Valeri Gherghiev, exclus din Academia Regală de Muzică din Stockholm

valeri gherghiev

Marele dirijor rus Valeri Gherghiev a devenit Valeriu Gherghef.  La reuniunea Academiei Regale de Muzică, din 10 octombrie, a fost luată decizia de a fi exclus Valeri Gherghiev, dintre membrii străini.

„A fost exclus pentru refuzul său de a lua atitudine împotriva invaziei Rusiei din Ucraina. Era o poziție pe care i-o ceruse Academia, având în vedere binecunoscuta relație strânsă a lui cu Vladimir Putin. Decizia a fost luată după o analiză amănunțită, la inițiativa consiliului academiei.”

Academia a amintit că a avut un rol activ în sprijinul Ucrainei de la începutul războiului prin contactele cu colegii de la alte instituții muzicale din Suedia pentru a coordona primirea muzicienilor ucraineni și a studenților în domeniu.

De asemenea, a demarat strângerea de fonduri pentru reconstrucția vieții muzicale din Ucraina.

Academia a mai declarat:

„O lume occidentală unită se opune invaziei Rusiei în Ucraina – așa face și Academia Regală de Muzică. Faptul că Gherghiev nu ia poziție împotriva invaziei, de pe poziția sa de strălucire internațională, influență și reputație, este foarte grav, mai ales având în vedere relația lui apropiată cu regimul Putin.”

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.