Artistul şi activistul chinez Ai Weiwei a recreat tripticul monumental al lui Claude Monet „Nuferi 1914 -26”, din cărămizi Lego.
Weiwei a realizat o recreaţie gigant, de 15 metri lungime, pentru noua sa expoziţie din Londra, scrie The Guardian, conform News.ro.
Ai Weiwei a recreat „Nuferi”, de Monet, din piese Lego
Pensulele lui Monet sunt înlocuite cu aproximativ 650.000 de ştifturi de cărămizi Lego, în 22 de culori vii, în lucrarea de 15 metri lungime, care face parte din cea mai mare expoziţie a lui Weiwei, organizată în ultimii opt ani, în Marea Britanie, care se deschide luna viitoare.
Intitulată „Water Lilies #1”, este cea mai mare operă de artă Lego a celebrului artist, de când a început în 2014 să producă portrete ale prizonierilor politici.
Citeşte şi: UNESCO a umilit un sculptor, acoperind sexul operelor sale cu lenjerie intimă
Tripticul se va întinde pe toată lungimea unuia dintre pereţii galeriei Muzeului de Design din Kensington, în vestul Londrei, unde prima sa expoziţie, axată pe design, se deschide vineri, 7 aprilie.
În capodopera originală, Monet înfăţişează unul dintre iazurile cu nuferi din grădinile casei sale din Giverny, lângă Paris, una dintr-o serie de picturi cu iazurile cu nuferi de care artistul era îndrăgostit.
Cu toate acestea, deşi lucrările sale sunt văzute ca o sărbătoare a lumii naturale, iazul şi grădinile au fost create de om, proiectate şi create de Monet, la începutul secolului al XX-lea.
Citeşte şi: Prinţii William şi Harry au inaugurat statuie a Prinţesei Diana
El a deviat parţial chiar şi cursul râului Epte, din apropiere, pentru a-şi perfecţiona peisajul idealizat.
Reinterpretând celebra scenă, Ai Weiwei îşi propune să provoace ideile de realitate şi frumuseţe.
Piese Lego
Pensulele de ulei sunt înlocuite cu „limbajul depersonalizat al pieselor industriale şi al culorilor”, a spus curatorul şef al muzeului, Justin McGuirk.
Blocurile, „asemănătoare pixelilor, sugerează tehnologii digitale contemporane, care sunt esenţiale pentru viaţa modernă, cu referire la modul în care arta este adesea răspândită în lumea contemporană”.
Ai Weiwei a intensificat culorile, în comparaţie cu originalul. Şi-a personalizat şi varianta, care a ajuns la muzeu în 10 panouri preasamblate.
Alături de „Untitled (Lego Incident)”
„Nuferii #1” va fi văzută alături de o altă lucrare de artă Lego majoră a lui Ai, „Untitled (Lego Incident)”, parte dintr-o serie de cinci „câmpuri” extinse, în care sute de mii de obiecte vor fi aşezate pe podeaua galeriei.
Acest câmp cuprinde mii de cărămizi Lego donate de public, după ce Lego a refuzat pentru scurt timp să-i vândă produsele, în 2014.
O altă lucrare va cuprinde 200.000 de guri de ceainice din porţelan din Dinastia Song, datând din 960-1279 d.Hr., în timp ce alta conţine 1.600 de unelte neolitice.
Expoziţia „Ai Weiwei: Making Sense” va fi deschisă până pe 30 iulie.