“Ţinutul gazului”, un documentar de Oscar, duminică, de la ora 20.00, pe B1 TV

În plină dispută privind exploatarea gazelor de şist, B1 TV va difuza, în exclusivitate, documentarul “Ţinutul gazului” (“GasLand”). În această duminică, de la ora 20:00, în cadrul emisiunii “Special B1”, moderate de Nadia Ciurlin, B1 TV prezintă acest documentar american din anul 2010, despre efectele nocive pe care le presupune exploatarea gazelor de şist.

Nominalizat la Premiul Oscar la categoria Cel mai bun film documentar, în 2011, “Ţinutul gazului” are acţiunea centrată pe diverse comunităţi din Statele Unite ale Americii, care au de suferit după exploatarea gazelor din zonele în care trăiesc. Mai concret, accentul este pus pe o anumită metodă de foraj orizontal şi fracturare hidraulică, despre care se presupune că are un impact dezastruos asupra mediului şi sănătăţii oamenilor.

Regizorul Josh Fox îşi începe naraţiunea de la momentul în care a intrat în posesia unei scrisori, în luna mai 2008, primită de la o companie de gaz natural, care se oferea să închirieze proprietatea familiei sale din Milanville, Pennsylvania pentru suma de 100.000 de dolari, cu scopul declarat de a fora gaz. Fox a studiat modul în care comunităţile din Vest sunt afectate de valul de exploatări din ultimul deceniu. Realizatorul acestui documentar excepţional a petrecut mult timp cu oamenii în propriile case şi pe proprietăţile lor din Colorado, Wyoming, Utah ori Texas şi a discutat cu nenumărate persoane care au boli cronice, din cauza aerului şi apei contaminate.

Documentarul conţine mărturii ale diverşilor politicieni, oameni de ştiinţă, experţi din industria gazului şi a fost realizat în aproximativ un an şi jumătate.

Regizorul documentarului “Ţinutul gazului” a câştigat premiul special al juriului la Festivalul de film Sundance, în 2010, dar şi un Emmy, în 2011, pentru programe de non-ficţiune.

După difuzarea documentarului, Nadia Ciurlin va dezbate acest subiect controversat din studioul B1 TV, alături de economistul Ionel Blănculescu, parlamentarul Remus Cernea şi jurnalistul B1 Andrei Bădin.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.