Trei ciobani au încercat să salveze o vacă, din ghearele unui urs

oug

Un nou episod tragic în relația om-urs a avut loc vineri seară, în apropierea unei stâne din Harghita. Trei ciobani au încercat să salveze o vacă din ghearele și colții ursului.

Fiara s-a enervat, a abandonat vaca și i-a atacat pe ei. Bilanțul e înfiorător: un cioban (de 26 de ani) a fost găsit mort a doua zi, iar altul a trecut printr-o operație de 7 ore, pentru a-i fi salvată viața. Unul singur a scăpat nevătămat.

Cei trei bărbați au fost atacați de urs lângă o stână din județul Harghita, la granița cu Suceava. Unul dintre ei a ajuns în stare gravă la spital, iar altul a fost căutat fără succes vineri seara, fiind dat dispărut. A doua zi, a fost găsit mort în pădure.

Ciobanul rănit a fost transportat la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi, unde a fost operat timp de 7 ore de echipe mixte de medici ORL şi de chirurgi maxilo-faciali, potrivit Agerpres.

Coordonatorul SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu, a informat că bărbatul avea traumatism cranio-cerebral sever, parieto-temporal drept, plăgi muşcate cu amputaţie de degete şi leziuni la nivel abdominal, precum şi fracturi faciale multiple. Omul fusese sfâșiat și zdrobit de urs. E un miracol că el a rămas în viață după asemenea ravagii.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că ursul agresiv, care vinseri seară a omorât un cioban și l-a rănit grav pe altul, va fi omorât prin împușcare. El a precizat că autoritățile locale au elaborat documentația pentru emiterea acordului de extragere a animalului.

Tanczos Barna: Continuă, să facem paşii pentru a soluţiona problema urşilor

„Noi victime ale urșilor au fost înregistrate în România după ce, noaptea trecută, un urs a atacat trei persoane în zona montană a județelor Suceava și Harghita. Un bărbat de 26 de ani a decedat, iar altul este internat în spital în stare critică. Încă mai așteptăm ca autoritățile abilitate să finalizeze investigațiile, însă un lucru este clar: ursul reprezintă un pericol real astăzi în România.

În cursul nopții, Jandarmeria, Garda de Mediu și Agenția de Mediu Harghita au elaborat documentația necesară emiterii acordului de extragere a animalului care a cauzat decesul persoanei.

Ministerul Mediului va continua să facă toți pașii necesari pentru a soluționa problema urșilor în România. Am pregătit cadrul legal pentru intervenția imediată în intravilanul localităților și vom lua toate măsurile necesare reducerii contactelor (întâlnirilor) om-urs, pentru a asigura atât siguranța cetățenilor, cât și protejarea speciei.

Transmit sincere condoleanțe familiei îndurerate și cred, în continuare, că nimic nu poate fi mai presus de viețile oamenilor.

Trebuie să fim raționali și să aplicăm măsuri prin care să reducem la minimum riscul producerii unor asemenea evenimente în viitor.”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.