Tezaurul României de la Moscova – un documentar exclusiv la TVR

TVR 1, TVR HD şi TVR+ difuzează în exclusivitate, pe 5 şi 6 martie, documentarul Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de 100 de ani, realizat de Marian Voicu.

Miercuri şi joi seară, telespectatorii TVR 1, TVR HD şi cei care urmăresc programele TVR online, pewww.tvrplus.ro, au ocazia să vadă primul documentar tv realizat pe tema controversatului tezaur al ţării noastre de la Moscova, conţinând mărturiile tuturor părţilor implicate. Filmul Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de 100 de ani este realizat de Marian Voicu şi difuzat în două părţi, pe 5 martie, de la ora 21.00, respectiv pe 6 martie, de la 21.10. Dezvăluirile din acest documentar pun într-o lumină nouă cea mai controversată problemă a istoriei româneşti recente.

Subiect tabu pentru români multă vreme, în perioada comunistă dar şi după 1989, documentarul reia istoria tezaurului românesc, având în fundal relaţiile bilaterale româno-sovietice şi româno-ruse, dar şi chestiunea basarabeană. În filmul lui Marian Voicu apar istorici, oameni politici, preşedinţi de stat, diplomaţi din România, Federaţia Rusă şi Republica Moldova, într-o panoramare completă a tuturor părţilor implicate.

România este singura ţară fostă comunistă care nu a fost vizitată încă de un preşedinte al Federaţiei Ruse. „Relaţiile bilaterale au fost dintotdeauna echivoce, problemele tezaurului şi Basarabiei fiind, din 1917 până astăzi, surse de disensiuni”, crede Marian Voicu, regizorul documentarului.

În premieră, în acest documentar fac declaraţii membrii părţii ruse a Comisiei mixte de istorici, dar şi experţi ruşi, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, preşedintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, apar Traian Băsescu, Vladimir Putin, Mircea Druc, Titus Corlăţean, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceauşescu.

Sunt prezentate publicului, în premieră, documente din Arhivele Naţionale, obiecte din tezaur necunoscute publicului, sunt revelate informaţii din arhivele de la Moscova, Londra, Washington, Chişinău.

Documentarul Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de 100 de ani este regizat de Marian Voicu, cu contribuţia lui Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova. Filmul se difuzează în două părţi, miercuri, 5 martie, la ora 21.00, şi joi 6 martie, de la 21.10, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.