“Doamne de poveste”: Reconstituirea vietii unei mari balerine – Irinel Liciu

• Pe 4 martie, de la 16.30, la “Doamne de poveste”, ACASA

 

Pe 4 martie, de la 16.30, “Doamne de poveste” prezinta reconstituirea povestii de iubire dintre Irinel Liciu, una dintre cele mai valoroase balerine ale Romaniei, si poetul Stefan Augustin Doinas, si a marii prietenii cu partenerul ei de scena, Gabriel Popescu.
Editia de duminica aduce ACASA un reportaj despre viata lui Irinel Liciu, o mare artista care si-a lasat amprenta in lumea baletului romanesc, un material pentru care s-au facut reconstituiri artistice la Opera Romana din Bucuresti. In rolul lui Irinel Liciu, telespectatorii o vor vedea pe Olivia Steer, iar in rolul lui Gabriel Popescu pe Mircea Solcanu.

Ileana Iliescu avea doar 11 ani cand a intalnit-o prima data pe Irinel Liciu. Marturiseste ca pe langa faptul ca era o balerina extrem de talentata, era si un om extraordinar, dedicat prietenilor:

Era o persoana cu totul si cu totul deosebita, aparte, a fost cea mai mare balerina a noastra in acele timpuri. A tinut foarte mult la partenerul ei, Gabriel Popescu. Atunci cand Gabriel ne-a parasit si a plecat in strainatate, a dansat foarte putin timp cu altii, pentru ca ea nu concepea sa apara in scena cu alt partener decat cu el, cu care a dansat toata viata si se completau extraordinar”.

In perioada comunismului, in care influenta rusa in balet era foarte mare, Irinel Liciu a avut oarecare privilegii din partea clasei politice, de care insa s-a folosit atunci cand a fost realmente necesar.
Dupa Revolutia din Ungaria, Gabriel Popescu a fost arestat o perioada de timp, ca a fost o mare persecutie a intelectualilor si a intelectualilor gay. Irinel Liciu a avut statura, curajul si generozitatea sa depuna marturie pentru el si sa-si foloseasca toata influenta ca sa ajute la scoaterea lui din puscarie”, povesteste Ileana Iliescu.

Atunci cand Doinas a fost arestat, Irinel a amenintat autoritatile ca, daca nu-l elibereaza, nu va mai dansa niciodata. Avea influenta in lumea politica, a intervenit si Doinas a scapat”, spune Emil Hurezeanu.

Irinel Liciu a trait cu pasiune pe scena si s-a dedicat cu totul iubirii. Vestea sinuciderii marii balerine, la cateva ore dupa moartea sotului ei, a luat prin suprindere o lume intreaga:

Nu m-am asteptat sub nicio forma. Ei au avut o relatie pasionala in profunzime, care avea de-a face si cu marea arta. Traiau intr un univers al lor de decenii, in care nu puteau sa se mai desparta. Exista aceasta pasiune unica impresionanta pe care o recunosteai imediat. Se vedea cu ochiul liber asta si cand se tachinau, si cand se contraziceau  – ca este o relatie foarte speciala, cu multa tacere si cu multe amintiri. Eu cred ca pur si simplu ea nu a putut sa-si imagineze viata in afara vietii cu el”, povesteste Emil Hurezeanu.

Olivia Steer, prezentatoarea emisiunii “Doamne de poveste”, si-a pus pentru prima data in picioare poantele, dupa 20 de ani, special pentru aceasta reconstituire. La filmare a fost fericita si emotionata, mai ales ca baletul a fost prima ei dragoste: “Eu am facut balet din clasa a doua pina in a douasprezecea, cind am inceput sa ma pregatesc pentru admiterea la facultate. Desi sunt nostalgica, timpul nu ma lasa sa-mi cultiv pe mai departe pasiunea, vazind spectacole de balet mai des, cum mi-ar placea. Asa ca, pusa in situatia sa intru in rolul de lebada – in care protagonista documentarului nostru excela – a trebuit sa fac un research pe interent in cautare de filme vechi cu balerini celebri, incercind sa imi reimprospatez memoria”, declara Olivia Steer.
In editia de duminica, 4 martie, a emisiunii “Doamne de poveste”, difuzata la 16.30, telespectatorii ACASA vor urmari reconstituirea artistica a vietii unei mari doamne a baletului romanesc – Irinel Liciu. Tot atunci, cei din fata micilor ecrane vor afla ce anume a determinat-o sa renunte la marea ei dragoste, baletul, si sa se refugieze intr-o alta dragoste, aceea pentru poetul Stefan Augustin Doinas.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.