Te-ai gandit ca daca vei consuma in mod regulat cantitati moderate de alcool riscul de aparitie a unei boli cardiovasculare este redus cu cel putin 40%?
Acest lucru a fost studiat in special la barbatii cu varsta de peste 40 de ani si la femeile aflate la menopauza. Ceea ce este si mai frapant este ca impactul benefic al consumului moderat de bauturi alcoolice a fost observat si la persoanele de peste 60 de ani.
Efectele alcoolului asupra sanatatii variaza de la persoana la persoana
Fiecare om este unic in felul sau si generalizarile trebuie evitate. Desi in cazul anumitor persoane consumul de bauturi alcoolice poate fi benefic, pentru alte persoane acest lucru poate fi daunator.
Cu toate acestea, anumite studii si cercetari stiintifice confirma faptul ca, pentru majoritatea oamenilor, consumul regulat si moderat de bauturi alcoolice poate preveni dezvoltarea bolilor cardiovasculare sau vasculare periferice, a diabetului zaharat de tip 2 si a calculilor biliari.
In anumite cazuri, consumul moderat de bauturi alcoolice poate avea un impact pozitiv si pentru reducerea riscului de a dezvolta reumatism, artrita sau pietre la rinichi.
1. Efectele consumului moderat de vin rosu
Anumite bauturi alcoolice, precum vinul rosu, au rolul de a-ti imbunatati semnificativ functiile sistemului circulator si de a reduce considerabil riscul dezvoltarii unei boli de inima.
Anumite vinuri, precum Pinot Noir, au in compozitia lor un numar limitat de antioxidanti in comparatie cu alte bauturi alcoolice – ceea ce poate fi un remediu potrivit care, utilizat in cantitati moderate, reduce riscul aparitiei anumitor probleme de sange, precum infundarea arterelor.
2. Prevenirea riscului dezvoltarii diabetului zaharat de tip 2
Conform anumitor studii, cantitatile moderate de bauturi alcoolice reduc riscul dezvoltarii diabetului zaharat cu pana la 30%. Studiile au fost efectuate asupra modului in care alcoolul stimuleaza nivelul de hormoni si cresterea cantitatii de insulina din organism.
In felul acesta, corpul proceseaza mult mai usor glucoza din sange, ceea ce confera o stare de energie placuta. In acelasi timp, cantitatea de zahar din organism este redusa considerabil, ceea ce reduce si riscul dezvoltarii diabetului.
3. Efectele benefice asupra functionarii creierului
Persoanele care consuma zilnic un pahar de alcool reduc cu cel putin 23% riscul de dezvoltare a unor tulburari sau complexe cognitive. Acest lucru se datoreaza in special imbunatatirii fluxului de sange din organism ca urmare a productiei de colesterol bun in sange.
In cantitati moderate te bucuri de beneficii nenumarate
Efectele benefice ale consumului moderat de alcool au fost, in general, remarcate si studiate la oamenii care consuma zilnic aceeasi cantitate de bautura alcoolica. De aceea, exista o diferenta uriasa intre a consuma intr-o zi doua pahare de alcool si in alta zi sapte. Prin urmare, consumul moderat este cel de maxim un pahar de bere sau vin pe zi. Orice incalcare a acestei limite compromite procesul de prevenire a diferitelor boli sau afectiuni.
Un pahar cu o bautura alcoolica este binevenit a fi consumat in timpul mesei. Majoritatea persoanelor care beneficiaza de efectele pozitive ale consumului moderat de baturi alcoolice obisnuiesc sa bea in timpul meselor.