Suedia castiga Eurovision 2012. Romania se intoarce cu locul 12

România, calificată în finală din poziția a treia (după Rusia și Albania, conform votului juriului de specialitate și al televotingului din prima semifinală), a încheiat Eurovision Song Contest pe locul 12, cu 71 de puncte. Piesa ”Zaleilah” interpretată de Mandinga a primit 12 puncte doar din Moldova și 10 doar din Spania. Vecinii din Bulgaria, Ungaria și Ucraina au sărit România la împărțirea punctelor.

Finala s-a desfăurat în impresionanta sală Baku Crystal Hall, din capitala Azerbaidjanului, în fața a 25.000 de spectatori și a putut fi urmărită în direct pe TVR 1, TVR HD și TVR Internațional. Pe lângă transmisiunea online de pe tvr.ro, pe www.tvrinfo.ro a fost prezentată și o versiune LIVE TEXT cu informații în exclusivitate din culisele Eurovision 2012.

Competiția a fost câștigată, pentru a cincea oară, de Suedia, cu 372 de puncte. Pe următoarele locuri s-au clasat Rusia (259 puncte) și Serbia (214).
Deși România a fost cotată de casele de pariuri, în premieră, ca fiind una dintre favorite, ocupând locul 5 sau 6 în clasamentele acestora, după finală țara noastră s-a clasat pe locul 12. Alte țări considerate forțe în domeniul muzicii, printre care Marea Britanie, Franța și Grecia, au fost lăsate în urmă de România.

”România s-a aflat cel puțin pentru două săptămâni în lumina reflectoarelor. Nu am exagerat sperând la un loc fruntaș, atâta timp cât casele de pariuri ne dădeau favorita 5-6, presa internațională ne-a acordat o atenție deosebită, iar forumurile dedicate Eurovision au fost mai toate favorabile României și laudative la adresa trupei Mandinga. Cred că nu este niciun păcat să speri, să-ți dorești și mai ales să crezi în șansa țării pe care o reprezinți cu mândrie. Din păcate votul a lăsat de dorit în finala Eurovision”, declară Dan Manoliu, șeful delegației României la Eurovision.

Imediat după anunțarea clasamentului final, jurnaliști din Marea Britanie, Australia, Azerbaidjan, Spania, Belgia, Moldova și Israel au felicitat România pentru prezența la Eurovision și s-au declarat surprinși de clasarea din finală, considerând că Mandinga ar fi meritat dacă nu un loc pe podium, cel puțin unul între primii zece.
Suntem mândri că am avut ocazia să reprezentăm România la cel mai important concurs muzical european. Ne pare rău că nu am reușit să aduce un loc mai bun pentru țara noastră, dar Dumnezeu ne este martor că am muncit enorm și ne-am dedicat integral acestui concurs, alături de echipa TVR. Noi am oferit tot ceea ce am avut mai bun pe scenă. Vă mulțumim pentru susținerea din această perioadă și încrederea în trupa Mandinga! E normal să fim ușor triști, pentru că aveam toate semnele că vom obține un loc mai bun pentru România, dar știind că am oferit totul pe scenă și că multe alte țări cu piese bune au rămas în urma noastră, credem că locul 12 este unul onorant”, comentează Elena Ionescu, solista trupei Mandinga.

De la cine a primit România puncte în finala Eurovision Song Contest 2012:

12

10

8

7

6

5

4

3

2

1

Moldova Spania Grecia Azerbaidjan Irlanda Turcia Belgia Franta Danemarca
Italia Israel Portugalia Cipru Rusia

 

România la Eurovision

Televiziunea Română (TVR), membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993, dar s-a calificat şi a participat la finala concursului în 1994.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem -Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi -Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Citeste si

Loreen din Suedia a câştigat competiţia. Eurovision se va desfăşura la Stockholm

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.