TVR 1 sărbătoreşte 1 Decembrie cu români excepţionali

Anul acesta, de 1 Decembrie, la TVR 1 se vorbeşte despre România. Despre oamenii ei, despre valorile ei, despre ce înseamnă România pentru fiecare dintre noi. Sub titlul-umbrelă „România mea este…”, TVR 1 îşi invită telespectatorii, pe parcursul întregii zile, să privească şi cu alţi ochi ţara în care trăiesc şi să vadă în ea o ţară care merită mai mult în fiecare zi. Mai mult respect. Mai mult interes. Mai mult timp şi mai mult suflet.

Aniversarea Zilei Naţionale a României începe la TVR 1 de la prima oră, când telespectatorii pot urmări o ediţie specială a Telejurnalului prezentat de Radu Tudor şi Oana Dobrescu. De la ora 7.00 până la ora 9.00, vom afla cum este sărbătorită ziua de 1 Decembrie în toată ţara, dar şi cum a fost ea aniversată în ultimii 21 de ani, într-o retrospectivă cu imagini de arhivă. De la ora 10.00, în transmisiune directă de la Bucureşti, Chişinău şi Alba Iulia, TVR 1 şi TVR Internaţional difuzează parada militară, slujba de Te Deum şi depunerile de coroane.

De la ora 13.00, la TVR 1 începe o ediţie specială a emisiunii Ora Regelui, realizată la Londra, unde, în zilele de 6, 7 şi 8 noiembrie, a avut loc o serie de înalte ceremonii dedicate Regelui Mihai I al României. Evenimentele au marcat împlinirea a 75 de ani de când Regele Mihai (pe atunci principe moştenitor) a făcut prima sa vizita la Londra, cu ocazia încoronării Regelui George al VI-lea (la 12 mai 1937), tatăl Reginei Elisabeta a II-a.

Mărioara Murărescu prezintă, de la ora 14.30, o ediţie de sărbătoare a Tezaurului folcloric, aducându-ne „Cântecele românilor” de pretutindeni. Telespectatorii TVR 1 îi vor putea revedea pe Nicolae Furdui Iancu, Sava Negrean Brudaşcu, Mioara Velicu, Cristian Pomohaci, Mariana Deac, Constantin Enceanu, Gabriela Tuţă, dar şi interpreţi tineri, într-o întâlnire la Alba Iulia, la marea sărbătoare a românilor.

Cei mai de ispravă români din 2012 se adună, de 1 Decembrie, la TVR 1, pentru a spune „La mulţi ani!” României. De la 15.30 începe o ediţie maraton Ne vedem la TVR, cu Marina Almăşan, ediţie transmisă în direct şi la TVR Internaţional, structurată în trei părţi (15.30 – partea I; 16.40 – partea a II-a; 21.10 – partea a III-a). Campioni olimpici şi mondiali, artişti, laureaţi ai unor festivaluri internaţionale, designeri de renume mondial, inventatori medaliaţi cu aur la saloanele internaţionale de inventică, elevi olimpici la diferite materii, câştigătorii concursului Doodle 4 Google, bucătari campioni, români deţinatori de recorduri de „Guiness Book” vor demonstra că despre România se poate vorbi şi la superlativ.

Amza Pellea, Gheorghe Dinică şi Ernest Maftei fac parte din distribuţia filmului Osânda (România, 1976), în regia lui Sergiu Nicolaescu, difuzat la TVR 1 de la ora 17.45. Ecranizarea după romanul „Velerim şi Veler Doamne“, de Victor Ion Popa, îl are ca personaj central pe Manolache Preda, care, condamnat la 10 ani de ocnă, după Răscoala din 1907 şi după câţiva ani petrecuţi pe front, se întoarce în satul său natal. Soţia l-a părăsit şi i-a vândut pământul, iar autorităţile îl privesc cu ostilitate, sătenii cu suspiciune şi copiii se ascund de el. Încercarea de a se readapta la viaţa comunităţii din care provine este surprinsă în filmul de la TVR 1.

Seara, de la 22.30, Irina Păcurariu propune un documentar în premieră, Steag românesc pe gheţurile Groenlandei. 650 km pe schiuri, pe un frig pe care mulţi dintre noi nu ni-l putem imagina. 650 km cu un bagaj de 100 kg. 37 de zile fără prieteni, familie, televizor, informaţie. -30 de grade cu vânt polar, viscol, furtună şi un orizont atât de alb încât dezorientarea şi deziluzia devin prieteni de nădejde. Acestea sunt condiţiile în care Ticu Lăcătuşu şi Cornel Coman au reuşit traversarea calotei glaciare a Groenlandei pe un traseu neparcurs de nimeni până în prezent.

Ziua de 1 Decembrie nu se putea încheia altfel decât… româneşte. De la 23.30, telespectatorii TVR 1 sunt invitaţi la un program de Muzică de petrecere.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.