Maia Morgenstern: „In tara noastra, folclorul ar trebui promovat cu mai mult discernamant”

Vineri seară emisiunea „O dată-n viaţă” a continuat demersul în sprijnul Spitalului de copii „Sfânta Maria” din Iaşi – campania „Copiii fac bine”, un parteneriat între Fundaţia Sheherezade şi Televiziunea Română. Vedetele care s-au alăturat acestei campanii au fost Maia Morgenstern, Doiniţa Oancea şi Sanda Ladoşi.

Maia Morgenstern a reprezentat Maramureşul, alături de Nicolae Sabău, Doiniţa Oancea a venit din partea Munteniei alături de Floarea Calotă, iar Sanda Ladoşi a venit în chip de moldoveancă, împreună cu Margareta Clipa.

Ambasadorul Egiptului la Bucureşti – E.S. Dna Sanaa Esmail Atallah – a interpretat o strofă dintr-o melodie tradiţională din ţara sa, iar Wajiha Haris, preşedintele Fundaţiei Sheherezade, a jucat munteneşte alături de Ansamblul Burnasul din Alexandria.

MAIA MORGENSTERN: „Folclorul ar trebui promovat cu mai mult discernământ”

„La «O dată-n viaţă» simţi emoţie şi responsabilitate. Pot părea cuvinte mari, însă jocul popular şi cântul popular sunt lucruri extrem de dificile. Sigur, cântecul şi dansul folcloric însoţesc petrecerile, induc veselia, starea de bine, entuziasmul, dezlănţuirea energiilor. E foarte adevărat, dar nu trebuie să confundăm lucrurile: un fel de zbanţuială şi lătrătură şi de agitaţie inutilă pe scenă nu înseamnă că ştii a juca şi a cânta folclor românesc. Din acest motiv spun că e foarte greu! Cel mai greu a fost să-mi răspund la întrebarea dacă mă voi ridica oare la nivelul muzicii noastre tradiţionale. Pentru mine venirea la «O dată-n viaţă» a fost o seară excepţională, pentru care m-am bucurat din adâncul sufletului. Pentru cât am realizat în seara emisiunii… am muncit foarte mult. Poate alţii pot să facă lucrurile mai uşor, mie îmi trebuie multă muncă. Dar sper din suflet să ne mai întâlnim la ocazii la fel de speciale. Mi se pare un gest minunat acela de a invita şi a promova tinerii. M-aş bucura să mai văd în această emisiune chiar rapsozi. Poate că, în ţara noastră, folclorul ar trebui promovat cu mai mult discernământ”.

DOINIŢA OANCEA: „Nu mai am proiecte la PROTV. Dacă TVR ar veni cu o idee potrivită, nu aş refuza!”

„Venirea mea la «O dată-n viaţă» a fost cu totul neaşteptată. Când Iuliana Tudor mi-a propus să fiu parte din această emisiune, n-am crezut că voi reuşi să intru atât de repede în rolul de reprezentant al folclorului. M-au luat «ca din oală». Eu nu mai cântasem niciodată muzică populară. Absolut niciodată! E drept, de ceva vreme iau lecţii de canto, pentru că prima mea dragoste a fost muzica şi pentru că am multe rude care sunt în domeniu – solişti şi instrumentişti. Dar când mi s-a făcut propunerea de a intra în emisiune venisem în TVR cu o altă treabă, dar, iată că toate lucrurile frumoase din cariera mea se întâmplă neaşteptat. Aşa a fost şi cu castingul pentru Mediapro. Acum am ceva timp liber la dispoziţie, pentru că nu am proiecte în televiziune. Nu am proiecte, pentru că am terminat seria cu «Inimă de ţigan», «Moştenirea», «State de România», «Regina» şi ei au acum un proiect în care eu nu m-aş fi potrivit. Dacă mi s-ar propune, însă, nu aş refuza un proiect cu Televiziunea Română, bineînţeles, dacă aş crede în proiectul respectiv. Sunt deschisă oricărei colaborări”.

SANDA LADOŞI: „Dacă aş fi fost la un nivel decizional aş fi insistat foarte mult pe promovarea tradiţiilor”

„Mă distrez foarte bine în această emisiune. Tratez cu mult profesionalism fiecare invitaţie a echipei de aici, însă, pentru că vorbim de profesionişti, nu se poate să nu te simţi bine în emisiune. Aici fac altceva decât în viaţa de zi cu zi, iar participarea la emisiune mă scoate din rutină. E fantastic! Faptul că trebuie să te mobilizezi să înveţi repertoriul într-un timp atât de scurt e o provocare. Avem doar câteva repetiţii, deci suntem mereu contra-cronometru: piesele sunt noi, colaborarea cu orchestra nu este o obişnuinţă, ca să nu mai spun de dansul popular. Cred că dacă mai vin de câteva ori în emisiune strâng piese chiar pentru un album de folclor. Din păcate, românii nu ştiu să promoveze folclorul la adevărata valoare. Admiram, în platou, costumele tradiţionale şi mă gândeam câtă muncă e în a le realiza. Mă gândeam ce muzică frumoasă avem şi ce dansuri excepţionale. Din păcate în ultima pertioadă, în loc să ne respectăm tradiţia şi să o promovăm aşa cum merită nu ştiu de ce noi vrem să reinventăm Ameria, să-i imităm pe alţii. Dacă aş fi fost la un nivel decizional, aş fi insistat foarte mult pe promovarea tradiţiilor, pentru că în ultimii ani suntem fantastic de buni copiatori ai unor identităţi care nu ne reprezintă”.

IULIANA TUDOR: „Sezonul 9 al emisiunii este din ce în ce mai valoros”

„Şi în această seară am avut un spectacol total la «O dată-n viaţă». Ce-i drept, a contat mult şi faptul că toate cele trei invitate au venit din domeniul artistic. Nu-i puţin lucru să ai în platou două actriţe şi o solistă, toate obişnuite să facă spectacol şi să ţină publicul în priză. M-a bucurat că, deşi fac parte din generaţii diferite, şi Maia Morgenstern, şi Doiniţa Oancea au un public fidelizat. De Sanda Ladoşi, care este de mai bine de 20 de ani în vizorul media… nu mai vorbim. Ea a cântat impecabil. Nota de profunzime a serii a fost dată însă de interpretarea Maiei Morgenstern, care, efectiv a intrat în rolul de reprezentant al folclorului. Surpriza serii a fost Doiniţa Oancea, pe care telespectatorii o ştiau dintr-o serie de producţii tv unde a avut întotdeauna roluri în acelaşi registru. Ei bine, la «O dată-n viaţă» i-am dat ocazia să arate românilor că poate şi altceva. Şi a demonstrat, pe deplin!”

Următoarea ediţie a emisiunii va avea loc vinerea viitoare, de la ora 21.00, pe TVR1.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.