Valentin Şerban. Povestea puţin cunoscută a violonistului care a câştigat Concursul „George Enescu”

valentin şerban

Valentin Șerban (31 de ani) a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional „George Enescu”, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius la Ateneul Român.

Șerban a câștigat Premiul I al Secțiunii de Vioară, acompaniat de Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta cunoscutului dirijor Wilson Hermanto. Pe locul 2 s-a situat Jae Won Wee din Coreea de Sud, iar pe 3 – Tassilo Probst din Germania.

În vârstă de 31 de ani, Valentin Șerban a obținut diploma de licență la Universitatea Transilvania din Brașov și a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz (Austria), sub îndrumarea Silviei Marcovici.

A concertat în România, Franța, Germania, Austria și Italia. Este membru al Orchestrei „Les Dissonances” din Paris din 2018 și concert-maestru invitat al Orchestrei Române de Tineret.

Ioana Turcu, fostă colegă cu Valentin Șerban, scrie pe Facebook un text, în care dezvăluie cum autoritățile române și-au bătut joc de violonist, cum l-au pus la punct pentru că-și luase prea mult elan în carieră la o vârstă fragedă.

A deranjat încă de la prima repetiție. Nu e frumos să te prezinți cântând toate notele perfect! Trebuie să «mai tai din ele» (vorba lui Franz Iosef în «Amadeus») și, culmea ironiei, se repeta chiar «Răpirea din Serai»!

Așa cum noi i-am intuit geniul imediat, l-au mirosit și hienele din OCC (Opera Comică pentru Copii), unde fantoma lui Verdeț și-a găsit culcuș veșnic. L-au mutat din postul de concertmaestru la ultimul pupitru, mai târziu l-au trimis la vioara a doua (să învețe de la «maeștri», nu vii tu, un tânăr super-pregătit, să cânți perfect într-o orchestră bugetară din România!).

L-au sancționat disciplinar cu tăiere din salariu, acoperiți evident de multe hârtii, pentru care motiv credeți? Nu a distrus instituția, nu a lipsit de la repetiții sau spectacole, nu a venit turmentat sau a deranjat ordinea publică! Nu, l-au sancționat pentru că și-a permis să vină într-o sală liberă să studieze cu un cvartet! L-au umilit, șicanat și batjocorit până într-o zi când nu a mai suportat și a plecat de bunăvoie.

Oare cum se simt astăzi acești minunați bugetari aflând că ieri Valentin Șerban a câștigat concursul «Enescu»? Eu aș da orice să-i văd cum își mănâncă unghiile, m-aș duce cu toate sancțiunile lor și le-aș lipi pe ușa marii instituții! Asta face statul român, prin funcționarii săi mărunți, înguști la minte și roși de invidie bolnăvicioasă, cu valorile care se ridică prin talent și muncă: le îngroapă în hârtii și sancțiuni disciplinare pentru că îndrăznesc să-și facă treaba prea bine!

Dar dormiți liniștiți, Viorica face strategii la BNR și impostorii, pseudo-intelectualii și șefuleții din OCC sunt tot acolo, plătiți bine din banii noștri!

Peste toată mocirla, în pofida tuturor piedicilor, în molozul cultural și în mizeria din lumea «cultă» a muzicii, Valentin este un învingător, un talent impresionant care a cântat divin și a câștigat unul dintre cele mai mari concursuri internaționale!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.