Premieră la TVR 2: „Culorile unui festival: FITS 2012”, un documentar despre Festivalul de Teatru de la Sibiu

Duminică, 20 ianuarie, de la ora 13.00, TVR 2 difuzează în premieră prima parte a documentarului dedicat ediţiei cu numărul XIX a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Realizatoarea Sanda Vişan vă invită în culisele unuia dintre cele mai apreciate evenimente dedicate artelor spectacolului, în cele două părţi ale documentarului intitulat „Culorile unui festival”. Documentarul poate fi urmărit simultan şi pe portalul video al Televiziunii Române – www.tvrplus.ro.

 

Ajuns la cea de a XIX-a ediţie, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu a reuşit să atingă şi dimensiunea de cea de-a treia întâlnire mondială de acest tip din lume, ca amploare şi importanţă.

Evenimentul s-a dovedit a fi, din nou, un maraton cultural atât pentru cei 2500 de artişti prezenţi anul trecut la Sibiu, cât şi pentru iubitorii teatrului de calitate, sub toate formele lui de reprezentare. Artă stradală, conferinţe de presă, lansări de carte, expoziţii de fotografie, muzică şi dans – diversitatea genurilor fiind propunerea organizatorilor pentru ediția de anul trecut a festivalului.

Telespectatorii sunt invitaţi să intre în atmosfera evenimentului, urmărind imagini din culise, dar şi fragmente din reprezentaţiile remarcabile ale unor companii de renume internaţional prezente anul trecut pe scena festivalului.

Primul episod al documentarului „Culorile unui festival” (duminică, 20 ianuarie, ora 13.00) vă prezintă câteva dintre producţiile care au captat atenţia publicului spectator în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu 2012. Printre spectacolele internaţionale care au stârnit interesul se numără cel semnat de regizorul austriac Bastian Kraft, care a revenit la festival cu o adaptare a romanului epistolar al lui Goethe – „Suferinţele tânărului Werther”, prezentat de compania de teatru Schauspielhaus Graz, ca şi spectacolul nonverbal „EGG(S)HELL” (regia: Zoltán Balázs) al Teatrului Independent Maladype din Budapesta.

Telespectatorii vor intra şi în culisele a două dintre spectacolele pregătite de Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu: „Insula” (în regia lui Vlad Massaci) şi „Ultima zi a tinereţii” (în regia lui Yuri Kordonsky), care a câştigat anul trecut premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol.

Documentarul difuzat de TVR 2 duminica aceasta vă va purta pe ritmuri de flamenco alături de Compania de dans Jose Soriano, vă va duce pe culmile absurdului lui Kafka alături de teatrul vienez Tag Theater şi vă va prezenta un tip de teatru documentar realizat de o trupă mexicană – „El rumor del incendio” (trad. „Vâlvătăile inimii”). Veţi afla mai multe amănunte şi despre prezenţa românească la acest festival: despre versiunea contemporană a piesei lui I.L. Caragiale „O scrisoare pierdută” (în regia lui Alexandru Dabija), dar şi despre one-man-show-ul „Absolut”, în interpretarea actorului şi directorului Teatrului Act – Marcel Iureş (după „Ivan Turbincă” de Ion Creangă).

Cel de-al doilea episod al documentarului „Culorile unui festival” va fi difuzat de TVR 2 duminică, 27 ianuarie, de la ora 13.00.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.