Documentarul „Jocurile lui Putin” la B1 TV, ora 21.00

Attention! Russian military personnel greet Mr Putin as he arrives at the Coastal Cluster Olympic Village ahead of the Games Read more: http://www.dailymail.co.uk/sport/winterolympics/article-2552306/Sochi-Winter-Olympics-2014-Vladimir-Putin-athletes-volunteers-final-touches-preparations.html#ixzz2sjjhO6UG  Follow us: @MailOnline on Twitter | DailyMail on Facebook
Attention! Russian military personnel greet Mr Putin as he arrives at the Coastal Cluster Olympic Village ahead of the Games

B1 TV difuzează în exclusivitate mâine, de la ora 21.00, “Jocurile lui Putin”, un documentar extrem de controversat despre Jocurile Olimpice de iarnă 2014 desfășurate în orașul Soci.

Rușii au încercat să stopeze difuzarea acestui documentar incendiar, iar unele surse susțin că producătorului i s-ar fi oferit 600.000 de lire sterline pentru a nu-l face public (dublul bugetului pe care l-a avut).

Jocurile de la Soci sunt cele mai costisitoare din istorie, iar filmul prezintă cazurile de corupție, lăcomia celor implicați, abuzurile și afacerile necurate din spatele acestui eveniment grandios, plecând de la achiziții și construcții care nu au nici o justificare și ajungând până la probleme legate de degradarea mediului înconjurător.

Incomoda producție “Jocurile lui Putin” a fost filmată în doi ani și este o colaborare între studiourile din Germania, Austria și Israel, din anul 2013.

“Am avut permisiunea pentru toate filmările pe care le-am realizat în Rusia, în Soci și Moscova, și nu avem nici o obligație de a arăta filmul nimănui înainte de premieră”, a declarat Simone Baumann, producătorul filmului, la finalul anului trecut, pentru The Sunday Telegraph. Baumann explică această decizie, de a nu permite autorităților să vadă pelicula, prin faptul că nu a beneficiat de nici o finanțare din partea rușilor.

Filmul conține o secvență-cheie, în care magnatul în construcții Valery Morozov dezvăluie amenințările și teroarea la care a fost supus, tratament care l-a forțat să părăsească Rusia și să ceară azil politic în Marea Britanie:

“Am fost amenințat cu moartea, cunoaștem cu toții istoria, Rusia nu prea pune preț pe viața oamenilor”

Austriacul Karl Schranz, fost campion olimpic la schi și cel care l-a sfătuit personal pe Putin să aducă Jocurile Olimpice la Soci, vorbește despre lobby-ul pe foarte mulți bani care s-a făcut pentru ca Soci să câștige bătălia împotriva Salzburgului, un alt oraș candidat pentru găzduirea ediției din 2014 a Jocurilor Olimpice.

Despre această sumă, Leonid Tyagetschev, fostul șef al Comitetului Olimpic Rus, spune că a fost “practic nelimitată”.

Ca o concluzie, regizorul incredibilului documentar declară:

“Soci este astăzi un microcosmos al Rusiei. Corupția este peste tot. Fiecare lider are un mega proiect. Al lui Putin îl reprezintă Jocurile Olimpice.”

Ca o întărire a acestor spuse, Baumann adaugă:

“Putin și-a construit propriul palat acolo. Este alegerea sa personală”.

Mai multe detalii despre mărturiile șocante ale oamenilor afectați de lucrări, ce spun experții despre abuzurile care s-au petrecut, dar și declarații ale primarului din Soci, puteți urmări aici:

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.