Unde veti petrece Pastele anul acesta?
Raluca Arvat, prezentatoarea Stirilor Pro Tv din Sport: Anul acesta voi petrece Pastele cu multa lume: cu familia, alaturi de telespectatorii PRO TV si de colegii din redactie. Dar Pastele aduce nu doar oua vopsite si cozonaci anul acesta, ci si fotbal din belsug. De Paste doar in campionatul nostru se joaca 4 meciuri, dar si spaniolii sau englezii au fotbal din belsug de Paste… asa ca nu pierdeti Stirile din Sport de la PRO TV, ca o sa aveti ce vedea si comenta.
Mihai Petre, jurat al emisiunii “Romanii au talent” : Anul acesta, in Sambata Mare ma voi afla in platoul emisiunii “Minunea Dansului”, emisiune pe care o voi prezenta la PRO TV alaturi de Elwira. In ziua de Paste vom sta acasa, alaturi de familie.
Lavinia Petrea, prezentatoare a Stirilor ProTV de la ora 7.00: In general Pastele il petrec in familie. Ne bucuram sa ne adunam cat mai multi in jurul unei mese cu bunatati pregatite de mama mea. Sa ciocnim oua, sa povestim, sa radem.
Care sunt traditiile de Paste pe care le respectati in fiecare an?
RA: Imi place sa iau parte la vopsitul oualor, chiar daca uneori sunt doar sefa cu indicatiile. Adica imi spun parerea referitor la culorile in care vor fi vopsite…(
Mergi la slujba de Inviere?
RA: Nu lipsesc in nici un an de la slujba de Inviere. Imi place cand toata lumea canta la miezul noptii despre minunea care se intampla si strazile se lumineaza ca ziua, dupa ce toti “luam lumina” si plecam acasa cu lumanarile aprinse si cu ganduri mai bune.
MP:De obicei mergem, insa anul acesta nu cred va vom avea timp.
LP: In fiecare an merg la Inviere. Incerc sa aleg bisericute mici, sa nu fie aglomeratie si, cel mai important, sa fie liniste si oameni care vin cu respect si smerenie la slujba de Inviere, nu ca la spectacol.
Ati petrecut vreodata Pastele in alta parte decit acasa? Unde, cum?
MP: Da, in Polonia. S-a intamplat sa fiu intr-un cantonament acolo, am cautat biserica ortodoxa, intr-un final am ajuns la cea ruseasca unde am stat toata slujba fara sa inteleg nimic.
LP: Am petrecut odata Pastele in muntii Apuseni, in zona Arieseni. Mi-a placut foarte mult. Oamenii de acolo inca pastreza traditiile. Am simtit cu totul altfel slujba de Inviere, inconjurata de oameni imbracati in port popular. Am ascultat slujba in liniste, fara teama ca cineva mi-ar putea da foc parului.
Ce mancaruri se vor gasi pe masa de Paste si cine le gateste? 🙂
RA: Sigur nu vor lipsi drobul de miel si nici Pasca, facuta dupa o reteta speciala, cu mai multa branza si mai putin aluat.
MP: Friptura de miel si drobul. Friptura de miel facuta de mama este o minunatie!
LP: Drobul facut de mama mea, dar nu din miel, si ouale rosii (nu verzi, galbene).
Obisnuiesti sa vopsesti oua?
RA: Cele mai frumoase oua vopsite imi ieseau evident cand eram copil, pentru ca amintirile din copilarie sunt cele mai frumoase. Ieseam sa adun trifoi din curte, la bunicii unde am crescut, apoi ma duceam in bucatarie, unde o ajutam pe bunica sa infasoare ouale in bucatele de ciorapi in care strecuram si frunzele pe care le culegeam. Dupa aceea abia puneam ouale in apa cu vopsea, sa iasa cu model de trifoi, ca sa aduca noroc.
MP: De operatiunea asta se ocupa mama si Elwira. De anul asta cred ca si Catinca (
LP: Nu le vopsesc eu, n-am incercat pana acum, le primeam de la mama, dar ma gandesc serios sa incerc anul acesta pentru prima data. Sper sa imi iasa.
Ce preparat iti place foarte mult sa maninci de Paste?
RA: Imi place teribil sa mananc o salata de oua pe care o fac doar de Paste. E foarte simpla: se pune salata verde taiata fasii, castraveti proaspeti taiati feliute, ridichi taiate si patrunjel verde maruntit, oua taiate sferturi, sare, piper, ulei si otet balsamic. Si este o varianta foarte buna si pentru cei carora nu le place carnea, de miel sau de ied.
Care este cea mai draga amintire legata de sarbatorile Pascale?
MP: Momentele in care eram copil si mergeam impreuna cu toata familia la biserica de la Izvor.
LP: Are legatura cu copilaria mea, la bunicii din Caracal. In dimineata de Paste bunica mea ne trezea foarte devreme, ne imbraca in haine noi din cap pana in picioare si mergeam la biserica. Acolo traditia spune ca primul ou de Paste este bine sa-l ciocnesti de usa bisericii si asa faceam mereu.
Aveti vreun obicei pe care il pastrati in fiecare an de Paste?
MP: Un obicei specific romanului in perioada de sarbatoare: excesul alimentar, urmat de alergare.
E traditie sa iti iei ceva nou de Paste, obisnuiesti sa-ti cumperi?
RA: Mi-am luat o esarfa draguta sa o port in ziua de Paste, ca sa respect traditia si sa am ceva ceva nou in ziua de Paste. Sa-mi aduca aminte de copilarie cand primeam mereu ceva nou, nu neaparat si scump. Pentru ca intotdeauna conteaza ideea, gestul, nu valoarea.:-)
MP: Nu am imprumutat obiceiul acesta.
LP: Da, in general cadouri mici, simbolice, insa daca stiu ca cineva apropiat mie isi doreste ceva anume, profit de ocazie pentru a-i face o surpriza.