Ziaristii romani de peste Ocean condamna decizia CNA de a amenda B1 TV

Asociaţia Jurnaliştilor Români din Statele Unite şi Canada răspunde apelului societăţii civile din România şi susţine presa liberă şi apărarea libertăţii de exprimare în ţara noastră. Ziariştii români de peste Ocean condamnă în termeni categorici decizia CNA de a amenda cu 70.000 de lei postul B1 TV pentru „delicte de opinie” contrare clasei politice corupte.

Aceştia au publicat o scrisoare deschisă prin care-și arată susținerea față de postul B1TV, în care precizează că decizia CNA este o încercare de reducere la tăcere a jurnaliştilor români cu opinii diferite de cele ale puterii.

„Amendarea opiniilor jurnalistului Robert Turcescu care a spus că, prin votul din „marţea neagră” de a avea o supraimunitate, „parlamentarii au pus la cale practic o lovitură de stat, au amputat Codul Penal ridicându-se deasupra legilor”, reprezintă un abuz de putere care nu este permis într-un stat democratic”, se arată în scrisoarea asociației.

Iată conținutul integral al documentului, publicat pe narpa.info:

„Asociatia Jurnalistilor Romani din SUA si Canada raspunde apelului societatii civile din Romania si se raliaza demersului pornit de aceasta pentru sustinerea presei libere si apararea libertatii de exprimare in Romania.

Condamnam in termeni categorici decizia CNA de a amenda cu 70.000 RON postul B1TV pentru “delicte de opinie” contrare clasei politice corupte  si consideram aceasta decizie o incercare de reducere la tacere a jurnalistilor romani cu opinii diferite de cele ale puterii.

Amendarea opiniilor jurnalistului Robert Turcescu care a spus ca, prin votul din “martea neagra” de a avea o supraimunitate, “parlamentarii au pus la cale practic o lovitura de stat, au amputat Codul Penal ridicandu-se deasupra legilor”, reprezinta un abuz de putere care nu este permis intr-un stat democratic.

“Imunitate parlamentara” exista si in Statele Unite, insa aceasta este limitata strict la declaratiile politice si vot.

In fara unor astfel de abuzuri evidente, presa are nu numai dreptul dar si obligatia de a informa opinia publica despre actiunile clasei politice. Destinele unui tari si ale cetatenilor ei sunt in mainile acestor politicieni, din acest motiv este important pentru populatie sa stie ce se intampla.

Prin faptul ca CNA a penalizat cu doar 50.000 RON atacurile la persoana si hartuirea mediatica practicate de postul Antena3 impotriva unor jurnalisti care critica puterea, actiuni care nu au nimic de-a face cu jurnalismul, iar “delictul de opinie” a fost sanctionat de aceeasi institutie cu 70.000, aceasta institutie a creat o premiza pentru ingradirea libertatii de gandire si expresie a institutiilor si a persoanelor din Romania.

Ne exprimam, de asemenea, ingrijorarea pe aceasta cale si fata de amenintarile pe care le primesc jurnalistii ce chestioneaza alesii de la diferite nivele. Ne referim aici inclusiv la amenintarea facuta recent de Gheorghe Bunea-Stancu, presedintele consiliului judetean  Brăila, care i-a spus unei jurnaliste că-i dă “picioare-n gură” pentru că i-a pus o întrebare incomodă.

Citeste totul aici

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.