Balena-spion Beluga, din Rusia, se află în apele Norvegiei

Balena-spion Beluga, din Rusia, se află în apele Norvegiei

Oamenii sunt sfătuiți să „evite contactul” cu o balenă beluga renumită, pentru a evita rănirea sau uciderea accidentală a acesteia, a transmis Directoratul norvegian pentru Pescuit

Balena-spion Beluga, în apele Norvegiei

Beluga numită Hvaldimir a căpătat faimă internațională în 2019, după ce a fost văzută purtând un harnașament special, pe care putea fi montată o cameră de filmat, ceea ce a făcut experții să ia în considerare că balena ar fi fost dresată de armata rusă.

Este cunoscut faptul că Hvaldimir urmărește ambarcațiuni și se joacă cu cei de la bord. Balena beluga, care este o specie protejată în Norvegia, trăiește acum în interiorul fiordului Oslo, potrivit directoratului.

Aceasta „înseamnă că a ajuns într-o zonă foarte dens populată, iar riscul ca balena să fie rănită din cauza contactului cu oamenii a devenit semnificativ mai mare”, a adăugat instituția, conform Digi24.

Într-un comunicat, directorul instituției care administrează pescuitul, Frank Bakke-Jensen, a spus că „până acum au fost doar incidente minore în care balena a suferit răni ușoare, în principal din cauza contactului cu bărcile”.

Citeşte şi: VIDEO A fost înghiţit de balenă. Cum a scăpat cu viaţă din asta

Însă el a îndemnat oamenii să stea la distanță, „chiar dacă balena este blândă și obișnuită cu prezența oamenilor”.

„Încurajăm în special oamenii din ambarcațiuni să păstreze o bună distanță pentru a evita ca balena să fie rănită sau, în cel mai rău caz, ucisă de traficul ambarcațiunilor”, a spus Bakke-Jensen.

Având în vedere pericolele, Bakke-Jensen a fost întrebat dacă balena ar trebui plasată în captivitate.

Citeşte şi: O balenă cenuşie s-a rătăcit în Marea Mediterană

„Mereu am comunicat că balena respectivă este un animal liber și nu vedem un motiv să o capturăm și să o punem în spatele unei bariere”, a spus acesta.

Însă, acum că balena este „într-o zonă mai vulnerabilă iar accesul la hrană ar putea fi limitat, vom lua în considerare diferite măsuri”, a adăugat Bakke-Jensen.

„Însă este încă prea devreme să spunem ceva concret despre acest lucru”. Directorul pentru Pescuit va monitorizare mișcările balenei în speranța că se va întoarce după ce ajunge la capătul fiordului Oslo.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.