Directorul SIE dezvaluie “Secretele Romaniei” la “Dupa 20 de ani”

Mihai-Razvan Ungureanu, directorul SIE, a fost invitatul lui Cristian Leonte in editia din 1 mai a emisiunii “Dupa 20 de ani”, difuzata de Pro Tv incepind cu ora 10.00. In platoul emisiunii s-au mai aflat jurnalistii Claudiu Pandaru (redactor-sef Gandul.info), Cristian Hostiuc (director editorial “Ziarul Financiar”) si Oana Maiuga, senior corespondent Stirile Pro Tv.

Suntem foarte buni la spionat”, a precizat chiar de la inceputul emisiunii seful SIE, care a lamurit ca aceasta nu este parerea sa, ci a persoanelor care au avut contact cu agentii SIE. “Spionii sunt o familie cu totul aparte”, spune Mihai-Razvan Ungureanu. Acestia “nu sunt ingeri, sunt de fapt niste infractori, care incalca legea in beneficiul strategic al statului”, mai spune seful SIE.

Mihai-Razvan Ungureanu a realizat portretul-robot al agentului SIE si a explicat modul de functionare a acestei institutii, care este unul dintre “cei mai mici consumatori in economia statului”. Seful SIE a purtat o discutie deschisa despre spioni si activitatea acestei institutii in care succesele nu se rasplatesc prin recunoastere publica. Mihai-Razvan Ungureanu nu s-a aratat impresionat de modelul James Bond, pe care-l considera “destul de sportiv si de scump”. “In spionaj conteaza neuronii”, mai spune seful SIE, care a precizat ca, la o recrutare de agenti, din 1000 de persoane, abia daca 5 dintre ele intrunesc calitatile necesare unui spion SIE. Motivatia acestora nu este una financiara, ci se afla intr-o zona mult mai sus, pentru ca salariul mediu al unui asemenea angajat se situeaza in jurul sumei de 3000 RON.

La intrebarea “pe cine spionam si de ce”, raspunsul sefului SIE a fost unul evaziv: “Zona regionala, subregionala, dar si spatii geografice mai indepartate”, a raspuns acesta.

Mihai-Razvan Ungureanu a confirmat “atacurile serioase asupra monedei nationale” ale speculatorilor care au declansat actiuni similare si impotriva altor monede nationale, precizind ca s-a lucrat impreuna cu BNR pemtru a fi stabilizata piata.

Cit priveste informarile legate de debutul crizei financiare in Romania, seful SIE a afirmat ca “beneficiarii legali ai informatiilor au primit la timp aceste avertizari”.

Concluzia episodului WikiLeaks este, in opinia lui Mihai-Razvan Ungureanu, ca “indiferent cita tehnologie ai si cit de bine aperi secretele, undeva va exista vointa unui om, iar acea persoana este tinta serviciilor de spionaj.

Nu am tentatii de acest gen”, a raspuns Mihai-Razvan Ungureanu la intrebarea daca si-ar dori sa candideze la functia de presedinte al Romaniei.

Seful SIE a mai afirmat la “Dupa 20 de ani” ca multi dintre agenti au urmarit si au apreciat emisiunea “Romanii au talent” difuzata de Pro Tv. “Asemenea injectii de optimism conteaza”, a mai spus seful SIE, care a declarant ca nu ar fi votat un concurent anume, ci intreaga emisiune.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.