Momente inedite, cu cei mai mari actori, alături de cele mai îndrăgite scenete, melodii de muzică uşoară şi populară care ne-au însoţit petrecerile de-a lungul anilor ne vor ţine companie în Revelionul de poveste de la TVR 1.
Duminică. 30 decembrie, ora 21.00 – Concertul Extraordinar Gheorghe Zamfir şi prietenii – concertul naistului Gheorghe Zamfir a reunit, în acest an la Bucureşti, interpreţi de talie naţională şi internaţională, discipoli ai maestrului, precum şi personalităţi artistice ale genurilor folcloric, clasic şi pop.
Luni, 31 decembrie, ora 18.10 – teatru TV din Arhiva TVR: „Visul unei nopţi de iarnă” – În ultima zi a anului, „comedia romantică” a iernilor din anii ’80 ne va încălzi sufletele. Rodica Mandache şi Florin Piersic sunt protagoniştii celebrei piese de teatru „Visul unei nopţi de iarnă” , pe care TVR 1 o difuzează în ultima zi a anului 2018, de la 18.10.
Luni, 31 decembrie, ora 20.30 – Start Revelion 2019
De la ora 20.30 începe REVELION 2019 în care vom putea urmări cele mai bune înregistrări din programele de Revelion ale anilor ’60, ’70, ’80, ’90, care ţineau milioane de români în faţa televizorului.
Regaluri actoriceşti semnate Amza Pellea, Dem Rădulescu, Tamara Buciuceanu, Stela Popescu, Ştefan Bănică etc. vor fi adunate la TVR 1 în 100 de momente de aur.
Vom revedea şi celebre cupluri care au făcut istorie: Stela Popescu şi Ştefan Bănică Senior, Anda Călugăreanu şi Aurelian Andreescu, Toma Caragiu şi Elena Caragiu sau Angela Similea şi Florin Piersic.
Din programul Anului Nou nu vor lipsi nici parodiile de excepţie sau cântecele şi dansurile populare transpuse într-o viziune modernă. Telespectatorii TVR 1 se vor bucura de toate momentele de divertisment într-o variantă masterizată, iar gazde ne vor fi Ioana Voicu şi Radu Andrei Tudor.
Trecerea dintre ani, la TVR 1, este marcată cu un spectaculos foc de artificii.
După urările de la miezul nopţii, de la ora 0.15, realizatoarea Elise Stan ne propune o selecţie de muzică autentică românească, pe care cu toţii o iubim, interpretată de: Maria Tănase, Romica Puceanu, Ileana Sărăroiu, Maria Lătăreţu, Gică Petrescu, Fărâmiţă Lambru, Gabi Luncă, George Hazgan, Ionel Budişteanu, Marcel Budeală, Ion Onofei, Dorina Drăghici, Ionela Prodan, Dona Dumitru Siminică, Daina Badea, Emil Gavriş, Ion Dolănescu, Gigi Marga, Dorin Teodorescu, Luigi Ionescu, Ion Luican, Irina Loghin, Benone Sinulescu şi mulţi alţii.
Marţi, 1 ianuarie 2019, ora 12.15 – Ca în fiecare an, Concertul de Anul Nou de la Viena, în direct la TVR 1
Un adevărat ritual al fiecărui început de an, o tradiţie muzicală extrem îndrăgită în întreaga lume. Cel mai mediatizat concert al tuturor timpurilor este şi anul acesta la Televiziunea Română – TVR 1 şi TVR HD, de la ora 12.15, în prima zi a lui 2019.
Ce ne va aduce Noul An nu putem şti, dar, până vom afla, pe 1 ianuarie, avem parte de clasica feerie a Concertului de Anul Nou de la Viena. Mai bine de două ore de eleganţă şi rafinament prin spectacolul muzicii familiei Strauss, în transmisiune directă din impunătorul decor al Sălii de Aur de la Musikverein Viena.
An după an, Concertul de Anul Nou de la Viena transformă Orchestra Filarmonicii din Viena în cel mai important ambasador muzical al Austriei. Şi al Europei, cu tot ce are mai reprezentativ bătrânul continent în materie de graţie şi armonie, valsul vienez.
Mesajul către lume al Simfonicului din Capitala muzicii este, ca de fiecare dată, unul de speranţă, prietenie şi pace, în spiritul proaspăt şi energic al unui nou început. Nostalgie pentru 2018 şi optimism pentru anul ce vine, sentimente reorchestrate de o muzică accesibilă şi dinamică. 1 ianuarie 2019 este o zi ce marchează aniversarea a 60 de ani de când acest „concert al concertelor” este transmis, prin intermediul camerelor de televiziune, în întreaga lume, Anul acesta, Concertul de Anul Nou este televizat în peste 90 de ţări de pe mapamond şi va fi urmărit de mai mult de 40 de milioane de telespectatori.
Concertul va fi dirijat de Christian Thielemann, în premieră la pupitrul Orchestrei Filarmonicii din Viena. În cursul stagiunilor curente, muzicianul german colaborează frecvent cu orchestra vieneză, încă din anul 2000, şi deţine postul de dirijor principal al Dresden Staatskapelle şi director artistic al celebrului Festivalul de Paşti de la Salzburg, Thielemann este un interpret cunoscut şi melomanilor români, fiind prezent chiar cu orchestra din Dresda în ediţia 2015 a Festivalului Internaţional ”George Enescu”.
Între modelele sale muzicale se numără Herbert von Karajan dar şi Willy Boskovsky.
Programul de anul acesta este pur vienez şi aproape exclusiv straussian, cu valsuri, polci, marşuri şi câteva celebre extrase instrumentale din operetele familiei care a dat tonul muzicii în capitala Austriei aproape un secol şi jumătate.
Baletul de Stat din Viena ne va încânta cu creaţiile lui Andrei Kaidanovski, tânăr coregraf vienez de origine rusă care îşi face debutul la Concertul de Anul Nou cu ”Künstlerleben” șşi ”PasmanCsárdás” de Johann Strauss fiul.
Valsul ce descrie metaforic viaţa de artist este un tribut adus aniversării a 150 de ani de existenţă a Operei de Stat din Viena, impozantul edificiu de pe Ringstrasse fiind locul ales pentru momentele coregrafice moderne, realizate în foyer, pe scenă, în sală şi chiar pe terasa acoperişului.
Rezultatul? Îl vom vedea şi mai ales auzi în prima zi a lui 2019, atunci când alături de Orchestra Filarmonică din Viena şi dirijorul Christian Thielemann vom spune şi noi ”PrositNeujahr 2019”! La Mulţi Ani 2019!
Comentariul în direct va fi asigurat de Cătălin Sava, muzicolog şi jurnalist TVR.
Marţi, 1 ianuarie 2019, ora 18.00 – comedia Asterix şi Obelix: În slujba Majestăţii Sale, producţie Franţa-Spania 2012, cu: Gérard Depardieu, Edouard Baer, Catherine Deneuve, Danny Boon.
Marţi, 1 ianuarie 2019, ora 21.00 – Iuliana Tudor ne aduce la TVR 1 partea a II-a a spectacolului extraordinar O dată-n viaţă, desfăşurat în luna noiembrie la Sala Palatului.
Miercuri şi joi, 2 şi 3 ianuarie, de la 21.10, la TVR 1 este programat, în două părţi, filmul biographic Puccini (PUCCINI – Italia, 2009), povestea vieţii şi a carierei marelui compozitor italian Giacomo Puccini, ale cărui opere fac parte, de mai bine de un secol, din repertoriul tuturor teatrelor lirice ale lumii.