Mona Lisa Hekking va fi scoasă la licitaţie, de Christie’s

mona lisa hekking

Christie’s va vinde online, începând de vineri, „Mona Lisa Hekking”, celebra replică de secol XVII, pe care proprietarul său, Raymond Hekking, o credea în anii ’60 autentică, scrie AFP, conform News.ro.

Acest tablou a ţinut prima pagină a ziarelor şi radiourilor până în Statele Unite, după ce a fost achiziţionată de la un anticar, în regiunea Nisa (sudul Franţei), de un colecţionar pasionat, a amintit casa de vânzări.

Lucrarea este estimată între 200.000 şi 300.000 de euro. Vânzarea va avea loc între 11 şi 18 iunie, pe site-ul Christie’s. Raymond Hekking, pasionat de artă, a susţinut autenticitatea acestui tablou în faţa istoricilor de artă şi ai reprezentanţilor mass-media, până în anii 1960.

El punea la îndoială autenticitatea tabloului de la Luvru şi cerea muzeului să dovedească că Leonardo da Vinci este autorul acestei pânze.

Obsedat de ideea că deţine capodopera lui Da Vinci, el a crezut că nu Mona Lisa autentică fusese returnată la Luvru, în 1914, la trei ani după furtul Gocondei din 1911, făptuit de italianul Vincenzo Perugia, şi că în locul ei a fost pusă o copie, iar el are originalul.

După moartea lui Raymond Hekking, în 1977, tabloul a rămas în familia sa.

Pentru Pierre Etienne, director internaţional al departamentului de Tablouri Vechi de la Christie’s, „ea este ilustrarea perfectă a fascinaţiei pe care Gioconda a avut-o întotdeauna şi pe care o exercită din ce în ce mai mult”.

„Mona Lisa” a intrat în colecţiile Regelui Francois I puţin după 1517. Mai multe copii au fost realizate de la începutul secolului al XVII-lea, între care şi cea pe care a achiziţionat-o Raymond Hekking.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.