Spovedanii exemplare la Exodul mamelor de la TVR

• Irina Păcurariu aduce alte mărturii despre ruptura dintre mame românce şi copiii lor, miercuri, 9 aprilie, de la ora 21.00, la TVR 1 şi tvrplus.roSub genericul Dosar România.

Irina Pacurariu_DSC1780-2Cazurile din cea de-a treia ediţie Exodul mamelor au o constantă: experienţa fracturii dintre mamă şi copilul ei. Mioara este una dintre mamele care povesteşte că, deşi şi-a adus copilul în Italia după 2 ani de despărţire, el continuă, chiar şi după zece ani de atunci, să îi reproşeze că, iniţial, l-a abandonat.

„Pe Mioara am filmat-o pe un hol. Un culoar de trecere între două lumi, două vieţi, două alegeri. Cam aşa cum arată zilele dintre femeile obligate să plece, să crească şi mângâie copiii altora, femei care nu mai ştiu ce înseamnă să iţi mângâi copilul tău”, spune Irina Păcurariu despre prima dintre poveştile celui de-al treilea episod Exodul mamelor.

Cea mai nouă serie de reportaje realizată de Irina Păcurariu la TVR – Exodul mamelor – are patru episoade, care pot fi urmărite la TVR 1 şi tvrplus.ro miercurea, de la ora 21.00, sub genericul Dosar România. Pentru românii din diaspora, TVR Internaţional difuzează seria Exodul mamelor lunea, de la ora 13.00 şi marţea, de la ora 21.00. Obligate de sărăcie să pornească pe un drum la capătul căruia nu este, de multe ori, decât o promisiune, mame românce nu pot recunoaşte decât faţă de ele însele cât de mare este sacrificiul de a strânge un pumn de euro. La Exodul mamelor, ele povestesc adevăratul preţ pe care îl au de plătit.

Cea de-a doua poveste este a Nonei Evgenie, doar unul dintre cei 3 consilieri locali pe care îi au românii în Italia. La prima vedere e un politician. Nona avea o soră de 10 ani pe care a rămas să o crească singură. Mama lor plecase în Italia din acelaşi motiv: nu mai avea ce le pune fetelor în farfurie. Nona a crescut-o singură, iar Flavia, sora cea mică, are acum 26 de ani. Este mamă şi ea şi trăieşte, la rândul ei, la distanţă şi de mama ei, şi de Nona, sora cea mare. S-a măritat şi stabilit la Hamburg. Nona este în Italia pentru că, după facultate a venit să-şi viziteze mama, a mers la un avocat ca să afle cum îşi poate echivala studiile şi aproape că n-a mai plecat de acolo. Ea şi avocatul s-au plăcut şi s-au căsătorit în scurt timp. Povestea lor, la Exodul mamelor de miercuri, ora 21.00, la TVR 1 şi TVR+.

Diana e în clasa a XI-a la Liceul de Artă din Iaşi, mutată de curând aici din orăşelul unde a copilărit, Târgu Frumos. Diana cântă de când a început să vorbească, şi mereu s-a visat pe o scenă. Aplauzele au tot venit, dar mai rar de la propria mamă, plecată şi ea din ţară ca să poată să-şi ţină fetele pe linia de plutire. Irina Păcurariu a filmat-o la întâlnirea „de fiecare duminică, de pe Skype”, unde Diana vede de 10 ani cum arată mama ei. Plecată în Italia ca îngrijitoare, mama îi coase fetei costumele populare pe care le îmbracă Diana pe scenă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.