„Academicienii” – ediţie specială dedicată aniversării a 97 de ani ai academicianului Mihai Şora

Mihai Sora - Bucegi_SfinxDuminică, 10 noiembrie, telespectatorii vor putea urmări o ediţie specială a emisiunii „Academicienii”, care îl are ca invitat pe academicianul Mihai Şora, care a împlinit recent 97 de ani. Emisiunea este difuzată de la ora 19.00, la TVR 2,TVR HD şi online pe TVR+.

Regizorul Ioan Cărmăzan va încerca să descopere personalitatea unuia dintre cei mai cunoscuţi filosofi şi eseişti români, cu o prezenţă discretă, dar relevantă printre reperele intelectualităţii.

Mihai Şora s-a născut în 7 noiembrie 1916, la Ianova, în judeţul Timiş, în plină desfăşurare a Primului Război Mondial, tatăl său fiind preot ortodox. Fiind atras de filosofie, îşi face studiile în cadrul Universităţii din Bucureşti, unde urmează cursurile susţinute de Nae Ionescu şi de Mircea Vulcănescu, precum şi seminariile lui Mircea Eliade.

La începutul anului 1939 pleacă la Paris cu o bursă de studii, pentru a realiza, sub conducerea lui Jean Laporte, teza de doctorat cu titlul „La notion de la grâce chez Pascal”. În iunie 1940 părăseşte Parisul şi se stabileşte la Grenoble (între 1940 şi 1945), în anii ce urmează scriind prima sa carte – „Du dialogue Mihai Sorainterior”, care a fost publicată în 1947.

Printre volumele care îi poartă semnătura se numără „Sarea pământului” (1978), „A fi, a face, a avea” (1985), „Firul ierbii” (1998), „Câteva crochiuri şi evocări” (2000), „Locuri comune” (2004).

Mihai Şora a primit Premiul Uniunii Scriitorilor pe 1978 pentru „Sarea pământului” şi pe 1998 pentru „Firul ierbii”. Cunoscutul filosof a devenit membru de onoare al Academiei Române în anul 2012.

One thought on “„Academicienii” – ediţie specială dedicată aniversării a 97 de ani ai academicianului Mihai Şora

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.