Trofeul Ro-IFF 2013 pleacă în Turcia

Votul publicului a decis palmaresul celei de-a noua ediţii a Romania International Film Festival (Ro-IFF). Trofeul Ro-IFF ajunge la o coproducţie turco-franco-germană semnată de Pelin Esmer. TURN DE VEGHE (GOZETLEME KULESI / WATCHTOWER, 2012), film care va redifuzat la Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Str. Ion Câmpineanu nr. 21) în această seară, de la ora 21:30, este o dramă scrisă şi regizată de Pelin Esmer (cineastă din Istanbul care a mai fost prezentă în competiţia Ro-IFF 2011 cu primul ei lungmetraj, DE LA 10 CĂTRE 11 / 11’E 10 KALA / 10 TO 11), cu Olgun Simsek (Nihat) şi Nilay Erdonmez (Seher) în rolurile principale.

Un bărbat şi o femeie caută să se refugieze de restul lumii: Nihat la un retras turn de supraveghere din pădure, Seher în camera sa la o staţie de autobuz dintr-o zonă rurală. Ascunzându-se de alţii şi ducându-şi singuri bătăliile cu conştiinţa, sunt prinşi unul de către celălalt. În momentul în care vieţile lor se ciocnesc, cei doi vor trebui să-şi ducă bătăliile fiecare sub ochii celuilalt.

Pelin Esmer s-a născut şi a crescut în Istanbul. După ce şi-a luat diploma în sociologie, a participat la atelierul cinematografic al regizorului Yavuz Ozkan. A lucrat ca regizor secund şi a ţinut conferinţe despre realizarea documentarelor la Universitatea Instanbul Kadir Has. A înfiinţat propria casă de producţie, Sinefilm, în 2005 şi produce propriile proiecte ca regizor independent şi producător, împreună cu Tolga Esmer şi Nida Karabol Akdeniz. Primul său documentar, OYUN (THE PLAY), a avut premiera la Festivalul de la San Sebastian.

Filmul a adunat peste 50 de selecţii, câştigând numeroase premii. Primul său lungmetraj de ficţiune, 10 TO 11, a fost unul dintre cele şase proiecte alese de către Cannes Residence du Cinéfondation în Paris, unde a lucrat la scenariul său în 2007. A fost selecţionat la Festivalul de la San Sebastian şi a primit numeroase premii la festivaluri din întreaga lume. În 2012, Esmer a terminat al doilea lungmetraj al său, TURN DE VEGHE, care a obţinut Menţiunea specială a Premiului „Don Quijote” şi Menţiune specială a Premiului juriului ecumenic la Festivalul de la Fribourg. Filmul a mai fost selecţionat la festivalurile de la Toronto, Göteborg, Rotterdam, Belgrad, Seattle, Cabourg, Taipei, La Rochelle şi Monterrey.

Premiul pentru Cel mai bun regizor al secţiunii competiţionale CineBlackSea, decis tot de spectatori, revine anul acesta cineastului bulgar Iliya Kostov, pentru filmul său PARTEA ÎNSORITĂ (SLANCHEVO / SUNNYSIDE, 2012). Această comedie dramatică ne prezintă o biserică veche de 100 de ani, care periodic apare, pentru ca imediat să se scufunde în apele unui rezervor uriaş – acesta este locul unde părintele Zlatan încearcă să organizeze o adunare a descendenţilor satului scufundat, acum împrăştiaţi în toată lumea. Un chirurg şi politician arogant, un paroh care este în acelaşi timp şi cântăreţ de operă, un cunoscut jurnalist internaţional şi un student italian; toţi îndură vicisitudinile vieţii, de la Roma la Viena şi Kandahar, pentru a descoperi într-un final că soarta este cea care i-a călăuzit înapoi la rădăcinile strămoşilor.

Iliya Kostov s-a născut în oraşul bulgar Sliven la data de 31 august 1954. A absolvit Universitatea din Sofia cu o diplomă în Filologie bulgară. A scris scenarii pentru documentare şi scurtmetraje de televiziune, precum şi pentru lungmetraje. Este autorul a două romane şi a trei scenarii pentru lungmetraje. A debutat ca regizor de lungmetraj în 1996, iar PARTEA ÎNSORITĂ este al patrulea film al său.

Publicul a decis şi Premiul pentru Cel mai bun regizor al secţiunii competiţionale Woman in Cinema, care anul acesta revine cineastei poloneze Malgośka Szumowska, pentru drama sa, cu accente de thriller, ÎN NUMELE… (W IMIE… / IN THE NAME OF, 2013). În acest film, părintele Adam preia o parohie mică, în mijlocul pustietăţii. El organizează un centru comunitar pentru băieţii cu un trecut agitat. Energia sa fiind apreciată, localnicii îl acceptă ca pe unul de-al lor. Toată lumea vrea să fie aproape de el, să se hrănească din vitalitatea şi puterea lui, dar nimeni nu ştie că el îşi păzeşte propriul său secret. După întâlnirea cu un tânăr excentric şi tăcut, un paria local, părintele Adam este forţat să se confrunte cu o povară şi o pasiune de mult uitate. Cum cel mai rele suspiciuni ale sătenilor sunt confirmate, părintele Adam devine inamicul lor evident.

Malgośka Szumowska s-a născut în 1973 la Cracovia. A absolvit Școala de Film de la Lodz. Şi-a început cariera cu filme de scurt metraj. ÎNĂLȚAREA DOMNULUI a fost prezentat la Cannes, la Cinéfondation. Primul ei lungmetraj, HAPPY MAN, şi al doilea, STRANGER, au fost nominalizate la European Film Awards (premiul „Discovery”). STRANGER a fost, de asemenea, prezentat la Panorama Berlinale în 2005. 33 DE SCENE DE VIAŢĂ a câștigat Leopardul de Argint la Locarno în 2008. ELLES, cu Juliette Binoche, a deschis Panorama la Berlinale 2012 și a fost distribuit în peste 40 de țări din întreaga lume. ÎN NUMELE… este al cincilea lungmetraj regizat de ea. Filmul a fost selecţionat în competiţia Festivalului de la Berlin, unde a primit Premiul juriului „Siegessaule” şi Premiul Teddy pentru Cel mai bun lungmetraj. Alte selecţii Frameline (SUA), Taipei, Maine, New Horizons Wrocław, New Fest (SUA), Gdynia Polish Film Festival.

Astăzi, în ultima zi a festivalului, de la ora 15:30, la Cinemateca Union va avea loc, în cadrul secţiunii Panorama, premiera mondială a filmului CERNOZAURII (CHERNOSAURUS) de Radu Dinulescu, unul dintre foarte puţinele lungmetraje de animaţie realizate după 1989 în România. Subiectul filmului este science-fiction, dar cu evidente trimiteri la realitate.

Mii de oameni din Chernovadia lucrau la fabrică, la doar cinci mile în afara oraşului. A fost un mastodont industrial, construit de una dintre cele mai mari puteri economice din lume, în timpul aşa-zişilor „ani de aur”. Ca urmare a unei combinaţii de erori umane şi deficienţe acute în proiectare, a apărut o crăpătură în jurul reactorului principal. Acest lucru a declanşat o reacţie în lanţ, culminând cu o serie de explozii uriaşe… Norii radioactivi formaţi au început să se deplaseze pe cerul Europei. Timp de săptămâni, regimul comunist a încercat cu disperare să ascundă adevărul despre ce a avut loc într-adevăr în Chernovadia. Dar, în final, autorităţile au fost nevoite să recunoască că a existat un accident grav. La zece ani după accident, şi la o lungă perioadă de la căderea regimului comunist, care a încercat să-l acopere, primele fapte reale despre ceea ce s-a întâmplat la Chernovadia au început să apară…

Radu Dinulescu este regizor de teatru, scenarist, designer de păpuşi gigante, cu peste 25 de ani de experienţă în România, Franţa, Israel şi alte ţări europene. A regizat peste 25 de spectacole de teatru în multe oraşe din România. A condus nenumărate workshop-uri despre păpuşile gigante şi mânuirea lor, în România, Maroc şi Franţa. Este primul regizor de teatru român care a obţinut un premiu la Avignon. CERNOZAURII este primul său film şi are ca punct de plecare tragedia de la Cernobîl.

Romania International Film Festival (Ro-IFF) va reveni toamna viitoare, cu o ediţie aniversară.

Romania International Film Festival este singurul festival care promovează cineaşti est-europeni din zona Mării Negre (în special prin competiţia CineBlackSea) şi, de asemenea, unicul din România cu o secţiune competiţională rezervată femeilor-regizor din întreaga lume (Woman in Cinema).

Evenimentul se află sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, iar cei care fac posibilă această ediţie a Ro-IFF sunt Centrul Naţional al Cinematografiei şi Arhiva Naţională de Filme – Cinemateca Română (parteneri instituţionali). Alţi parteneri şi sponsori: ÉCU – The European Independent Film Festival, Beautik Haute Parfumerie, Zizin, Cramele Recaş, Silva, Kfea.ro, Active Rent a Car, DHL. Festivalul Ro-IFF este recomandat de PORT.ro. Parteneri media: CinemaRx, Urban Things – Chestii Urbane.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.