TVR 1 transmite în direct Slujba de Înviere de la Patriarhie. Ce programe a pregătit TVR 1 de Paşte

În Noaptea de Înviere, de la 23.30, TVR 1 va transmite o nouă ediţie în direct Universul credinţei dedicată Sărbătorii Paştelui. În prima parte, moderatorul Corneliu Vlad Matache va sta de vorbă cu profesorul doctor Laurenţiu Tănase, de la Facultatea de Teologie din Bucureşti, despre percepţia UniversulCredintei-Pastesocietăţii româneşti contemporane asupra Sărbătorii Paştelui, despre obiceiurile specifice acesteia (facerea lumânărilor, închistritul ouălor), despre Icoana Învierii şi semnificaţia reprezentărilor, precum şi despre cum percep şi înţeleg tinerii Învierea.

Slujba de Înviere va fi transmisă de asemenea în direct de TVR 1 de la Catedrala Patriarhală din Bucureşti, fiind oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Daniel.

 

Dobrogea, o zonă unică, Exclusiv în România

Descoperim o Românie multietnică alături de Cristian Tabără şi echipa sa, sâmbătă, 19 aprilie, de la ora 18.00, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+

În sâmbăta Paştelui, Cristian Tabără ajunge în Dobrogea, la martirionul de la Niculiţel şi la mănăstirea Cocoş. Ce este acela un martirion? De ce este important pentru credinţa creştină? Cine sunt Sfintii Mucenici Zoticos, Attalos, Kamasis şi Filippos? Telespectatorii TVR 1, TVR HD şi cei Exclusiv in Romania_4663care urmăresc Exclusiv în România online, pe TVR+, au şansa să afle răspunsurile tuturor acestor întrebări şi să cunoască, pe 19 aprilie, de la ora 18.00, alte unicate mondiale şi obiective demne de văzut şi admirat.

În aceeaşi ediţie, Cristian Tabără şi echipa Exclusiv în România poposesc şi în câteva sate lipoveneşti, Slava Rusă şi Slava Cercheză, unde descoperă nu doar cele mai vechi mănăstiri ortodoxe pe rit vechi din lume – Uspenia şi Vovidenia – dar şi ansamblul folcloric lipovenesc Slaveanka din Slava Cercheză.

Călătoria include şi urcarea în munţii Măcinului, unde gazda emisiunii de la TVR 1 şi echipa sa învaţă meşteşuguri uitate, în Luncaviţa, şi vizitează geamia din Măcin. O excursie în Dobrogea nu Exclusiv in Romania_4651putea să se încheie fără vizitarea vechii cetăţi Enisala.

Ce este o baie neagră? Dar o lejanka? Toate răspunsurile le aflăm în ediţia specială Exclusiv în România difuzată în sâmbăta Paştelui, la TVR 1, TVR HD şi www.tvrplus.ro, de la ora 18.00 când descoperim o Românie multietnică.

 

Poetul bucătar faţă în faţă cu bucătarul psiholog, la Politică şi delicateţuri

În ediţia specială de Paşte, Mircea Dinescu îl are ca invitat pe Antonio Passarelli. Emisiunea se difuzează la TVR 1, TVR HD, TVRi şi TVR+, duminică, 20 aprilie, la 14.30.

În sfânta zi de Paşte, Mircea Dinescu şi invitatul său, celebrul bucătar Antonio Passarelli mănâncă pe malul Dunării, la Cetate, un prânz îmbelşugat, gătit de ei înşişi, într-o „confruntare” prietenească şi plină de umor. Politică şi delicateţuri poate fi urmărită în fiecare duminică, la OLYMPUS DIGITAL CAMERA14.30, la TVR 1, TVR HD şi TVR Internaţional, precum şi online, pe TVR+.

Pe pajiştea de la Cetate, scăldată pe de-o parte de Dunăre şi străjuită pe cealaltă de un impunător şi elegant conac, cei doi „vrăjitori ai bucatelor” se pun pe treabă, păziţi cu străjnicie de câinii lui Dinescu şi înveseliţi de lăutarii de la Mambo Siria. Antonio îi pregăteşte poetului paste umplute la cuptor, o reţetă tradiţională de Paşte în ţara sa natală, Italia. Dinescu nu se lasă mai prejos şi pune pe grătar un calcan, ţinut bine până atunci în baiţ de vin cu zeamă de portocale. „Vedeta” meniului este, însă, un miel împănat cu usturoi verde şi slăninuţă, pus la proţap și stropit cu vin. De pe masă nu lipsesc ouăle vopsite, două soiuri de vin – alb şi roşu – şi pâinea de casă, frământată sârguincios încă de când s-a crăpat de ziuă, amestecată cu cartofi fierţi şi coaptă afară, într-un cuptor cu lemne. Masa e aşezată pe malul Dunării, iar cei doi bucătari iscusiţi ciocnesc ouă, gustă din bucate şi ascultă, de această dată, muzica unui alt taraf, numit „Merci Beaucoup”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAntonio Passarelli s-a născut în Calabria. La vârsta de 17 ani a început să lucreze într-un restaurant, pentru a-şi putea plăti studiile de psihologie la Universitatea Sapienza din Roma. A devenit bucătar şi a lucrat într-un restaurant până în 1982, când venirea unui nou proprietar care a lăsat standardele foarte jos l-a determinat să ia o pauză de aproape 9 ani, timp în care a lucrat în managementul comerţului en-gros şi şi-a terminat studiile.

În 1990 a venit în România şi a fost cuprins de dorul de a găti, care este, după cum mărturiseşte, „ca o femeie care te ispiteşte”. Astfel, în 1991 şi-a deschis primul restaurant la Timişoara şi, deşi plănuise să rămână la noi în ţară doar trei luni, sunt mai mult de 20 de ani de când locuieşte aici. Explicaţia pentru rămânerea sa în România este pe cât de simplă, pe atât de frumoasă: „aveam nevoie de un pic de pace”. Telespectatorii TVR 1 se vor bucura să îl regăsească pe simpaticul Antonio, cel care i-a făcut să zâmbească, dar şi să poftească, la Dănutz SRL.

Călătorie prin „Ţara lui Mitică”

Caragiale este invitatul special din ediţia Gala umorului de Paşti, cu Eda Marcus şi Dragoş Huluba, luni, 21 aprilie, de la ora 21.10, la TVR 1 şi TVR+

Călătorind, de mână cu maestrul Caragiale, prin „Ţara lui Mitică” – iată pretextul comic al ediţiei Eda Marcus si Dragos Huluba_8816speciale de Paşti a emisiunii Gala umorului. Vom întâlni, în această călătorie, personaje şi întâmplări de tot hazul, evidenţiind talentul românului de a-şi lua „în balon” propria persoană, sau de a ieşi cu zâmbetul pe buze din orice situaţie… Eda Marcurs şi Dragoş Huluba readuc la viaţă alte momente memorabile de umor românesc autentic, la TVR 1 şi online, pe www.tvrplus.ro, pe 21 aprilie, de la ora 21.10, într-o ediţie specială a emisiunii ce pune în valoare extraordinara Arhivă a Televiziunii Române.

La întâlnirea „de gală” cu Nenea Iancu, devenit proaspăt „colaborator al Televiziunii Române”, vor fi prezenţi artişti de excepţie ai filmului, teatrului şi spectacolelor de varietăţi: Radu Beligan, Toma Caragiu, Amza Pellea, Dem Rădulescu, Marin Moraru, Stela Popescu, Puiu Călinescu, Octavian Cotescu, Coca Andronescu, Horaţiu Mălăele şi alţii, autorii unei antologii a hazului, realizată, de-a lungul a peste şase decenii de televiziune, de toţi aceşti „monştri sacri” ai comediei româneşti.

Ediţii „Let It Be” Beatles – Noaptea care a schimbat America

• Luni, 21 aprilie, ora 22.35 – două ore de muzică şi istorie The Beatles la TVR 1

Paul McCartney şi Ringo Starr vor cânta împreună în show-ul „Let It Be” Beatles – Noaptea care a schimbat America, pe care TVR 1 îl difuzează pe 21 aprilie, de la 22.35. De asemenea,

The Eurithmics s-au reunit pentru o noapte, Annie Lenox şi Dave Stuart acceptând provocarea "The Night That Changed America: A GRAMMY Salute To The Beatles" - Showorganizatorilor tocmai pentru acest eveniment cu totul special.

Pentru a sărbători 50 de ani de la unul dintre momentele istorice ale muzicii şi televiziunii,  The Recording Academy®, AEG Ehrlich Ventures şi CBS au organizat pe 9 februarie 2014 un mare eveniment. Noaptea care a schimbat America: Un salut Grammy adresat trupei The Beatles a vizat sărbătorirea moştenirii remarcabile pe care legendarul grup englezesc, de şapte ori câştigător al premiilor Grammy, a lăsat-o lumii întregi. Artişti de top ai zilelor noastre au urcat pe scenă pentru a interpreta cântecele celor patru băieţi fantastici. Spectacolul a fost difuzat de CBS pe 9 februarie, exact la 50 de ani de la data când The Beatles au avut prima apariţie televizată în The Ed Sullivan Show.

Documentarul va include momente de arhivă din istoria trupei The Beatles, pornind din celebra noapte a lui 1964, şi va urmări lansările de hituri ale grupului, precum şi un extraordinar show care va reuni mari nume ale muzicii şi divertismentului de azi.

Numeroase staruri s-au aliniat pentru acest eveniment istoric – fie pentru a interpreta hiturile "The Night That Changed America: A GRAMMY Salute To The Beatles" - ShowBeatles-ilor, fie pentru a prezenta în acest show: The Beatles LOVE by Cirque du Soleil, Kate Beckinsale, Jeff Bridges, Gary Clark Jr., Johnny Depp, Dave Grohl, Eric Idle, Imagine Dragons, Alicia Keys & John Legend, Anna Kendrick, David Letterman, LL COOL J, Jeff Lynne, Maroon 5, John Mayer & Keith Urban, Brad Paisley & Pharrell Williams, Katy Perry, Sean Penn, Ed Sheeran, Joe Walsh, Stevie Wonder.

Programul complet al evenimentului, transmis în exclusivitate de TVR 1 pe 21 aprilie, de la 22.35, mai jos:

Maroon 5                                                         „All My Loving”, „Ticket To Ride”
John Mayer & Keith Urban:                            „Don’t Let Me Down”

Ed Sheeran:                                                     „In My Life”

Imagine Dragons:                                             „Revolution”

Stevie Wonder:                                                „We Can Work It Out”

Alicia Keys & John Legend:                            „Let It Be”

Katy Perry:                                                      „Yesterday”

Eurythmics:                                                     „The Fool On The Hill”

Dave Grohl & Jeff Lynne:                               „Hey Bulldog”

Brad Paisley & Pharrell Williams
w/The Beatles LOVE by Cirque du Soleil:       „Here Comes The Sun”

Jeff Lynne & Joe Walsh:                                 „Something”

"The Night That Changed America: A GRAMMY Salute To The Beatles" - ShowGary Clark Jr., Dave Grohl & Joe Walsh:        „While My Guitar Gently Weeps”

Ringo Starr:                                                      „Matchbox”, „Boys”, „Yellow Submarine”

Paul McCartney:                                              „I Saw Her Standing There”, „Get Back”,

„Birthday”
Toţi artiştii în final:                                          „Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”,

„With A Little Help From My Friends”, „Hey Jude.”

 

Prima apariţie a trupei The Beatles la The Ed Sullivan Show este unul dintre cele mai urmărite momente din istoria televiziunii – cu 74 de milioane de oameni conectaţi să urmărească cei patru englezi interpretând patru dintre melodiile lor, într-un program de varietăţi cu durata de o oră. Este considerat de mulţi istorici şi critici drept unul dintre momentele cheie în muzică şi televiziune.

Spectacolul pe care telespectatorii TVR 1 îl vor urmări a doua zi de Paşti va scoate în evidenţă şi va contextualiza impactul muzical, cultural şi istoric al grupului The Beatles, precum şi legendara lui carieră.

Photo Courtesy of The Recording Academy® /Wireimage.com © 2014

Photograph credits: Kevin Mazur, Kevork Ojansezian, Michael Caulfield, Lester Cohen

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.