La Eurovisionul de la „O data-n viaţă”, Dan Manoliu a primit 12 puncte

•Dan Manoliu: „Am lucrat în televiziunile comerciale, la un moment dat. Au fost nişte programe foarte mari într-un moment în care în Televiziunea Română fusesem tras pe tuşă. Deci am făcut un lucru ilegal şi nu mi-e jenă să recunosc.”

 

Vineri, 30 martie, protagoniştii invitaţi de Iuliana Tudor să cânte folclor pe scena de la „O dată-n viaţă” au fost Dan Manoliu, Alina Sorescu şi Cătălin Josan. Ediţia de vineri seara a fost special dedicată brandului Eurovision. Dan Manoliu este producătorul acestui eveniment devenit deja tradiţie în România, Alina Sorescu a prezentat una dintre finalele naţionale, iar Cătălin Josan încă încearcă să găsească piesa potrivită pentru a aduce Eurovisionul la Bucureşti.

Iuliana Tudor şi emisiunea O dată-n viaţă au venit cu o propunere de folclor pentru „eurovizionişti”. Astfel, Alina Sorescu a reprezentat Ardealul, alături de Dinu Iancu Sălăjanu, Cătălin Josan a reprezentat Maramureşul alături de Nicolae Sabău, iar Dan Manoliu a fost un moldovean veritabil alături de Margareta Clipa. Producătorul Eurovisionului a fost susţinut şi de alţi doi reprezentanţi de seamă ai concursului, Nicola şi Marcel Pavel.

ALINA SORESCU: „TVR va fi mereu a doua mea casă”

„Nu prea m-am priceput să bat ulucile lipsă dintr-un gard, la proba practică, dar la cântat şi la jucat mi-a plăcut la nebunie. Am făcut echipă bună cu Dinu Iancu Sălăjanu, cu care am şi cântat pentru prima dată în duet melodia Draga mi-e leliţa-n joc, iar la dans am avut ca partener un flăcău care m-a jucat pana am ametit! Maestrul Nicolae Botgros dirijează excepţional orchestra Lăutarii chiar şi cu o singură mână, pentru că a suferit un accident chiar înaintea emisiunii de vineri. M-a indrumat încă de la repetiţii cu felul său foarte cald de a-i susţine pe cei care nu au experienţă la cântat folclor. TVR va fi mereu a doua mea casă orice ar fi, aici am crescut şi am învăţat cum se face televiziune, aici am trăit şi momente plăcute, dar şi mai puţin plăcute de-a lungul timpului, că aşa e în viaţă. Dar vineri seara, alături de Iuliana Tudor, a fost unul dintre episoadele speciale din viaţa mea. M-am bucurat să-i revăd, să-i îmbrăţişez pe mulţi dintre cei care mi-au fost colegi şi să retrăiesc multe dintre experienţele frumoase de care am avut parte împreună”.

CĂTĂLIN JOSAN: „Am fost foarte impresionat de cazul social”

„Am fost foarte impresionat de cazul social pe care l-am prezentat în emisiune. Şi a fost destul de greu să-mi găsesc cuvintele astfel încât să-l pot transmite telespectatorilor. În rest, a fost o emisiune frumoasă, ne-am simţit bine şi am avut parte de un show pe care o să-l ţin minte”.

 

După emisiune, Dan Manoliu, a făcut declaraţii în exclusivitate pentru iulianatudor.ro

DAN MANOLIU: „TVR este o provocare din ce în ce mai mare!”

iulianatudor.ro: Înainte de emisiune aţi declarat că aveţi mari emoţii pentru probele artistice. Totuşi, nu v-aţi abătut prea tare de la portativ…
Dan Manoliu: Mi-am dorit să nu mă fac de râs, pentru că eu nu cânt nicăieri, nici măcar acasă. Dar m-am simţit extraordinar în emisiunea Iulianei Tudor, iar timpul a trecut cu o viteză fantastică. M-am bucurat să cânt alături de Orchestra Lăutarii condusă de Maestrul Nicolae Botgros. Alături de ei creşte calitatea spectacolului. Nu spun cuvinte mari, dar cred că în România nu avem o orchestră de acest gen la fel de bună. Cât despre Iuliana… pe Iuliana Tudor o cunosc de mai bine de zece ani. A evoluat extrem de mult! Este una dintre marile personalitati ale Televiziunii şi nu doar din postura de prezentator, ci şi de producător.

iulianatudor.ro: Presa din România vă… vânează declaraţiile mai ales într-o anumită perioadă a anului – cea în care se desfăşoară faza naţională a Concursului Eurovision, dar şi după ce este ales reprezentantul României. Ce credeţi că vor spune ziariştii despre „prestaţia dvs artistică” de la „O dată-n viaţă”?
Dan Manoliu: Nu ştiu ce o să spună presa, eu nu am participat la această emisiune ca fiind o voce extraordinară sau un dansator de excepţie. Am încercat să-i fac pe ceilalţi să se simtă bine, să nu fiu ridicol şi… până la urmă, să aduc în atenţia românilor şi un caz social care şi-a găsit rezolvarea. Şi mă bucur că acel caz a putut fi ajutat nu din compasiune, ci din dorinţa ca acel om să poată să meargă mai departe! În România sunt mulţi copii talentaţi care nu au mijloace materiale. De fapt sunt atât de mulţi cei care au nevoie de ajutor în ţara asta încât cei care pot ajuta sunt din ce în ce mai puţini.

iulianatudor.ro: Sunteţi un profesionist de televiziune, CV-ul dvs numără producţii de succes. Din punctul de vedere al omului de televiziune Dan Manoliu, ce îi lipseşte emisiunii „O dată-n viaţă”? Ce aţi adăuga dacă de mâine aţi fi la cârma acestei emisiuni?
Dan Manoliu: Nu ştiu dacă ar fi ceva de adăugat… Cred că ar merita un spaţiu mult mai generos, vorbesc de platou… cred că ar merita un decor nou. Eu asta aş face şi asta am tot spus în ultima vreme că ar trebui făcut, pentru că „O dată-n viaţă” este o emisiune premium. Face parte din gama emisiunilor care au audienţă după ani şi ani de zile! Dar din când în când ele trebuie primenite: aşa cum ne-a învăţat Valeriu Lazarov care la fiecare început de sezon de „Surprize Surprize” schimba decorul. Lucrul acesta înseamnă foarte mult pentru o producţie tv, pentru că un decor e o lecţie din teatru. E bine să descoperi treptat decorul: puţin în primul act, mai mult în al doilea… şi tot aşa… Or, un decor care este acelaşi de mulţi ani de zile îi lasă telespectatorului impresia de déja-vu, chiar dacă în interiorul emisiunii se întâmplă foarte multe lucruri noi de la un sezon la altul.

iulianatudor.ro: De curând aţi câştigat concursul pentru postul de redactor-şef al secţiei Divertisment de la TVR…
Dan Manoliu: Da, am câştigat acest concurs printr-un proiect care a fost foarte bine văzut şi notat. Eu cred că, dacă s-ar aplica acel proiect în televiziune, am face câţiva paşi înainte. Apropo de presă şi de cum vor fi reacţiile referitoare la participarea mea la „O dată-n viaţă”, vor fi şi bune şi rele, sunt sigur. Cei care… vânează or să spună că fac Eurovisionul, deşi nu am o voce de excepţie. Dar nu ăsta e rolul meu. Dacă ai observat, în general, marile show-uri, cum este şi Eurovisionul, niciodată nu este comentat din punct de vedere al show-ului, este comentat în legătură cu can-canurile. Există în fiecare an un „mare scandal”. Anul acesta, cu excepţia unei singure voci care a vrut să se facă auzită cu orice preţ nu a existat niciun alt comentariu. Fiecare are dreptul să spună ceva. Cred însă că ar trebui să căutăm atât părţile bune cât şi cele rele… ca să ştim ce să reparăm.

iulianatudor.ro: Ce vă propuneţi să realizaţi în mandatul de redactor-şef la Divertisment?
Dan Manoliu: Este un mandat pe 3 ani. Este un contract de management pe care îl voi semna cu cei din conducerea Televiziunii Române. În trei ani am suficient de mult timp să-mi fixez nişte obiective pe care să le pot începe şi la sfârşitul acestor ani să se facă un bilanţ al realizărilor. Nu cred în directorat pe viaţă. Decât dacă omul respectiv dă dovadă de supercalităţi manageriale. Dacă ai un manager excepţional, cum a fost, de exemplu, Tudor Vornicu, normal că îl păstrezi în funcţie până când poate arăta tot ce ştie. Şi asta se poate întâmpla chiar în zeci de ani.

iulianatudor.ro: V-ar fi mai uşor la o televiziune comercială? Aţi primit propuneri în acest sens?
Dan Manoliu: Mi s-au făcut oferte, am şi lucrat în televiziunile comerciale, la un moment dat. Au fost nişte programe foarte mari într-un moment în care în Televiziunea Română fusesem tras pe tuşă. Deci am făcut un lucru ilegal şi nu mi-e jenă să recunosc, dar atâta timp cât aici nu mi se dădea dreptul să lucrez… Aveam propuneri, dar eram întotdeauna lăsat la o parte. La televiziunile comerciale ai anumite satisfacţii , la televiziunea publică ai alt gen de satisfacţii.

iulianatudor.ro: Vă vedeţi făcând televiziune şi peste ani? Rămâne acest domeniu o provocare constantă?
Dan Manoliu: Televiziunea Română devine din ce în ce o provocare mai mare, pentru că se află într-o ipostază extrem de dificilă în această perioadă. Este foarte uşor să gestionezi foarte mulţi bani… Pariul cel mare este când trebuie să faci lucruri importante cu foarte puţini bani. Cum e în cazul TVR. Când ai bugete exorbitante pentru producţii îţi poţi permite să faci super-calitate. Dar e mai mare provocarea când vezi că nu prea mai ai din ce să faci şi totuşi reuşeşti!

IULIANA TUDOR: „Eu i-am dat cele 12 puncte lui Dan Manoliu”

„Vineri seara a fost o emisiune deosebită, pe care am gândit-o special pentru brandul Eurovision. Bineînţeles, am adaptat conceptul formatului nostru şi astfel, cred că telespectatorii au avut o varianta inedită prin combinaţia a două producţii de succes – Eurovision şi O data-n viaţă. Alina Sorescu şi Cătălin Josan sunt artişti consacraţi, aşa că problele din emisiune le-au pus în evidenţă talentul. Dacă ar fi să acord eu 12 puncte i le-aş da din tot sufletul lui Dan Manoliu! S-a întrecut pe sine în cântat şi jucat şi, pentru un om obişnuit cu atmosfera şi producţia tv din spatele camerelor de filmat, acest lucru nu este deloc uşor. Însă Dan Manoliu a demonstrat, o dată-n plus, că este un adevărat om de televiziune!”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.