Schimburi acide de replici intre Constantin Trofin si Lucia Hossu Longin. Scrisoarea deschisa a realizatorului „La Mustata”

Constantin Trofin este gasit vinovat de catre Lucia Hossu Longin pentru situatia dramatica in care se afla Televiziunea Publica. Dupa Andreea Pora, Ioana Lupea, Mircea Marian, si  realizatorul „La Mustata” a devenit tinta atacurilor Luciei Hossu, care-l acuza, in mod nejustificat, ca realizeaza emisiuni de 100.000 de euro pe luna, de o calitate indoielnica, cu accente triviale. Intr-o scrisoare deschisa, realizatorul „La Mustata” isi face publice datele din contractul cu Televiziunea Publica si sumele incasate.

Puteti citi  mai jos scrisoarea deschisa adresata de Constatin Trofin Luciei Hossu Longin, raspunsul acesteia, precum si replica realizatorului TV.

 

Stimata doamna Lucia Hossu Longin,

V-am respectat intotdeauna si v-am considerat un profesionist de frunte.

In ultimul timp ati declarat in presa lucruri neadevarate despre mine si despre emisiunea „La Mustata” pe care o realizez de luni pana joi pe TVR2.

Sunt convins ca un profesionist ca dumneavoastra, care verifica informatiile pe care le primeste, a fost dezinformat, nu stiu de catre cine si in ce scop. Cert este ca declaratiile dumneavoastra m-au afectat personal, mi-au afectat capacitatea de munca, au afectat relatiile mele cu colegii si imaginea mea in institutie si in afara ei.

Din respect pentru public dar şi pentru a respecta rigorile profesiei de jurnalist, am datoria  de a corecta cateva afirmatii pe care le-ati facut despre mine si emisiune dupa ce ati fost intoxicata cu date false.

Bugetul de  cheltuieli directe al emisiunii La Mustata este de patru ori mai mic decat ati declarat dumneavoastra, lucru verificabil prin consultarea devizului cod buget B 210.2.60. Cifra de „peste 100.000 de euro” nu are nici o acoperire .

Calitatea emisiunii este certificata de feedback-ul excelent, de presa unanim pozitiva si de cele doua note de 10 primite de la TV Mania.

Emisiunea este constant intre cele mai urmarite programe de pe TVR2, in multe cazuri lider de canal si in foarte multe cu audiente care depasesc TVR1 in acelasi interval orar. In acest sens se pot consulta datele oficiale de audienta.

Ati afirmat ca nu intelegeti de ce iau bani pentru emisiune  daca tot iau salariul de redactor sef.  Nu imi aloc singur acesti bani, este un onorariu negociat cu superiorii mei, in limite perfect rezonabile si in cadru perfect legal.De ce iau bani pe emisiune ? Pentru ca fisa postului de redactor sef nu prevede realizarea si moderarea de emisiuni in direct cu public, patru editii pe saptamana. Este o chestiune normala ca munca prestata sa fie platita. Cei care realizeaza show-uri zilnice in prime time in direct, si doar ei, inteleg ce inseamna asta, de la stressul continuu la efectele asupra sanatatii. E normal sa nu te supui pe gratis la asa ceva. Nimeni nu accepta in piata de televiziune din Romania o astfel de sarcina pentru o asemenea suma…….Citeste totul aici

 

Domnule Trofin,

Îmi pare rău că intraţi într-o polemică în care argumentele  financiare nu vă susţin.
Sigur dacă Televiziunea mergea strălucit poate că aveaţi tot dreptul să încasaţi sume mari. Dar Televiziunea este la pământ, colegii noştrii au salarii îngheţate de 4-5 ani, e cu atât mai discrepant regimul de finanţare a unor angajaţi aflaţi în posturi de conducere, cazul dumneavoastră.
Conform datelor de la onorarii dvs. încasaţi 985 ron pe ediţie.  Înmulţiţi cu 4 ediţii pe săptămână şi cu 4 săptămâni, rezultă 157.000 de milioane, lunar.
Aţi spus că această sumă reprezintă realizarea şi moderarea de emisiuni în direct. „Emisiune originală al cărei proiect vă aparţine”.
Dar TVR plăteşte la o ediţie, să spunem aceea din martie a.c.
Scenariu – 1.500 lei
Comentariu – 1.000 lei
Comentariu – 1.000 lei
Scenariu – 1.000 lei
Grafică – 4.500 lei
Scenariu – 7.500 lei
Comentariu – 1.400 lei
Grafică – 3.000 lei
Comentariu – 1.000 lei
Scenariu – 2.000 lei
În total 239.000 pe ediţie alte drepturi de autor.
De asemenea vă regăsesc în lista onorarii pe aceeaşi lună cu plată moderare 14775?!
Alte trei roluri plătite cu 4.500, solişti cu 900. Menţionez că actorii plătiţi cu 4.500 nu sunt nume cunoscute.
Cine se uită la emisiunile dvs. descoperă o figuraţie ca la stadion care nu-şi justifică raţiunea prezenţei în platou, plătită şi aceasta cu circa 3.000 lei (2.827) pe ediţie……..
Citeste totul aici

 

Stimata doamna Lucia Hossu Longin,

Va multumesc pentru raspuns. DECI V-ATI DOCUMENTAT SI CONFIRMATI CA:

–       emisiunea mea nu costa 100.000 de euro pe luna cum ati declarat in presa, ci 300 milioane  lei vechi pe luna dupa noua dumneavoastra  socoteala. (Atentie, sumele precizate de dumneavoastra ca fiind pe editie sunt de fapt pe 19 editii, adica o luna intreaga.) Adica 6800 euro pe luna. Numai dumneavoastra stiti cum v-ati incurcat in socoteli.  De fapt, corect este 7.000 RON pe editie, buget aprobat si niciodata depasit. (Aproximativ 1600 euro pe editie).

–       nu realizez venituri din drepturi de autor in valoare de peste 200.000.000 lei vechi cum ati declarat in presa si nici 157.000 de milioane cum ati scris in raspuns. Venitul meu din drepturi de autor pe luna mai, calculat de dumneavoastra la 15.700 RON reprezinta sumele BRUTE pentru 19 EDITII, din care se retin impozit, contributie la asigurari  sociale si somaj.

In ceea ce priveste calitatea emisiunii nu pun la indoiala gusturile dumneavoastra rafinate, insa am contribuit la consolidarea unui tronson bun de prime time pe TVR 2 care de multe ori devanseaza TVR1 iar audienta canalului a crescut de aproximativ 10 ori……
Citeste totul aici

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.