Texte de Franz Kafka se găsesc acum online, la Biblioteca Naţională din Israel

kafka

Biblioteca Naţională din Israel a publicat online, pentru prima dată, o colecţie de manuscrise, scrisori personale şi desene ale scriitorului evreu Franz Kafka, potrivit dpa.

Colecţia este acum online după „un proces intens de ani”, a precizat Biblioteca miercuri, adăugând că este una dintre cele mai mari de acest fel. Printre lucrări se află un carnet de studii ebraice al lui Kafka, dar şi trei ciorne la „Pregătiri pentru o nuntă la ţară”. Documentele provin din arhiva legatarului testamentar al lui Kafka, cel mai bun prieten al său Max Brod.

Brod a fost unul dintre cei mai cunoscuţi susţinători ai literaturii de limbă germană din Praga în prima jumătate a secolului al XX-lea. Înainte de moartea sa în 1924, Kafka i-a cerut lui Brod să-i ardă scrierile. În schimb, Brod le-a publicat, aducându-i postum lui Kafka faima la nivel mondial.

După moartea lui Brod în 1968, lucrările au ajuns la fosta sa secretară Esther Hoffe, care a vândut câteva texte şi a păstrat altele în seifuri la Tel Aviv şi Elveţia. După moartea ei, le-a lăsat moştenire fiicelor sale, ambele au decedat.

După mai mulţi ani de litigii în tribunale din Germania, Elveţia şi Israel, documentele păstrate de Brod au ajuns la Biblioteca din Ierusalim.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.