Victor Ponta: “O sa fac tot ce tine de mine sa evit un conflict cu Traian Basescu”

• Pe 13 mai, la “Dupa 20 de ani”

Premierul Victor Ponta a fost invitatul lui Cristian Leonte in editia de duminica, 13 mai, a emisiunii “Dupa 20 de ani”, difuzata de Pro Tv de la ora 10.00.

Jurnalistii Claudiu Pandaru (redactor-sef Gandul.info) si Cristian Hostiuc (director editorial “Ziarul Financiar”) au incercat sa afle pentru telespectatorii Pro Tv care sunt intentiile guvernului Ponta, temele principale ale emisiunii atingand subiecte referitoare la majorarile salariale, politica externa, planurile de dezvoltare si nu in ultimul rand relatia cu presedintele Basescu.

“Saptamana viitoare gasim o solutie pentru TVA-ul la drepturile de autor”, a afirmat Victor Ponta in premiera, la Pro Tv, argumentand aceasta decizie prin faptul ca “nu trebuie sa folosesti instrumente fiscale pentru a lupta impotriva mass-media”.

Premierul a mai declarat ca, de la 1 iunie, “se va incepe rambursarea catre pensionari a cotelor de sanatate incasate ilegal” si ca, pana la noua vizita a delegatiei FMI, guvernul va arata de unde va lua banii pentru a-si tine cuvantul si in ceea ce priveste reintregirile salariale. Victor Ponta a afirmat, la “Dupa 20 de ani”, ca fondurile necesare pentru reintregirile salariale se vor face si printr-o mai buna colectare la buget, proces inceput deja de fostul premier Ungureanu, dar si prin taierea “cheltuielilor clientelare”. Totodata prim-ministrul Romaniei a subliniat ca nu va fi incalcata tinta de deficit bugetar de pana in 3%.

“Romania are potential de crestere economica”, a afirmat premierul Ponta, care adauga ca este insa esentiala crearea unui climat de afaceri care sa permita infiintarea de noi locuri de munca, dar si specularea unor motoare de crestere cum ar fi agricultura sau energia. De asemenea, deschiderea altor piete decat cele din UE ar favoriza o crestere a exporturilor, premierul afirmand ca are in vedere o vizita la Beijing in viitorul apropiat.

In premiera, la Pro Tv, Victor Ponta a mai afirmat ca pe 1 iunie va avea loc la Bucuresti o intalnire a prim-ministrilor din mai multe tari europene care au nevoie de mecanisme financiare de sprijin de la UE.
Cota de impozitare diferentiata a fost un alt subiect dezvoltat de Victor Ponta la “Dupa 20 de ani”. Premierul a afirmat ca au fost facute calcule asupra impactului bugetar al acestei decizii si, chiar daca efectul va fi unul negativ, va fi contracarat prin alte masuri pozitive.
Terminam cu povestea fondului de rezerva al Guvernului”, a afirmat Ponta, care a spus ca acesti bani nu pot fi folositi “o data la doua luni, ca sa-ti finantezi primarii”. “Taiem contractele dubioase”, a mai afirmat Victor Ponta, explicand ca orice economie bugetara va merge in cofinantarea proiectelor europene.

Cat priveste proiectul Rosia Montana, Victor Ponta a lansat o acuzatie la adresa presedintelui Traian Basescu pentru ca face “lobby pentru o companie privata”.
Garantii de siguranta pentru mediu, renegocierea participatiei statului roman si, de asemenea, siguranta ca acest proiect nu se face “pentru un presedinte sau prim-ministru, ci pentru statul roman” – acestea sunt, in opinia premierului Ponta, cerintele pentru ca proiectul Rosia Montana sa demareze.

Nu voi ridica primul sabia”, a spus Victor Ponta referindu-se la relatia cu presedintele Basescu, insa a lamurit ca nu va accepta nici ca unii dintre consilierii prezidentiali sa atace ministrii.
Prim-ministrul Ponta s-a declarat multumit de rezultatul alegerilor din Franta, cu atat mai mult cu cat a recunoscut ca este “un fan declarat al lui Francois Hollande”. Victor Ponta e convins ca rezultatul alegerilor din Franta va schimba multe si la nivel european, pentru ca, pe langa disciplina financiara si austeritate, liderii din UE isi vor concentra atentia si asupra unui pact de crestere economica si de locuri de munca. Si pentru Romania este benefica alegerea lui Hollande, crede Ponta, pentru ca exista astfel oportunitatea de a se relua parteneriatul strategic cu Franta.

Desi se declara un “adversar al lui Traian Basescu”, Victor Ponta spune ca va face tot posibilul ca sa evite un conflict cu Traian Basescu. Insa este hotarat sa se implice si in relatiile externe ale Romaniei. “Cine merge la Consiliul European sa reprezinte pozitia Romaniei merge cu un anumit mandat”, a punctat premierul Ponta.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.