Biserica săsească de la Veseuş, monument istoric din sec. XV, în pragul prăbuşirii

Biserica săsească de la Veseuş, monument istoric din sec. XV, în pragul prăbuşirii

Patru biserici evanghelice au rămas mărturie pe Valea Târnavei Mici că aici au locuit odinioară saşi, ultimii dintre aceştia emigrând după 1989 din Şona, Bălcaciu, Jidvei şi Veseuş.

Cu excepţia celei din Veseuş, bisericile construite în urmă cu mai multe secole sunt bine conservate, datorită interesului pe care saşii plecaţi în Germania îl manifestă în continuare faţă de patrimoniul lăsat moştenire de înaintaşii lor.

Biserica săsească de la Veseuş, monument istoric din sec. XV, în pragul prăbuşirii

Cel mai bun exemplu este cel de la Şona, unde o familie de români face periodic lucrări de întreţinere, fiind în strânsă legătură cu asociaţia pe care saşii din acest sat au înfiinţat-o în ţara în care locuiesc în prezent.

Ei s-au constituit, în 1995, în „comunitatea vecinilor”, „ţighidiş”, după modelul din satul natal. În 1996, pentru uşurarea comunicării între şonenii care locuiesc în Germania şi Austria, s-a hotărât ca aceste zone să fie împărţite în cinci „comunităţi ale vecinilor”, aşa cum erau odinioară, în satul natal, conform Agerpres.

Saşii din Şona îşi petrec şi acum Paştele împreună în Germania şi nu îşi uită locul de baştină. Ei se întorc la câţiva ani în satul pe care încă îl descriu drept „acasă”, venind cu copiii şi nepoţii să nu uite tradiţiile din locurile natale ale părinţilor şi bunicilor. Chiar în această vară este planificată o nouă întrunire a saşilor în Şona.

Citeşte şi: Corul SOUND cântă româneşte în Biserica Sfântul Anton din Basel-Elveţia

Din 2003, „comunităţile vecinilor” execută în mod regulat reparaţiile necesare la biserica evanghelică şi casa parohială şi se îngrijesc în mod special ca cimitirul unde odihnesc rudele lor să fie întreţinut.

Destul de bine îngrijite sunt şi bisericile din Jidvei şi Bălcaciu.

În schimb, biserica evanghelică din Veseuş este, după cum a afirmat directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Alba, Matei Drîmbărean, „cea mai năpăstuită” dintre bisericile rămase în Alba în urma saşilor. Biserica este desacralizată, a spus acesta, un lucru vizibil pentru oricine intră în ea.

Ansamblul bisericii evanghelice din Veseuş se regăseşte pe lista Monumentelor Istorice. Construită tot în secolul al XV-lea la fel ca biserica fortificată din Bălcaciu, care se păstrează însă foarte bine, biserica din Veseuş este foarte deteriorată.

Citeşte şi: Se deschide Casa Miţa Biciclista din Bucureşti

Biserica-sală, construită în stil gotic, datează din 1504, fiind transformată în sti baroc în 1794. Turnul-clopotniţă şi de poartă a fost construit în 1825.

Ambele se prezintă într-o stare extremă de degradare.

Situat pe o colină, ansamblul este năpădit de vegetaţie şi de spini, iar ceea ce odată era curtea bisericii este acum un loc în care câinii îşi fac veacul. Niciun semn că s-ar îngriji cineva de acest monument istoric.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.