TORA VASILESCU – o actrita fericita cu viata pe care o traieste

A fost pe rand Maria in filmul “Cursa” al lui Mircea Daneliuc, a jucat in “De ce trag clopotele, Mitica”, Croaziera”, ” Glissando”.  A fost Celia Serghie in “Regina” si mai apoi in “Mostenirea”, serial difuzat la Pro TV.

Tora Vasilescu s-a nascut pe malul Dunarii, la Tulcea si primul ei contact cu scena a avut loc la 5 ani, cand bunica a dus-o pe o scena dintr-o scoala din Tulcea să spuna o poezie. La “Doamne de poveste”, Tora Vasilescu isi aminteste cum a intrat din prima in rol si cat de mult i-a placut.

Actrita a crescut mai mult in curtea bunicilor si-si aminteste cat de mult ii era dor de mama.

In primii ani de viata nu imi aduc aminte decat de bunica mea, pentru ca mama a trebuit sa lucreze la oras si pe mine, cum era moda timpului, cred ca e firesc si acum, bunicii m-au crescut. Si acum imi vine sa lacrimez cand imi aduc aminte  de o secventa – un copil care plangea la coltul casei. Si atunci mi se pare ca copilaria mea a fost trista, dar sigur am si momente in care mi se pare ca locul acela aproape uitat de lume, langa lacul Razal, este reperul meu de puritate”.

Ambitioasa, Tora Vasilescu si-a dorit sa ajunga actrita si, din mii de candidati, a intrat  la facultatea de Teatru. A absolvit Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” Bucuresti în 1976, clasa prof. Eugenia Popovici, si in anul intai a trecut printr-o adevarata trauma : un avort, ilegal in acele vremuri.

Atunci era interzis avortul, chiuretajul,  puteau sa te prinda. A fost ceva ingrozitor, m-am dus undeva in apropierea Tulcei,  intr-o localitate, pentru  ca era doctor acolo tatal unei colege. Eu am zis ca, daca plang, o sa ma ajute, dar m-a refuzat. I s-a facut mila moasei de mine, a scos trusa din spital si m-a “facut” la ea acasa, dar pe viu. Asta se intampla noaptea si eu fredonam, ca sa nu ma auda nimeni, o melodie care era melodia mea si a fostului meu iubit.  A doua zi, la 5, in tren si cu hemoragie m-am gandit ca l-am avut pe Dumnezeu langa mine”.

Dupa zeci de ani de roluri pe scena sau pe micul ecran, Tora Vasilescu a ales linistea. In prezent locuieste intr-o casa ecologica in Buftea, ii place sa cultive si sa ingrijeasca plante, adora florile si animalele (are trei lupi alsacieni) si este o femeie plina de energie si optimism, calitati pe care le impartesteste dumnica, de la 16.30, la “Doamne de poveste”.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.