Bistriţa: Patru zile de poveste medievală, cu cavaleri, domniţe, menestreli

poveste medievală

Municipiul Bistriţa va îmbrăca straie medievale de sărbătoare, în perioada 23-26 iunie, iar centrul istoric şi Turnul Dogarilor vor deveni locuri animate de cavaleri, domniţe, menestreli şi meşteşugari, potrivit comunicatului de presă remis miercuri de Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală.

„Menestreli, meşteşugari şi meşteri, cu ale lor spectacole de artă, vor da viaţă şi culoare unor locuri pline de emoţie şi istorie din inima cetăţii, de la Casa Argintarului până pe Pietonal şi la Turnul Dogarilor – singurul turn de apărare păstrat din ansamblul fortificaţiilor medievale, iar poieniţa din vecinătatea acestuia va deveni o adevărată tabără medievală cu cavaleri, domniţe, arcaşi, spectacole de muzică şi dans medieval, animaţii cu foc şi momente de reconstituire istorică, ateliere de creaţie, precum şi gastronomie locală cu iz medieval, bere artizanală, „vinurile împăratului” şi alte surprize. Toate acestea se întâmplă în cadrul Festivalului de arte vechi şi Zilelor Medievale la Turnul Dogarilor, evenimente ce se desfăşoară simultan, creând astfel sinergie în rememorarea istoriei fascinante a cetăţii şi promovarea patrimoniului cultural lăsat nouă zestre de înaintaşi”, au transmis organizatorii.

Primăria Bistriţa este cea care organizează „Zilele Medievale la Turnul Dogarilor”, iar Asociaţia Culturală Bistriţa Medievală se ocupă de cea de-a doua ediţie a Festivalului de arte vechi, proiect care beneficiază de o finanţare nerambursabilă de la bugetul local.

Evenimentele vor debuta joi după-masă, la Casa Argintarului, cu ateliere de punere în valoare a meşteşugurilor vechi şi o expoziţie de artă.

Tot la Casa Argintarului va avea loc, vineri, o masă rotundă în domeniul restaurării şi valorificării patrimoniului cultural, urmată de un recital de muzică veche.

De vineri până duminică, în centrul istoric şi în zona Turnului Dogarilor din parcul municipal, cavalerii, domniţele şi menestrelii vor recrea atmosfera medievală, iar meşteşugarii îşi vor arăta măiestria în cadrul târgului organizat în parteneriat cu Asociaţia „Produs în Bistriţa-Năsăud” şi al unor ateliere de pictură, de modelaj lut şi de gătit după reţete medievale.

Nu vor lipsi dansurile medievale, animaţiile cu foc, recitalurile susţinute de trupele Peregrinii şi Cimpoierii din Transilvania şi demonstraţii de tir cu arcul.

Poieniţa de lângă Turnul Dogarilor va deveni locul unde, în serile de sâmbătă şi duminică, cei prezenţi vor putea viziona filme istorice, în timp ce degustă un pahar de vin din arealul viticol Lechinţa sau de bere artizanală.

Printre partenerii acestor evenimente se mai numără Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Turism în Bistriţa-Năsăud”, Asociaţia Petrus Italus Trust, Fundaţia „Societatea de concerte” Bistriţa şi Liceul de Arte din municipiu.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.