Primul interviu cu Regele Mihai luat, după Revoluţie, de Vartan Arachelian, la Ora Regelui de la TVR 1

• Sâmbătă, 11 mai, ora 13.00, şi pe online www.tvrplus.ro

image

Întreaga ediţie Ora Regelui  de sâmbătă este dedicată zilei istorice de 10 Mai. Realizatoarea Camelia Csiki a invitat istoricul Georgeta Fillitti pentru a povesti cum au sărbătorit românii această dată istorică, până în 1947.

„Cea mai preţioasă parte a acestei ediţii Ora Regelui este cea în care va fi difuzat primul interviu cu Regele Mihai, realizat în 1990 de jurnalistul Vartan Arachelian. Interviul a mai fost difuzat doar o singură dată de

TVR, în 10 Mai 1990, la miezul nopţii, chiar dacă, iniţial, fusese programat la ora 20.00 în grila de programe. Chiar şi aşa, a avut audienţă. După difuzarea materialului, jurnalistul a avut o serie de probleme care au dus până la urmă la demiterea sa din Televiziunea Română”, realizatoarea Camelia Csiki, invitându-vă să urmăriţi Ora Regelui.

Jurnalistul Vartan Arachelian este invitatul Orei Regelui pentru a spune povestea din spatele acestui interviu. Interviul este de actualitate şi are valoare documentară nu doar pentru că este primul interviul luat Regelui Mihai de un jurnalist după căderea comunismului, dar şi pentru că Vartan Arachelian l-a întrebat pe Regele Mihai, punct cu punct, ceea ce învăţase la şcoală despre Majestatea Sa. Multe dintre aceste întrebări sunt actuale şi astăzi şi vor lămuri acuzaţii care îi sunt aduse Regelui. Iar Regele Mihai a răspuns cu răbdare şi a dat explicaţiile necesare.

Alte subiecte din Ora Regelui din 11 mai sunt: cum a petrecut familia regală sărbătoarea Paştelui, dar şi prima vizită princiară cu ocazia evenimentelor dedicate zilei de 10 mai. O parte a Familiei Regale a petrecut Noaptea de Paşte la Catedrala din Alba Iulia, iar Principesa Moştenitoare Margareta şi Regele Mihai au rămas în Elveţia, alături de Regina Ana, din cauza stării fragile de sănătate a Majestăţii Sale. Cu ocazia zilei de 10 mai, Alteţele Lor Regale Principele ereditar Bernhard şi Principesa Stephanie de Baden au vizitat pentru a doua oară România, la invitaţia Casei Regale.

Despre Ora Regelui la TVR 1:
Emisiunea Ora Regelui reflectă prezentul românesc prin prisma valorilor şi principiilor Coroanei. Pe durata unei ore, programul cuprinde reportaje, interviuri şi dialoguri pe teme culturale, diplomatice, religioase, politice, juridice, economice, constituţionale – toate din perspectiva reprezentării statale şi a intereselor fundamentale româneşti. Ora Regelui încearcă, prin dovezi şi mărturii, să facă lumină în istoria României, reinterpretată şi modificată în ultimii 70 de ani, să ofere românilor adevărul despre perioada monarhiei, despre rolul Regelui Carol I în modernizarea ţării sau câştigarea independeţei, despre cum a ajutat Casa Regală România, despre rolul Regilor României în evoluţia societăţii româneşti. În emisiunea Ora Regelui de la TVR 1, telespectatorii pot urmări imagini de arhivă cu şi despre toţi regii şi reginele României, începând cu Regele Carol I şi Regina Elisabeta, Regele Ferdinand, Maria, copiii acestora, Regina Mamă Elena, Regele Mihai, Principesa Moştenitoare Margareta, dar şi imagini actuale, din viaţa de zi cu zi a Casei Regale a României. În programul realizat de echipa de patru profesionişti ai TVR – realizatorii Camelia Csiki, Bogdan Şerban Iancu, Marilena Rotaru şi producătorul Maria Cristina Ţilică – apar oameni de ştiinţă, de artă, diplomaţi, scriitori, precum şi analişti români şi străini. De asemenea, sunt ilustrate cele mai semnificative şi prestigioase prezenţe regale româneşti în capitalele lumii. Emisiunea poate fi urmărită şi online, pe www.tvrplus.ro.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.