Mierea de Manuka – ce este oare? Aceasta este una dintre cele mai rare și mai scumpe tipuri de miere. Manuka este un arbust care se mai numește și Leptospermum Scoparium. Locul în care crește această plantă este Nouă Zeelandă, dar poate fi găsită și în Australia, unde este numită arbore de ceai. Dar toată lumea o cunoaște datorită mierii și uleiului esențial care sunt obținute din ea.
Planta Manuka
Manuka este o plantă mică, lemnoasă, care seamănă cu o tufă. Poate fi cultivată în spații închise, dar și în spații deschise, deși iarna este încă necesar să fie protejată în mod fiabil de îngheț, frig și vânt. Plantele au frunze înguste și scurte (nu mai mult de 1 centimetru lungime). Imediat ce uleiul esențial este extras din frunze, începe să se simtă un miros plăcut.
În timpul înfloririi, copacul este complet acoperit cu flori mici, dar foarte eficiente, cu miez întunecat. Florile în sine, precum și frunzele, nu depășesc 1 centimetru în diametru, dar în același timp au un aspect elegant. Manuka crește foarte încet, are o coroană luxuriantă și densă. Planta, în schimb, are coroana turtită.
Arborele începe să înflorească la începutul primăverii și continuă până la începutul lunii iunie, iar perioada de înflorire durează aproximativ 3-4 luni, în condiții artificiale. În natură, înflorirea durează aproximativ 4 săptămâni. Florile din Manuka sunt portocalii sau visinii, dar crescătorii au reușit să obțină o specie cu flori roz și albe. Plantă este polenizată de albine în perioada de înflorire, și astfel este creată o miere atât de unică. Mierea obținută din arborele de Manuka este cea mai populară față de alte soiuri și are o cerere fără precedent. Motivul îl reprezintă nu numai în exotismul acestei delicatese, ci și în proprietățile sale medicinale. Această miere de Manuka nu este ieftină, însă ceea ce oferă justifică prețul ridicat.
Compoziția mierii de Manuka
Produsul conține o cantitate medie de glucoză, multă fructoză și o cantitate mică de maltoză și zaharoză. În această miere regăsim grupele de vitamine B, C, K și E, iod, potasiu, o cantitate mică de fier, fosfor, calciu, mangan și seleniu. Chiar și în mierea de Manuka este posibil să găsim diverse enzime, proteine, precum și antioxidanți și aminoacizi și, cel mai important, o substanță cunoscută sub denumirea de metilglioxal.
Proprietățile vindecătoare ale mierii de Manuka
Unicitatea mierii a fost descoperită de profesorul Peter Molan, un reputat biochimist din Noua Zeelandă. Acesta constă în faptul că mierea de Manuka, prin compoziția sa unică, își păstrează proprietățile curative chiar și atunci când peroxidul de hidrogen, care este conținut în toate tipurile de miere, este îndepărtat. Motivul a fost necunoscut, până când în 2008 a fost descoperit metilglioxal din compoziția acestui produs. Această substanță are un efect antimicrobian și este prezentă nu numai în plante, ci și în celulele animale. Intră în sângele uman și de acolo se răspândește în celule. Datorită metilglioxalului, bacteriile nu mai au hrană, așa că mor.
Potrivit cercetărilor, mierea de Manuka în comparație cu alte tipuri de miere, are proprietăți antiseptice și antimicrobiene mai puternice și este, de asemenea, recunoscută ca un antioxidant excelent, este folosită ca agent antifungic și antiviral și este implicată în întărirea sistemului imunitar.
Producția mierii de Manuka, cea originală, se face numai în Nouă Zeelandă și este strict controlată de stat, astfel încât este imposibil să existe producție în exces din cauza adaosului de zahăr. Este o miere certificată și produsă doar cu ajutorul albinelor locale, ce nu sunt hrănite cu aditivi chimici.
Acest tip de miere poate fi folosit și ca tratament nu numai intern, de exemplu, în boli ale tractului gastrointestinal, arsuri la stomac, sindrom inflamator intestinal, ci și ca mijloc de tratare a răcelii și gâtului. Produsul poate fi folosit și extern, în special, în caz de erupție cutanată și chiar și în cazul mușcăturilor de insecte. Puteți lua o lingură de miere în fiecare dimineață pe stomacul gol pentru a vă energiza sau dizolvați-o într-un pahar cu apă caldă, pentru a vă ajuta la insomnie sau când aveți somnul agitat.
Aplicație în cosmetologie
Mierea de Manuka este utilizată în mod activ în cosmetologie. Această miere este adăugată în foarte multe produse cosmetice: creme pentru mâini și față, geluri, seruri de întinerire și hidratare, măști și uleiuri.
Pentru a face o mască de față, de exemplu, mierea trebuie amestecată cu o cantitate mică de apă și aplicată cu mișcări circulare pe față și gât. Compoziția ce conține minerale și vitamine luptă activ împotriva îmbătrânirii pielii, ajută la reducerea porilor dilatați, netezește ridurile, face pielea moale și elastică.
Cum să cumpărați corect miere de Manuka
Este foarte simplu să deosebești un produs apicol adevărat de produsele false. Mierea de Manuka autentică va avea un certificat de autenticitate. Dacă veți cumpăra online, achiziționați numai de pe site-uri de încredere. Plantum.ro este un astfel de magazin. Acesta comercializează doar miere autentică, ce provine din Noua Zeelandă. Cum spuneam, prețul său este destul de mare, deoarece producția nu depășește 120 de tone pe an, iar cererea pentru produs este constantă și ridicată.
Contraindicații
Ca orice alt produs, și această miere are contraindicații de utilizare. Mierea de Manuka nu trebuie administrată copiilor mici până la vârsta de un an și, de asemenea, nu trebuie utilizată în caz de alergii sau sensibilitate ridicată la orice componentă prezentă în produs. Dar, cel mai important, acest produs nu poate fi utilizat în alimente pentru persoanele care suferă de diabet.
Este necesar să nu uităm că orice miere este utilă, dar mierea de Manuka este o adevărată minune și efectele sale benefice nu se pot compara. Singura condiție pentru rezultate optime este alegerea unei mieri de Manuka autentice, precum cea de la Plantum.ro.