Azi incepe Festivalul Internațional de Film NexT

Ziua de miercuri, 28 martie va da startul celui mai mare festival de scurtmetraj din țară: Festivalul Internațional de Film NexT, care anul acesta va avea loc la Cinema Scala, Cinema Studio, Turbohalle și la Cafe Verona Cărturești.

La cea de-a șasea ediție, NexT așteaptă publicul cu peste 120 de filme din peste 30 de țări, de pe 5 continente, întâlniri cu nume importante din cinema-ul autohton și internațional și multe alte evenimente conexe.

Gala de Deschidere NexT va avea loc începând cu ora  18.30 la Cinema Scala, pentru ca de la ora 19.00 să fie proiectat primul program din competiția festivalului. Din program fac parte, printre altele, scurtmetrajul “Aglaée”, premiat la Festivalul Internațional de Film de la Clermont-Ferrand și filmul scurt românesc “O mie de lucruri în comun” de Sarra Tsorakidis. Despre “O mie de lucruri în comun”, directorul artistic al festivalului, Andrei Gorzo, declară:  “Sarra Tsorakidis dramatizează stinghereala jumătății feminine a unui cuplu la „examenul” integrării în gașca prietenului ei. Prietenul și ceilalți oameni din gașca lui au tot felul de amintiri comune, de vechi poante cu circuit închis – o întreagă mitologie a găștii, care pentru nou-venită reprezintă ceva străin, poate mai degrabă ciudat decât amuzant, poate chiar agresiv, în condițiile acelei presiuni de a se integra, de a arăta că și ea „de gașcă”. E o tensiune interesantă, pe care probabil că mulți spectatori o vor recunoaște din experiență (nu e doar o experiență feminină, deși s-ar putea ca, în România, fata să fie cea care, în majoritatea cazurilor, trebuie să se adapteze la grupul băiatului).

Regizorii și sound-designerii filmelor din competiție vor fi prezenți la București pentru întâlnirea cu publicul NexT, iar după fiecare calup de competiție va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri.

La Cinema Studio, ziua de miercuri va aduce programele Și ei au fost NexT Generation I și NexT Dance – una din secțiunile în premieră anul acesta la NexT. Pentru că unul dintre pariurile Festivalului NexT este acela că foștii săi concurenți vor deveni nume importante în industria filmului, programul Și ei au fost NexT Generation va prezenta anul acesta la București două lungmetraje foarte bine primite de critici și festivaluri.Miercuri, 28 martie, de la ora 18.30 va rula primul dintre acestea, producția indie “Hesher”, în regia lui Spencer Susser. Regizorul a făcut parte din competiția Festivalului NexT în 2008 cu scurtmetrajul “I Love Sarah Jane”, iar anul acesta revine cu lungmetrajul său de debut “Hesher”, un film veridic, curajos și mai ales rock. Producția a avut premiera în competiția Festivalul de Film de la Sundance, iar în rolurile principale se regăsesc Joseph Gordon-Levitt (“3rd Rock from the Sun”, „500 Days of Summer”, „Inception”), tânărul actor Devin Brochu și Natalie Portman, care este de altfel și unul dintre producătorii filmului.

Trailerul oficial al filmului „Hesher” poate fi vizionat accesând acest link.

Prima zi de festival se va încheia la Cinema Studio cu una din surprizele NexT 2012, programul în premieră NexT Dance, care va avea loc de la ora 21.00 și la care publicul este invitat să se încarce cu energia filmelor difuzate. Musical-urile despre povești de dragoste, dar nu numai, dansul contemporan și exprimentele vizuale montate pe beat-uri electronice întregesc secțiunea NexT Dance. Festivalul Internațional de Film NexT este axat pe regie și sound-design, iar noul program completează cea de-a doua latură a evenimentului, punând în evidență impactul și importanța coloanei sonore.

Clipul dedicat programului NexT Dance poate fi vizionat acest link.

În seara de 28 martie dansul și muzica se vor muta de pe ecranul de proiecție în clubul festivalului, Coyote Cafe, unde spectatorii și invitații festivalului sunt asteptați la petrecerea de karaoke.

Zilele următoare de NexT se anunță extrem de bogate în evenimente, filme și seminarii. Cele din urmă, prezentate de JTI, vor debuta de joi, 29 martie de la ora 10.00 la Cafe Verona Cărturești cu master class-ul de actorie susținut de Gabriel Spahiu. Până pe 1 aprilie inclusiv, NexT va hrăni dependența cinefililor cu programe variante, pentru toate vârstele, gusturile și de toate genurile, de la filme pentru copii la scurtmetraje horror, de la musicaluri la filme scurte experimentale.

Programul complet al festivalului poate fi consultat aici.

În plus, pentru iubitorii de hand-made, la Gift Shop-ul NexT din foaierele cinematografelor Scala și Studio se pot găsi anul acesta cele mai colorate și vesele obiecte, de la broșe, cercei până la portofele, cutiuțe si rame foto, toate personalizate cu elemente din vizualul festivalului. De asemenea, Cinema Studio va găzdui, pe perioada Festivalului NexT și un târg de carte și film.

Abonamentele și biletele la NexT sunt disponibile pe site-ul ticketfan.ro și în rețeaua Ticket Fan (în magazinele Flanco și la Librăria Engleză Anthony Frost), iar din 28 martie vor fi disponibile și la casele de bilete de la Cinema Scala și Cinema Studio. Spectatorii pot opta între diferite tipuri de abonamente și bilete, iar studenții beneficiază de preț redus: Festival Pass (100 Lei)/Festival Pass pentru studenți (90 Lei), abonament 10 proiecții (80 Lei)/abonament 10 proiecții student (60 Lei), abonament 5 proiecții (40 Lei)/abonament 5 proiecții studenți (30 Lei), bilet o proiecție 10 Lei/7 Lei pentru studenți. O proiecție cuprinde un calup de scurtmetraje, cu o durată totală de aproximativ 120 de minute. Singura excepție este programul NexT Generation, care prezintă filme de lungmetraj.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară și în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.
Festivalul Internațional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Recomandat de Radio ZU
Partener de comunicare: Vodafone
Susținut de: UTV, Cocor Media Channel, TVR INFO, Cinemagia
Parteneri: Institutul Cultural Român, JTI, Cărturești, Stage Expert, Abis, Kodak CineLabs Romania, Cartoon Network, Noumax, HBO, UPS, Mobila Dalin, Editura Trei, UNATC, Institutul Cervantes, Goethe Institut, Ambasada Statului Israel, Ambasada Suediei, Centrul Cultural Ungar, Delegația Wallonie-Bruxelles, Institutul CAMOES, J’ai Bistrot, Turbohalle, La Fântâna, Pas Boutique
Parteneri media: Romantic Fm, Gazeta Sporturilor, 24 FUN, Kamikaze, BeWhere, TATAIA, Feeder.ro, orasulm.eu, urban.ro, Trilulilu.ro, gsp.ro, Liternet.ro, Filmreporter.ro, Peteava.ro, CinemaRX.ro, Modernism.ro, Hypestreet.ro
NexT Kids este un program prezentat de Cartoon Network, susținut de Itsy Bitsy și Gazeta Sporturilor și promovat de urbankid.ro și prokid.ro.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.