4 beneficii dovedite științific ale consumului de produse bio

4 beneficii

Industria alimentară ecologică este o afacere în plină expansiune. Dacă acum câțiva ani, astfel de produse erau disponibile în cantități foarte mici, doar în câteva standuri timide din marile hipermarketuri, în ultima vreme lucrurile s-au cam schimbat și există magazine întregi axate doar pe comercializarea de produse bio.

Motivele pentru care clienții aleg produsele bio sunt diverse. În timp ce unii consumatori cumpără produse organice deoarece consideră că este mai bine pentru mediul înconjurător, sunt mulți care aleg această alternativă și din motive de sănătate, potrivit unui sondaj din 2016.

Însă, întrebarea care apare este: Ce avantaje avem dacă alegem să consumăm produse organice? Răspunsul depinde foarte mult de cine întrebăm și de ce studii consultăm. Am adunat în acest articol 4 beneficii dovedite științific ale consumului de produse bio.

Mai puține pesticide și metale grele

Fructele, legumele și boabele etichetate organic sunt cultivate fără utilizarea pesticidelor sintetice sau a îngrășămintelor artificiale. Chiar dacă astfel de substanțe chimice s-au considerat sigure pentru agricultura convențională dacă sunt utilizate în cantități reduse, experții în domeniul sănătății încă avertizează consumatorii despre posibilele daune ale expunerii repetate la astfel de substanțe.

De exemplu, erbicidul Roundup folosit în mod obișnuit a fost clasificat drept „un posibil agent cancerigen uman „, iar insecticidul clorpirifos a fost asociat cu întârzieri de dezvoltare la sugari. Studiile au sugerat, de asemenea, că reziduurile de pesticide  pot contribui la prevalența ADHD-ului.

Mai multe grăsimi sănătoase

Când vine vorba de carne si lapte, produsele ecologice pot avea aproximativ de 50% mai mulți acizi grași omega-3 (un tip de grăsime nesaturata sănătoasă) decât produsele obținute in mod convențional, potrivit unui studiu din 2016 in British Journal of Nutrition.

Aceste diferențe pot proveni din creșterea animalelor în mod sănătos, cu o dieta alimentata cu iarbă și mai mult timp petrecut în aer liber, spun autorii studiului.

Nu există antibiotice sau hormoni sintetici

Animalele crescute nesănătos pot fi hrănite cu antibiotice pentru a le proteja împotriva bolilor, facilitând agricultorilor creșterea animalelor în condiții aglomerate sau nesanitare. Deși s-a limitat utilizarea anumitor antibiotice pentru animale, însă există lacune în legislație. Cu excepția păsărilor de curte, animalele crescute nesănătos pot fi, de asemenea, injectate cu hormoni de creștere sintetici, astfel încât să crească mai repede sau să producă mai mult lapte.

Dar urme ale acestor substanțe se pot îndrepta spre consumatori, spune Rolf Halden, profesor și director al Centrului de Biodesign pentru Securitatea Mediului de la Universitatea de Stat din Arizona. Se crede că reziduurile de substanțe chimice contribuie la rezistența la antibiotice pe scară largă, spune el, și alimentele ecologice – care sunt produse fără antibiotice – „sunt în mod intrinsec mai sigure în acest sens.” Carnea și produsele lactate organice nu pot conține hormoni sintetici, care măresc riscul de cancer.

Mai mulți antioxidanți, în unele cazuri

Într-un studiu recent de șase ani din Jurnalul de Chimie Agricolă și Alimentație, cercetătorii au descoperit că ceapa organică a avut aproximativ 20% mai mult conținut antioxidant decât ceapa crescută convențional.

Cercetarea a fost „foarte bine făcută”, spune Guy Crosby, adjunctul profesorului de nutriție de la Școala Harvard Chan. Problema dacă alimentele ecologice sunt cu adevărat mai hrănitoare este încă discutabilă, adaugă el. „Dacă cercetătorii au ales să măsoare o altă vitamină sau minerală, s-ar fi putut găsi un alt rezultat”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.