Invenții în cercetarea cancerului și… studiul dinozaurilor la „Duminica poveştilor adevărate”

Raluca van Staden, o cercetatoare și inventatoare de origine română, şi Cristian Ciobanu, administrator al Geoparcului Dinozaurilor din Țara Hațegului, sunt invitații ediției de duminică, 30 iunie, de la ora 18.10, a emisiunii „Duminica poveştilor adevărate” (TVR 2), prezentată de Liana Stanciu şi Costea Lupescu. Emisiunea este difuzată simultan şi online, pe portalul video al Televiziunii Române – TVR+.

“Schimbă-ți gândurile și vei schimba lumea !” este motto-ul Ralucăi van Staden Muzică și chimie… Pasionată și talentată în interpretarea la pian, Raluca van Staden este și o cercetătoate care, alături de Jakobus Frederik van Staden, a inventat un dispozitiv care depistează cancerul în 6 minute, cu ajutorul unui senzor care poate detecta această boală cu biomarkeri din probele de sânge. Soțul său, născut în Africa de Sud, este tot cercetător și se plasează în primii 3 din lume în domeniul lui.

Raluca van Staden a fost profesoară la Universitatea din Pretoria (Africa de Sud), a fost dublu premiată la Salonul Internațional de Inventică de la Geneva (Trofeul de Aur al Organizației Mondiale pentru Proprietate Intelectuală și premiul pentru Cea mai bună femeie inventator), iar în România a fost premiată de către Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică (ANCS) pentru contribuția remarcabilă adusă științei românești. Telespectatorii vor afla cum îmbină muzica și chimia în viața ei, de ce a ales cercetarea clinică în domeniul cancerului în profesia ei, de ce a plecat din România și, mai ales, de ce s-a întors aici?

image

Universitarul de 27 de ani pasionat de dinozauri – Cristian Ciobanu Cristian Ciobanu este deja profesor la Universitatea din București, deținător al unui doctorat în Geografie Mentală și administrator al Geoparcului Dinozaurilor din Hațeg – un parc natural care cuprinde întreaga Țară a Hațegului și care protejează și valorifică natura și cultura acestui spațiu. Geoparcul a fost declarat arie protejată de interes național în anul 2004, iar din 2005 a fost acceptat în Rețeaua Europeană a Geoparcurilor și în Rețeaua Globală (sub egida UNESCO).

image

Cristian Ciobanu este foarte legat de familie, de prieteni și de Țara Hațegului. Pentru că soția sa este la fel de pasionată de tradițiile locului, s-au căsătorit într-una dintre cele mai vechi biserici din România –biserica de la Densuş. Ce are special Geoparcul din Hațeg? Care este proiectul de suflet la care lucrează împreună cu familia? Care sunt valorile după care se ghidează tânărul profesor? Cum este viața „la poalele pădurii”? sunt câteva dintre întrebările care-și vor găsi răspunsul în ediția de duminica aceasta a emisiunii „Duminica poveștilor adevărate”.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.