Norman Manea vorbeşte „Ca la carte” despre „Cuvinte din exil” la TVR 1

• Scriitorul Norman Manea este invitatul lui Cristian Tabără joi, 31 mai, ora 23.40

Cartea „Cuvinte din exil” a scriitorului de origine română Norman Manea este vedeta discuţiei pe care Cristian Tabără o va avea joi seară, de la ora 23.40, cu autorul acesteia în emisiunea „Ca la carte” de la TVR 1.

„Deşi e periculos să generalizez despre orice popor şi despre orice naţiune, românii, ca şi cehii, ca şi americanii sunt individualităţi; a-i băga pe toţi într-o categorie omogenă e o greşeală, dar faptele istorice confirmă ceea ce numesc eu corupţie în cartea „Cuvinte din exil”. A fi coruptibil înseamnă a te adapta, a găsi oportunităţi, a fi maleabil. Acest fel de comportament, americanii îl numesc pragmatism. Până la urmă este acelaşi lucru. Este o negociere cu realitatea. Un mecanism social pentru a funcţiona cere un compromis şi compromisul este o formă de a-ţi corupe convingerile”, spune Norman Manea, invitatul lui Cristian Tabără.

Reamintim că scriitorul Norman Manea a donat de curând întreaga sa colecţie de cărţi în cadrul campaniei TVR INFO „Faci bine cu o carte”.

Evreu, născut în România în iulie 1936, Norman Manea  este prozator, eseist , fost dizident, trăieşte din 1986 în SUA.
Este unul dintre cei mai traduşi romancieri români, fiind considerat totodată unul dintre marii scriitori din exil. Romanele sale au fost traduse în 20 de limbi, cărţile  însumând peste 50 de volume.
Temele aprofundate în romanele sale sunt: trauma holocaustului, viaţa de zi cu zi într-un stat totalitar şi exilul. Cărţile sale au fost comparate cu cele ale unor scriitori cum ar fi Bruno Schulz şi Robert Musil sau au fost considerate de alţi critici ca fiind o continuare firească a absurdului grotesc din romanele lui Franz Kafka.
Copil fiind, a fost deportat într-un legăr de concentrare în Transnistria, de unde s-a întors în România în 1945 cu membrii familei sale care au supravieţuit. A lucrat în România ca inginer hidrotehnician, pentru ca în anul 1974 să renunţe la profesie dedicându-se în întregime scrisului. Până la plecarea sa din ţară a publicat zece volume, în care descria aspectele vieţii într-un stat totalitar, fără să critice însă direct regimul comunist din România.
A părăsit România în 1986 şi s-a stabilit în Statele Unite ale Americii, unde a devenit aşa numit “writer in residence” la mai multe universităţi americane, inclusiv la Bard College din New York. În 2011 era profesor universitar pentru Studii Europene şi Cultură la Bard College.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.