi La 18 ani, imi imaginam ca voi trai intr-o Romanie libera si bogata. Imi puneam sperante uriase in politicieni, am votat din suflet, crezand ca sistemul democratic ne va propulsa direct in randul tarilor europene in care oamenii zambesc pe strada, eram convinsa ca Romania va arata brusc ca Germania – ma refer la nivelul de trai. Mi-am dat intre timp seama ca fiecare dintre noi e responsabil si vinovat pentru ca nu am stiut sa construim.

Cătălin Radu Tănase Imi doream sa traiesc fara incrancenare intr-o tara de oameni frumosi. Inca nu mi s-a indeplinit visul.

Cum va imaginati la 18 ani ca va arata viata voastra in viitor? Seamana ceea ce va imaginati atunci cu ceea ce traiti astazi?

Costi Diţă (actor din serialul „Las Fierbinţi”) Am ezitat sa fac proiectii de viitor, nu prea stiam pe ce drum sa o iau… Adica stiam ca vreau sa fac actorie, dar credeam ca nu pot sa fac asta. Ma gandeam cu teama la viitor, din cauza ca nu stiam inca ce vreau foarte clar. La 18 ani am avut, daca pot spune asa, un soi de criza personala.

Refuzam sa fac proiectii in viitor, pentru ca nu poti sa faci proiectii odata ce iti e teama si nu ai fsgahafagshatcurajul necesar sa faci pasul, sa mergi inainte si sa incerci sa-ti indeplinesti visul ala din adancul tau, la care te opresti asa, cu gandul, din cand in cand, dar pe care il consideri de nerealizat. Viata mea proiectata in vis insa nu semana sub nici o forma cu ceeace traiesc azi, pentru ca viata mea reala mi-a depasit cu mult asteptarile.

Nu m-as fi gandit niciodata ca o sa reusesc sa fac lucrurile pe care le-am facut, ca o sa traiesc toate experientele minunate prin care am trecut si nici ca o sa primesc puterea sa trec prin toate momentele grele prin care am trecut, fara ca ele sa ma opreasca din drum. Ce pot sa spun e ca ma bucur ca m-am inselat. E clar ca suntem capabili de mult mai multe dacat credem.

Corina Caragea Imi imaginam ca voi lucra intr-o redactie, cu siguranta. Asa a fost planul si asa a iesit. Realitatea mi-a depasit insa imaginatia, pentru ca eu ma gandeam ca voi lucra la un ziar sau revista, nu visam sa apar la televizor.

Tin minte ca ma uitam la Oana Andoni de acasa si o vedeam ca pe alta planeta, departe de mine,

2013-06-18 10.57.05

nici gand sa fiu colega de pupitru cu ea intr-o zi. Jurnalismul de investigatie ma atragea pe atunci. Intamplarea a facut sa ajung intr-o redactie de sport, iar perseverenta si pregatirea au facut sa treaca de atunci 8 ani – de scris, prezentat, pregatit stiri din sport.

Anca Nastasi La 18 ani, abia asteptam sa fiu libera, pe propriile picioare, sa fac ce stiu si ce-mi place, aici, in Romania. De aceea am ales jurnalismul chiar la 18 ani, era o meserie noua in societatea noastra post-comunista, plina de provocari, care iti oferea libertate: de gandire, de miscare, de exprimare. Si mi-am urmat visul.

Cătălin Radu Tănase Nu mi-am imaginat cum o sa arate viata mea in viitor, pentru ca eram prea ocupat sa traiesc aceasta viata, pe masura ce o construiam cu propriile maini, cu propria mea minte. Sper sa fi reusit. Am muncit mult. Si nu-mi pare rau.

Cum arata Romania pe care o “faci” tu?

Costi Diţă (actor din serialul „Las Fierbinţi”) Eu incerc sa o fac sa arate bine sau, cel putin, un pic mai bine decat ieri. In Romania asta in care m-am decis eu sa traiesc, lucrurile sunt departe de a fi roz si problemele sunt departe de a fi rezolvate, dar, lucrand cu tot felul de romani si interactionand cu tot felul de romani din Romania asta despre care multi vorbim cu dispret si cu pesimism, am realizat ca lucrurile nu stau doar asa.

cvvfrPoate ca m-am invartit eu prin zone mai ingrijite ale Romaniei sau mai putin atinse de mizerie si de urat, desi nu cred, caci am fost cam peste tot…
Stiu insa ca am facut efortul sa vad si altceva decat uratul.

Am ales sa fac asta pentru ca uneori e nevoie de efortul asta, efortul de a nu mai trage concluzii la prima mana, de a nu mai actiona bizonic si fara rationament, efortul de a mai lasa de la tine, chiar daca lucrul asta e vazut in zilele noastre ca o slabiciune. Romania asta la care lucrez eu, deocamdata arata la fel, dar nu se simte la fel.

In ea descopar zilnic oameni dispusi sa faca lucrurile bine si fara a avea pretentii exagerate, oameni dispusi sa ajute chiar daca nu au parte de prosperitate financiara, oameni care muncesc pe sume pentru care afara nimeni nu s-ar ridica de pe scaunul lui confortabil.2013-06-18 10.58.34

Evident, exista si bizoni in Romania asta. De fapt, cu totii actionam ca bizonii uneori, mai ales in vremurile astea haotice si schimbatoare si nesigure si deci stresante pe termen lung. De aia pot intelege ca se mai intampla sa ne purtam pripit unii cu altii.

Insa in Romania mea, eu am simtit de multe ori ca oamenii nu sunt neaparat rau intentionati, cat confuzi, nesiguri si, mai ales, satui de toate abuzurile pe care le-au trait. Poate ca o sa fiu acuzat CC1K9248_resizede faptul ca sunt ingaduitor.

Si chestia interesanta e ca eu chiar incerc sa fiu ingaduitor, mi-am facut un scop din asta, pentru ca stiu ca sunt ingaduitor cu ai mei. E ca si cum as fi ingaduitor cu familia mea. Stiu bine ca nimeni din afara nu o va face.

Corina Caragea Rudele si tara nu le alegi, asa ca ma intorc din fiecare vacanta in tara mea si nu ma vad traind in nici o alta tara. Vreau sa cred ca incet – incet ne vom apropia de nivelul de civilizatie al altor tari europene.

Anca Nastasi Romania pe care o „fac” eu e o Romanie cinstita cu ea insasi, in primul rand, e o Romanie muncitoare, eficienta, sanatoasa, sclipitoare si libera sa gandeasca si sa faca ce-i mai bun pentru ea. Cam asa imi vad eu copilul pe care incerc sa-l cresc mare cu aceste valori in minte, ca sa fie fericit in Romania.

Cătălin Radu Tănase Arata ca un spatiu in care oamenii se respecta, se daruiesc celor in nevoie, se bucura sau plang, au emotii vii si nu au pierdut chiar de tot speranta, desi poate, de multe ori, tot ceea ce vad in jur ii face sa isi plece privirea si sa stranga din buze a neputinta sau revolta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.