Doina Badea, povestea unui destin spulberat de un cutremur devastator

• Pe 1 aprilie, de la 16.30, la “Doamne de poveste”, ACASA

Doina Badea – una dintre vocile de aur ale anilor ’60-‘70, numita si Edith Piaf a Romaniei – si-a inchinat viata carierei muzicale, iar succesul sau a depasit granitele romanesti. A trait sa-si vada visul de-o viata implinit, acela de a avea un sot iubitor si copii, insa fericirea a durat prea putin.
Confesiunile emotionante ale prietenilor si colegilor de breasla care au cunoscut-o indeaproape  – Stela Popescu, Angela Similea, Margareta Paslaru – si ale membrilor familiei aduc in fata telespectatorilor povestea unei mari cantarete a muzicii usoare romanesti, a carei viata a fost marcata de un destin tragic si cutremurator – duminica, 1 aprilie, de la 16.30, la “Doamne de poveste”, ACASA.

Pe Stela Popescu o leaga amintiri frumoase de Doina Badea, pe care a cunscut-o prima data la Teatrul din Deva : “E pacat ca oamenii care au o anumita valoare si care pot schimba viata celor din jur sa plece asa de devreme. Ei au un scop pe lumea aceasta, ar trebui sa fie lasati sa-si duca aceasta povara, ca e ca o povara sa stii. Trebuie sa te lipsesti de anumite lucruri ca sa poti sa-i faci pe ceilalti fericiti si Doina avea acest har”, isi aduce aminte cu tristete Stela Popescu.


Moartea Doinei Badea in timpul cutremurului din ’77 a fost o adevarata drama, pentru ca tot atunci si-a pierdut viata intreaga ei familie : “Din cate stiu, ea pleca la spectacol si, ajungand la parter, punand piciorul pe trotuar, a pornit cutremurul. A realizat ca e un cutremur puternic si s-a intors, ca orice mama. Nu a mai ajuns acolo. Ca dovada, au fost gasiti dupa indelungi cautari. Au fost gasiti separat, tatal cu cei doi copii si pe ea au identificat-o dupa doar o mana. In acelasi bloc i-am pierdut si pe Toma Caragiu, si pe Alexandru Bocanet”, povesteste pentru “Doamne de poveste” Angela Similea.

Viata i-a fost spulberata in cateva secunde, intre daramaturi : “Avea maini foarte frumoase, degete lungi, albe, avea o mana superba si ironia sortii, dupa inelul de la mana s-a recunoscut cine era de fapt. Ea a plecat sa cante undeva si pe scara blocului a prins-o cutremurul si a murit.

Vezi ce inseamna un minut in soarta omului! Ce se poate intampla intr-un minut, poti sa fii fericit, poti sa mori, fantastic!”, completeaza Stela Popescu.

Intre Doina Badea si fratele ei, Marian Badea, a existat intotdeauna o legatura puternica si a admirat-o pentru felul ei de-a fi, pentru talentul artistic si vocea impresionanta : “Eram apropiati, insa vesnica ei deplasare, ea era tot timpul plecata, ne facea sa ne vedem rar, sa ne auzim rar, pentru ca pe atunci telefonia nu era asa dezvoltata ca acum. Am fost si eu plecat din tara, am locuit in alta parte decat in Craiova pana in ’64, cand ea deja locuia in Bucuresti. Legatura era puternica, dar din pacate nu puteam sa tinem legatura asa cum as fi vrut”, si o descrie ca fiind o persoana altruista, dedicata oamenilor : “Un suflet bun, iubitor, ii placeau copiii, ii placea sa ajute, ii placea sa se daruiasca”, spune Marian Badea.

Ultimii ani din viata Doinei Badea au fost cei mai frumosi: “Si-a dorit foarte mult sa fie mama. I-a avut pana la urma pe cei doi baieti, care s-au stins odata cu ea. Visul pe care l-a avut in ceea ce priveste familia a durat cativa ani. Nu il cunosteam prea bine pe sotul ei, dar stiu ca se intelegeau foarte bine si, intr-adevar, cred ca in ultimii ani a cunoscut si fericirea de a avea o familie apropiata si iubita”, adauga fratele acesteia.
Duminica, 1 aprilie, de la 16.30, Olivia Steer ii invita pe telespectatori sa urmareasca un reportaj de exceptie, pentru care s-a realizat o reconstructie artistica impecabila si s-au folosit imagini in exclusivitate – potretul unei doamne a muzicii romanesti, Doina Badea.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.