7 tipuri de whisky despre care trebuie sa stii!

whisky

Magazinele specializate in comercializarea bauturilor alcoolice au devenit din ce in ce mai populare in ultimii ani. Diversitatea produselor puse la dispozitie de comercianti poate fi naucitoare, mai ales daca nu esti un expert sau un adevarat pasionat al zeului Bacchus.

Care este diferenta dintre Irish whiskey si Scotch whisky? Nu sunt toate, de fapt, bourbon? Care dintre variante este mai potrivita pentru a obtine bautura ta preferata? Iata tot ce trebuie sa stii!

whisky

Apropo, whiskey sau whisky?

Acest lucru depinde de locul in care este fabricat. Intr-adevar, whisk(e)y se poate scrie in mod corect si cu, dar si fara “e”. Desi acest lucru poate cauza confuzie pentru majoritatea bautorilor ocazionali, profesionistii vad in prezenta sau absenta literei “e” din numele bauturii o adevarata poveste.

Irlandezii folosesc denumirea “whiskey”, iar aceasta traditie a fost transferata si producatorilor americani. In schimb, scotienii nu utilizeaza litera “e” atunci cand vine vorba despre “whisky”. Fabricantii canadieni si japonezi urmeaza exemplul scotian.

Irish whiskey

Aroma specifica a acestui tip de bautura este mai temperata decat a altor feluri. Este produs din malt, poate fi distilat doar prin folosirea apei si a colorantului pe baza de caramel, iar acest proces trebuie sa aiba loc doar in butoaie de lemn, pentru cel putin 3 ani.

Scotch Whisky

Cunoscut si sub numele de “scotch”, aceasta bautura este produsa in Scotia, din malt sau grau. Scotienii nu glumesc cand vine vorba despre fabricarea scotch-ului si au reguli stricte care trebuie respectate. De exemplu, se folosesc numai butoaie din stejar si fiecare sticla trebuie sa aiba inscriptionate cateva informatii specifice.

Japanese Whisky

Desi a inceput sa fie produsa mai tarziu decat emblema scotiana sau irlandeza, taria japoneza s-a remarcat pe piata prin standardele inalte pe care le respecta. Aceasta se aseamana mult cu scotch-ul, atat din punctul de vedere al gustului, cat si al modului de fabricare. Adesea, se foloseste in cocktailuri.

Canadian Whisky

Ca si bautura traditionala scotiana, cea canadiana trebuie sa fie lasata la maturat cel putin 3 ani. Gustul este mai putin intens, deoarece se foloseste un procent ridicat de porumb. Cel mai des, bauturile canadiene din aceasta familie sunt produse din porumb sau secara.

Bourbon Whiskey

Trademark al culturii americane, bourbonul are la baza acelasi ingredient-cheie: porumbul. Spre deosebire de celelalte tipuri de whiskey, acesta nu are o durata minima recomandata pentru imbatranirea inainte de consum. Bourbonul se poate bea sec sau in cocktailuri.

Tennessee Whiskey

Desi Tennessee whiskey este, din punct de vedere tehnic, clasificat drept bourbon, distileriile din statul respectiv se distanteaza de aceasta eticheta. In prezent, legea din Tennessee impune ca fiecare distilerie sa produca whiskey pe teritoriul statului si sa foloseasca numai un anume tip de filtrare, numit Lincoln Conty Process.

Blended Whiskey

Acest tip de bautura reprezinta un amestec intre mai multe tipuri de whiskey, de culori, de arome si chiar de grane. Blended whiskey este ideal pentru prepararea cocktailurilor si se gaseste in majoritatea barurilor din intreaga lumea.

Tu cate tipuri ai incercat pana acum? Inainte sa degusti o noua bautura alcoolica din magazinul online beicevrei.ro, tine minte: e bine sa consumi alcool responsabil. Prin urmare, bea cu masura si bucura-te de fiecare moment alaturi de cei dragi! Noroc!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.