“Speranța”: Un nou episod din seria “Adio, Tovarăși!” la TVR 1

Cel de-al treilea episod din seria documentară “Adio, Tovarăși!” va fi difuzat, joi 8 decembrie, de la ora 22.10, la TVR1.

Speranța” ilustrează evenimentele care au avut loc în perioada 1985-1987, printre care alegerea lui Mihail Gorbaciov ca Secretar General al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, reformele introduse de acesta și dezastrul de la Cernobîl. De asemenea, episodul oferă și detalii despre vizita lui Gorbaciov la o fabrică din București. Trei dintre foștii muncitori povestesc despre desfășurarea de forțe pentru a crea cele mai bune aparențe:

“Toți lăsau locul, adică nu mai avea cine să muncească. Se făcea numai curățenie: vopsit, aranjat, spălat… Nu se mai făcea producție câteva zile. N-aveai voie să fumezi înainte, te spălai pe dinți, trebuia să fii bărbierit, rașchetat…” Cu ocazia acestei vizite s-a realizat și o expoziție culinară, care era menită să lase falsa impresie de abundență. Muncitorii povestesc cu nostalgie cum gâsca pregătită special pentru demonstrație a fost furată și mâncată de cei din fabrică, ceea ce a iscat un mare scandal.
Mai multe despre nivelul de trai și lipsurile din acea vreme se pot afla și de pe platforma web “Adio, Tovarăși”, accesibilă la adresa romania.farewellcomrades.com.

O doamnă care a trăit în spatele Cortinei de Fier recunoaște că în URSS, spre deosebire de România, se puteau găsi și produse din Occident. Totuși, aceasta își reamintește de cozile interminabile, de nopțile petrecute în fața magazinelor, de listele de așteptare pe care trebuia să te înscrii. În plus, ea povestește despre cum împrumuta cărți de la colegi, aceasta fiind singura modalitatea de a avea acces la volumele dorite.

Serialul “Adio, Tovarăși!” este parte a evenimentului multimedia care marchează 20 de ani de la destrămarea U.R.S.S și care cuprinde și o platformă web, o carte, și multe alte acțiuni.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.