•In emisiunea “Cunoaste, viseaza, iubeste!”, in fiecare duminica, ora 11.30, Prima TV
In prezent, Dunarea este un simbol pentru multe proiecte de dezvoltare. Luana Ibacka s-a gandit sa va arate cateva dintre orasele prin care trece acest fluviu in tara noastra.
“Intreaga poveste o spun unui olandez, cu care voi impartasi, mergand pe bicicleta, recomandari si idei legate de sanatate si bunastare, agricultura si energie, siguranta alimentelor, schimbarile climatice, mediu si problemele legate de gestionarea deseurilor. Dintre mai multe metode de a comunica experiente, cred ca un jurnal de calatorie video are o forta aparte”.
Traseul pe care il va parcurge se intinde pe 1000 de kilometri. O parte din aceasta distanta o va face cu o masina de teren, echipata corespunzator pentru transportul bicicletelor. Luana Ibacka va strabate noua orase – Drobeta Turnu Severin, Calafat, Corabia, Giurgiu, Fetesti, Cernavoda, Braila, Galati si Tulcea.
“Ma voi urca pe bicicleta si impreuna cu invitatul meu olandez vom vizita imprejurimile, plus peisajul prin care trece Dunarea. Prima oprire este la Drobeta Turnu Severin. Aici vom merge la Portile de Fier I, una din cele mai mari constructii hidrotehnice din Europa si cea mai mare de pe Dunare. Lacul de acumulare, cu un volum de peste 2200 de milioane metri cubi de apa, se intinde de la baraj pana la confluenta cu raul Tisa si cuprinde in principal zona Defileului Dunarii, cel mai mare defileu din Europa. Zona Portile de Fier are un bogat potential arheologic, istoric si turistic. Pentru protejarea habitatului sau natural deosebit, regiunea defileului Dunarii a fost inclusa in Parcul Natural Portile de Fier. Tot aici voi prezenta si Castrul roman din Drobeta Turnu Severin, care dateaza din sec. II-V.
La Calafat voi poposi in Portul cultural „La Cetate”, care este faimos pentru taberele de sculptura organizate aici. In cadrul complexului se gaseste un segment neolitic, unde se pot consuma produse ecologice si unde se poate asista si participa la realizarea vaselor de Cucuteni.
Orasul Corabia are multe obiective, dar eu ma axez pe o cetate, aflata in cartierul „Celei”. Aici se gasesc ruinele cetatii dacice Sucidava, capitala tribului geto-dacic al Sucilor, unde Constantin cel Mare a construit un pod, al carui capat exista si azi. In incinta cetatii se gaseste si intrarea intr-o fantana secreta, cu o adancime de 12 metri, a carei apa este potabila si astazi.
Despre restul oraselor va voi povesti la momentele portivite, intrucat emisiunea va gazdui 5 episoade ale acestui interesant documentar de-a lungul Dunarii.
Pana atunci mi-am asigurat echipamente de filmare, in care am inclus si camere de actiune (atasate pe bicicleta, pe casca, si pe masina), astfel incat sa avem unghiuri diverse de captare a frumusetilor naturale, dar si a intamplarilor surpriza”, povesteste Luana, care va fi ghid atat pentru invitatul sau, cat si pentru cei care nu vor urmari emisiunea.